Hlavní obsah
Cestování

Vlakem po Itálii: Apulie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Štěpán Růžička

Itálie je pro letecké cestovatele jedna z nejdostupnějších zemí. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem se sem můžete dostat i v řádech stokorun.

Článek

Apulie se nachází v jihovýchodní Itálii, její břehy omývají Jaderské a Jónské moře. Hlavním městem tohoto regionu je Bari.

Právě Bari je cílovou destinací leteckých společností z České republiky. Z Prahy se sem dostanete díky společnostem Ryanair a Wizz Air. Pokud patříte do skupiny cestovatelů, kterým na cestu stačí pouze malé příruční zavazadlo, dostanete se na jih Itálie i v řádech stokorun.

Pokud si na své dovolené chcete odpočinout a zároveň i cestovat levně, je Apulie (italsky Puglia) ideálním místem pro vlakové cestování, které jsme několikrát doplnili i o autobusovou dopravu.

Bari

První zastávkou po příletu je hlavní město regionu. Za zmínku stojí staré město s křivolakými uličkami, ve kterých každou chvilku narazíte na místní ženy, které přímo před svými domy připravují typické místní těstoviny orecchiette.

Polignano a Mare

Vlak z Bari jede po pobřeží, takže si stačí vybrat zastávku a následně pokračovat na pláž. Naše volba padla na městečko Polignano a Mare, vyhlášené především pláží Lama Monachile. Procházkou po jedné z místních ulic si můžete, díky textu složeného ze světelných řetězů visících nad cestou, zazpívat píseň Volare, kterou složil místní rodák Domenico Modugno.

Vlakové spojení:

Bari - Polignano a Mare (doba jízdy přibližně 30 minut, cena 2,70€)

Foto: Štěpán Růžička

Lama Monachile

Lecce

Za návštěvu stojí město Lecce. Z Bari se sem dostanete přímým vlakovým spojem za necelé 2 hodiny. Samotné město nabízí mnoho historických památek. Zároveň je ideálním místem pro návštěvu obou moří, které omývají Apulii. Autobusem se dostanete do městečka San Cataldo (Jaderské moře), opačným směrem, do města Porto Cesareo (Jónské moře).

Vlakové spojení:

Bari - Lecce (doba jízdy přibližně 2 hodiny, cena 11,50€)

Foto: Štěpán Růžička

Lecce

Foto: Štěpán Růžička

San Cataldo

Foto: Štěpán Růžička

Porto Cesareo

Taranto

Taranto je přístavní město v jihovýchodní části země. Dominantou města je Castello Aragonese, známý je rovněž přístav, který slouží jako námořní základna italského námořnictva.

Vlakové spojení:

Lecce - Taranto (doba jízdy přibližně 1:45, cena 9€)

Foto: Štěpán Růžička

Taranto

Matera

Matera je proslavená obydlími vyhloubenými do skály a je součástí světového dědictví UNESCO. Sice již nepatří do regionu Apulie, ale vynechat toto místo by byla rozhodně škoda. Autobusem se sem dostanete například z přístavního města Taranto, do kterého se dostanete pohodlně vlakem z Lecce, případně vlakem i přímo z Bari.

Vlakové spojení

Železniční spojení Matera - Bari zajišťuje společnost Ferrovie Appulo Lucane.

Foto: Štěpán Růžička

Matera view

Alberobello

I toto malé městečko je součástí světového dědictví UNESCO. Je známé především díky své architektuře (domky z opracovaných kamenů, postavené ve stylu trulli). I sem se dostanete vlakem z Bari.

Foto: Štěpán Růžička

Alberobello

Itinerář

1. den

Praha - Bari - Lecce

2. den

Lecce - San Cataldo - Lecce

3. den

Lecce - Porto Cesareo - Lecce

4. den

Lecce - Taranto

5. den

Taranto - Matera - Bari

6. den

Bari - Polignana a Mare - Bari

7. den

Bari - Alberobello - Bari

8. den

Bari - Praha

Foto: Štěpán Růžička

Mapa zastávek

Většinu vlakové dopravy zajišťuje společnost Trenitalia. Jízdenky je možné zakoupit online přes webové stránky, ve větších stanicích na pokladnách, anebo ve všech stanicích v  samoobslužných automatech, které jsou přehledné a snadno ovladatelné. Jízdenky ale musí být před nástupem označeny.

Další italské vlakové putování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz