Hlavní obsah
Cestování

Vlakem po Itálii: Z Kalábrie do Kampánie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Štěpán Růžička

Itálie je pro letecké cestovatele jedna z nejdostupnějších zemí. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem se sem můžete dostat i v řádech stokorun.

Článek

V dalším putování vás zavedu do dvou italských regionů: Kalábrie a Kampánie.

Kalábrie

Region na jihu Itálie s hlavním městem Catanzaro, který omývají dvě moře: Tyrhénské a Jónské. Na své si zde přijdou milovníci potápění, síly naberete na krásných plážích u tyrkysového moře.

Letecky se do regionu dostanete z Prahy se společností ČSA. Cílovou destinací je město Lamezia Terme. Musíte ovšem počítat s vyšší cenou za letenky než do ostatních italských destinací, do kterých se dostanete např. se společností Ryanair nebo Wizz Air.

Lamezia Terme

Jedná se o třetí největší město regionu. Vzniklo spojením dvou samostatných měst, Sambiase a Nicastro. Právě Nicastro tvoří centrum Lamezie. Naleznete zde několik kostelů, zříceninu hradu či obchodní třídu. Z centrální vlakové stanice se dostanete do většiny regionů Itálie, především díky rychlovlakům, které zde zastavují.

Foto: Štěpán Růžička

Nicastro

Amantea

V blízkosti Lamezie se nachází městečko Amantea, ideální zastávka pro odpočinek na pláži. Železniční stanice se nachází jen pár metrů od pláže. Stačí projít podchodem a jste na místě.

Vlakové spojení:

Lamezia Terme Centrale - Amantea (doba jízdy přibližně 15 minut, cena 3,40€)

Foto: Štěpán Růžička

Amantea

Scilla

Na pobřeží Tyrhénského moře naleznete malé městečko Scilla. O městě je zmínka i v řecké mytologii, právě zde žila mořská obluda Skylla. Místo je to ideální pro klidnou dovolenou u moře, nenarazíte zde na davy turistů. Dominantou je hrad Ruffo (vstupné 2€, krásné výhledy), který rozděluje město na dvě části: první Marina Grande (pláž) a druhá Chianalea (přístav). Centrum se rozkládá na vrcholku skály.

Vlakové spojení:

Lamezia Terme Centrale - Scilla (doba jízdy přibližně 1:15, cena 8,50€)

Foto: Štěpán Růžička

Scilla

Foto: Štěpán Růžička

Hrad Ruffo

Tropea

Jedna z nejkrásnějších pláží v Kalábrii se nachází ve městě Tropea. Historické město vás nadchne jedinečnou a starobylou atmosférou. Vyhlášenou pláží je Spiaggia di Tropea, přímo nad ní stojí vysoká skála Isola Bella s kostelem Santa Maria dell´Isola.

Vlakové spojení:

Scilla - Tropea (doba jízdy přibližně 1:15, cena 5,40€)

Foto: Štěpán Růžička

Tropea

Kampánie

Region na jihu Itálie s hlavním městem Neapol. Sem se letečtí cestovatelé dostanou snadněji a za příjemnějších cenových podmínek. Z Prahy do Neapole lítá nízkonákladová společnost Ryanair a při akčních nabídkách se letenky dostanou do řádů stokorun.

Neapol

Město si buď zamilujete, anebo ho budete nenávidět. Nabídne vám krásné památky, úchvatná panoramata, ale také obrovský nepořádek na ulicích. Po zásluze je ale zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Je to také ideální místo pro návštěvu okolí, především Vesuvu a Pompejí.

Foto: Štěpán Růžička

Bazilika sv. Františka

Foto: Štěpán Růžička

Castel Nuovo

Vlakové spojení:

Lamezia Terme Centrale - Neapol (doba jízdy přibližně 3:30, cena 38€ - v letních měsících nabízí společnost Italo na své rychlovlaky akční jízdenky)

Vesuv a Pompeje

Celodenní výlet z Neapole se dá naplánovat z Neapole na nejznámější sopku světa Vesuv a město Pompeje, které bylo roku 79 našeho letopočtu zničeno výbuchem sopky Vesuv. Na obě místa se dají zakoupit vstupenky online.

Vlakové spojení:

Neapol - Pompeje (doba jízdy přibližně 45 minut, cena 3€)

Autobusové spojení:

Pompeje - Vesuv (autobusová zastávka na Via Plinio, cena 3,60€)

Foto: Štěpán Růžička

Vesuv: pohled z Neapole

Foto: Štěpán Růžička

Vesuv

Foto: Štěpán Růžička

Pompeje panorama

Foto: Štěpán Růžička

Pompeje

Tentokrát nedoplňuji itinerář cesty. Zastávek při této cestě, která byla pojata rekreačně a následně turisticky, nebylo mnoho. Míst, které v těchto regionech stojí za návštěvu, je mnoho. Ale to třeba zase příště…

Foto: Štěpán Růžička

Mapa zastávek

Většinu vlakové dopravy zajišťuje společnost Trenitalia. Jízdenky je možné zakoupit online přes webové stránky, ve větších stanicích na pokladnách, anebo ve všech stanicích v  samoobslužných automatech, které jsou přehledné a snadno ovladatelné. Jízdenky ale musí být před nástupem označeny.

Další italské vlakové putování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz