Hlavní obsah
Cestování

Portské na břehu Douro a žlutý symbol Lisabonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Štěpán Růžička

Dvě největší portugalská města, Porto a Lisabon, od sebe dělí zhruba 315 kilometrů. Které z těchto měst vede u českých turistů?

Článek

Pevninské Portugalsko se v roce 2022 stalo pro české turisty letecky dostupnější. Do druhého největšího města Portugalska (Porto) létá od loňského roku nízkonákladový letecký dopravce easyJet, který od 31. 3. 2023 bude nově létat také do Lisabonu. Další možností, jak se letecky dostat na západ Pyrenejského poloostrova, je spoj Praha – Lisabon se společností TAP Air Portugal. V akčních nabídkách se letenky dají pořídit za zhruba 1 500,- Kč.

Porto

Přibližně 3,5 hodinový let vás čeká do města proslulého svým vínem neboli portským vínem.

Z letiště vás bude čekat rychlý přesun do centra města díky metru. Nehledejte ho ale v podzemí, v celém Portu jsou linky metra vedeny spíše po povrchu. Pro jízdu metrem je zapotřebí zakoupit kartu Andante a jízdenku Z4, která platí pro cestu přes 4 zóny.

Cestování metrem je po celém Portu snadné. Přestupní stanice jsou přehledné, přestupy na ostatní linky probíhají vesměs na jednom nástupišti.

Pěší turisté musí počítat s tím, že se občas pořádně zapotí. Porto není rovinné město a některé výšlapy dají opravdu zabrat.

V centru města na vás čeká několik dominant, památek i zajímavé vlakové nádraží.

Tím nádražím je stanice São Bento, které patří mezi nejnavštěvovanější místa v celém Portu. Interiér nádraží je vyzdoben více než 20 000 tradičními kachličkami (Azulejos), které znázorňují portugalskou historii.

Foto: Štěpán Růžička

São Bento

Od nádraží São Bento k radnici a kostelu Nejsvětější trojice se táhne nejdůležitější třída města: Avenida dos Aliados. Na první pohled připomíná pražské Václavské náměstí, i díky soše Petra I. Brazilského na koni, která dominuje celé třídě.

Foto: Štěpán Růžička

Avenida dos Aliados

Další zastávkou je Igreja dos Clérigos (barokní kostel Duchovních), kde na vás čeká 76 metrů vysoká věž s veřejně přístupnou vyhlídkou, Igreja de São Francisco vás uchvátí svým interiérem, pod kostelem můžete navštívit katakomby. Blíže k řece Douro je jedna z nejstarších památek v celém Portu: katedrála Sé do Porto. Čeká zde na vás krásný výhled na řeku Douro a její druhý břeh.

Foto: Štěpán Růžička

Sé do Porto

V sousedství katedrály je Episkopální palác, který je zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Čtvrť Barrio La Ribeira na břehu řeky Douro je jen pár kroků od mostu Luíse I., přes který se dostanete na druhý břeh řeky, do města Vila Nova de Gaia, které je pověstné svými vinnými sklepy. Promenáda podél řeky nabízí mnoho barů a restaurací, v uličkách najdete nespočet vinařství.

Samotný most (Ponte Luís I.) patří mezi nejslavnější mosty v Evropě. Řeku Douro překonává hned ve dvou různých úrovních (spodní část pár metrů nad hladinou slouží autům a chodcům; horní část ve výšce 45 metrů slouží pro tramvaje a také chodce).

Foto: Štěpán Růžička

Ponte Luís I.

Hlavní dominantou města Vila Nova de Gaia je klášter Serra do Pilar, který se tyčí na vysokém útesu nad řekou.

Foto: Štěpán Růžička

Serra do Pilar

Během několika minut se z centra města dostanete také na pobřeží. Výchozím místem pro vás může být městská čtvrť Matosihnos, ve které naleznete, pro místní, nejoblíbenější pláž (Praia de Matosinhos). Cestou po pobřeží na největší pláž v Portu, Praia da Luz, můžete navštívit zříceninu Castelo do Queijo, pevnost a maják São João da Foz.

Foto: Štěpán Růžička

Praia de Matosinhos

Foto: Štěpán Růžička

pohled na Praia de Matosinhos

Foto: Štěpán Růžička

Castelo do Queijo

Foto: Štěpán Růžička

São João da Foz

Vhodným místem k odpočinku jsou zahrady Palácio de Cristal, atmosféru jižanského života okusíte na tržnici Bolhão.

Lisabon

Do hlavního města Portugalska se kromě leteckého spojení z Prahy dá dostat také přímo z Porta, a to díky vlakovému spojení. Cesta trvá přibližně 3,5 hodiny, ušetřit za jízdné můžete, pokud zakoupíte jízdenky online a s dostatečným předstihem. Jízdné vás tak může vyjít i na polovinu normální ceny.

Cílovou stanicí je Santa Apolónia, z ní se chůzí dostanete do centra města do 15 minut. Výchozím místem se stane centrální a zároveň největší lisabonské náměstí Praça do Comércio se sochou krále Josefa I. a vítězným obloukem Arco da Rua Augusta. Ani Lisabon není rovinaté město, i zde musíte počítat s několika náročnými výšlapy.

Foto: Štěpán Růžička

Praça do Comércio

Cestou na náměstí Rossio neminete rozhlednu Santa Justa s historickým výtahem. Z vyhlídky máte 360° výhled na celý Lisabon.

Foto: Štěpán Růžička

Rossio

Foto: Štěpán Růžička

Santa Justa

Dominantou města je Castelo de Sao Jorge, na kraji kopce nad čtvrtí Alfama je klášter Sao Vicente da Fora, místo k odpočinku naleznete v parku Augusta Gila, odkud se vám také nabídne výhled na město.

Foto: Štěpán Růžička

Sao Vicente da Fora

Foto: Štěpán Růžička

vyhlídka z parku Augusta Gila

Z jedním hlavních symbolů Lisabonu je Torre de Belém (Belémská věž, zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO), který stojí jen pár metrů od jeronýmského kláštera.

Nejvíce fotografií z celého Lisabonu pochází z její nejstarší čtvrti, která se jmenuje Alfama. Čekají zde na vás úzké křivolaké uličky, které strmě stoupají od řeky směrem k hradu. Pořídíte zde nejlepší fotografie tradičních žlutých tramvají.

Foto: Štěpán Růžička

Alfama

V Lisabonu dále naleznete například Ponte 25 de Abril (most přes řeku Tejo, který na první pohled vypadá jako dvojče slavného Golden Gate Bridge), oceanárium (největší v Evropě) či Ponte Vasco da Gama (12 kilometrů dlouhý most – nejdelší v Evropě).

Anketa

Které z těchto měst se vám líbí více?
Porto
60 %
Lisabon
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 110 čtenářů.

Pokračujte dále

Vlakové putování po Itálii

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Portské víno

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz