Hlavní obsah
Cestování

Vlakem po Itálii: Toskánsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Štěpán Růžička

Itálie je pro letecké cestovatele jedna z nejdostupnějších zemí. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem se sem můžete dostat i v řádech stokorun.

Článek

Toskánsko, které naleznete ve střední Itálii, je známé především díky historii, umění a produkci vína. K nejznámějším městům patří Pisa a hlavní město regionu Florencie.

Z Prahy se do Toskánska dostanete letecky se společností Ryanair. Cílovou destinací je město Pisa. I sem se díky akcím letecké společnosti můžete dostat v řádech stokorun. Letiště v Pise je vzdálené od vlakového nádraží přibližně 20 minut klidnou chůzí. Pokud budete cestovat s příručním zavazadlem, není potřeba využívat pro přesun z letiště na vlakové nádraží pendlující vláček Pisa Mover.

Pisa

Město je známé díky Šikmé věži a dalšími stavbami na náměstí Piazza dei Miracoli. Tím bych mohl povídání o Pise ukončit. Město je malinké, dlouhá zastávka vás zde nečeká. Výhodou je ovšem letiště a vlaková stanice, odkud se můžete pohodlně přesunout na pobřeží.

Foto: Štěpán Růžička

Pisa

Florencie

Metropole Toskánska nabízí mnoho zajímavých zastávek. Historické centrum města, vily a zahrady Medicejských jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Cestu doporučuji naplánovat od vlakové stanice přes historické centrum až na Piazzale Michelangelo, kde na vás čeká vyhlídka na celou Florencii.

Vlakové spojení:

Pisa - Florencie (doba jízdy přibližně 1 hodina, cena 8,90€)

Foto: Štěpán Růžička

Florencie

Foto: Štěpán Růžička

Neptunova fontána

Foto: Štěpán Růžička

Most zlatníků

Foto: Štěpán Růžička

Piazzale Michelangelo

Viareggio

Vyměnit turistiku za odpočinek u moře můžete ve městě Viareggio. Vlakem se sem dostanete jak z Florencie, tak z Pisy. Vlaková stanice je od pláží vzdálená zhruba 1 kilometr.

Vlakové spojení:

Pisa - Viareggio (doba jízdy přibližně 20 minut, cena 3,70€)

Florencie - Viareggio (doba jízdy přibližně 1:40, cena 10,40€)

Livorno

Další z výletů můžete naplánovat do přístavního města Livorno, které patří k nejdůležitějším přístavům v Ligurském moři. Z Pisy se sem dostanete vlakem za 15 minut. Procházkou přes Piazza della Repubblica, nákupní ulici Via Grande dojděte na vyhlášenou Terrazza Mascagni. Jedná se o promenádu na nábřeží, která je celá v černobílém šachovnicovém vzoru.

Vlakové spojení:

Pisa - Livorno (doba jízdy přibližně 15 minut, cena 2,70€)

Foto: Štěpán Růžička

Livorno

Foto: Štěpán Růžička

Terrazza Mascagni

Lucca

Další z krátkých výletů lze naplánovat do města Lucca. Po půl hodině jízdy vlakem z Pisy se dostanete do historického města, které si do dnešních dnů uchovalo městské hradby. Naleznete zde amfiteátr, několik kostelů, katedrálu a Torre Guinigi - symbol města, věž se stromovou korunou.

Vlakové spojení:

Pisa - Lucca (doba jízdy přibližně 30 minut, cena 3,70€)

Foto: Štěpán Růžička

Lucca vstup

Foto: Štěpán Růžička

Lucca

Itinerář

1. den

Praha - Pisa

2. den

Pisa - Florencie - Viareggio - Pisa

3. den

Pisa - Viareggio - Pisa

4. den

Pisa - Livorno - Pisa

5. den

Pisa - Lucca - Pisa - Praha

Foto: Štěpán Růžička

Mapa zastávek

Vlakem se vám v Toskánsku podaří navštívit několik zajímavých míst. Do centra regionu už se ale vlakem dostává hůře. Pro to pravé Toskánsko musíte najít jiný způsob dopravy.

Většinu vlakové dopravy zajišťuje společnost Trenitalia. Jízdenky je možné zakoupit online přes webové stránky, ve větších stanicích na pokladnách, anebo ve všech stanicích v  samoobslužných automatech, které jsou přehledné a snadno ovladatelné. Jízdenky ale musí být před nástupem označeny.

Další italské vlakové putování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz