Hlavní obsah
Cestování

Madrid: Město památek, sportu a kontroverzní španělské tradice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Štěpán Růžička

Prodloužený víkend můžete naplánovat ve druhém největším městě Evropské unie. V hlavním městě Španělska na vás čeká bohaté vyžití.

Článek

Hlavní a největší město Španělska, druhé největší město Evropské unie. Sídlí zde vláda i španělský král. Vítejte v Madridu.

Ve španělské metropoli najde vyžití snad úplně každý. Navštívit můžete mnoho pamětihodností, na tržnici ochutnat místní speciality, v baru si objednat sangrii s tradičním španělským tapas či navštívit stadiony dvou evropských fotbalových gigantů. Pro silnější povahy jsou na programu od března do října býčí zápasy (korida).

Letecké spojení

Z pražského letiště Václava Havla létají do Madridu dvě společnosti: Ryanair a Iberia. Při akčních nabídkách se dají pořídit nejlevnější letenky od cca 700,- Kč.

Doprava z letiště

Po příletu do Madridu máte několik možností, jak se dopravit do centra (autobusy, metro, vlak, taxi). Nejrychlejší doprava do/z města je vlakem Cercanías.

- Společnost Iberia sídlí na terminálu 4, v případě letu se společností Ryanair vás čeká přesun mezi terminály.

- Pro přesun na vlakovou stanici využijte kyvadlovou autobusovou dopravu, která spojuje terminály 1, 2, 3 a 4. Jízdné je zdarma a zastávky naleznete před všemi terminály.

- Jakmile dorazíte na terminál 4, sejděte do nejnižšího patra, je zde zastávka metra i vlaku.

- Hledejte fialové automaty +renfe, jízdné 3,15€, cílová stanice Atocha.

Terminál 4 a vlaková stanice Atocha budou prvními dvěma místy, na kterých se určitě zastavte.

Terminál zaujme svou originalitou i barvami, Atocha je vyplněna tropickou zahradou. I čekání na vlak může probíhat v příjemné atmosféře.

Foto: Štěpán Růžička

Atocha budova

Foto: Štěpán Růžička

Atocha

Příroda

V parku Retiro si možná ani neuvědomíte, že se nacházíte v jednom z největších měst Evropy. Posedět můžete ve stínu pod stromy, na zahrádkách místních barů a kaváren, nebo u uměle vytvořeného rybníka, kde je i možné si zapůjčit loďky.

Foto: Štěpán Růžička

Retiro

Dalším parkem, který patří mezi největší v Evropě, je Casa de Campo.

Ruch velkoměsta můžete opustit, pokud naleznete Teleférico de Madrid. Po 10 minutách v lanovce na vás bude čekat klid, zeleň a výhled na Madrid. Procházkou zpět do města je to přibližně 4 km.

Foto: Štěpán Růžička

Casa de Campo

Občerstvení

Paela, sangrie, tapas, churros atd. Místem všech chutí se pro vás může stát Mercado de San Miguel. Prostory, atmosféra, chutě, tato tržnice má vše.

Foto: Štěpán Růžička

Mercado de San Miguel

Památky

Za návštěvu rozhodně stojí Královský palác (Palacio Real), náměstí Plaza de Cibeles s radnicí a fontánou, centrální náměstí Plaza Mayor, Plaza de España či Puerta del Sol, neogotická katedrála Panny Marie Almudenské. Na milovníky umění čeká Museo del Prado, Centro de Arte Reina Sofia a Muzeum Thyssen-Bornemisza. Všechny muzea spadají do takzvaného Zlatého trojúhelníku umění.

Foto: Štěpán Růžička

Palacio Real - Královský palác

Foto: Štěpán Růžička

Katedrála Panny Marie Almudenské

Foto: Štěpán Růžička

Plaza de España

Foto: Štěpán Růžička

Museo del Prado

Sport

Real Madrid, Atlético Madrid. Fotbalovým fanouškům netřeba vysvětlovat. Navštívit minimálně jeden stadion je v Madridu snad i povinností.

Osobně jsme navštívili utkání Atlética na (stále ještě) novém a krásném stadionu Wanda Metropolitano. Soupeřem byl tým ze spodní části tabulky, nebyl tedy problém sehnat vstupenky. On-line je pořídíte přes webové stránky klubu, výhodou je virtuální prohlídka, můžete si rozkliknout každou sedačku na stadionu a vybrat si tak tu s nejlepším výhledem.

Foto: Štěpán Růžička

Wanda Metropolitano

Santiago Bernabéu – domovský stánek Realu, toho času ještě v rekonstrukci. Utkání se zde nehrálo, takže jsme absolvovali alespoň prohlídku stadionu, která ale byla v době rekonstrukce dosti omezená (vstup na tribunu, do muzea a fanshopu).

Foto: Štěpán Růžička

Santiago Bernabéu

Korida

Samostatnou kapitolou jsou tradiční býčí zápasy. Býčí sezóna v Madridu začíná v březnu a končí v říjnu. Každou neděli se konají zápasy na stadionu Las Ventas. Jedná se o třetí největší arénu tohoto typu na světě.

Foto: Štěpán Růžička

Las Ventas

Osobně jsme tedy navštívili koridu. Co na to říci? Ano, je to tradice, ale pro nás těžce pochopitelná. Místní si to očividně užívali (včetně rodin s dětmi), my jsme nevydrželi ani do poloviny celého zápasového dne.

Foto: Štěpán Růžička

Stadion Las Ventas

Ceny vstupenek na samotný zápas nejsou ani tak drahé, záleží na výběru místa. Individuální prohlídka stadionu je v porovnání se vstupném na koridu dražší.

Madrid je krásné město, které stojí za návštěvu. Záleží už jen na vás, jaký program si vyberete.

Pokračujte dále

Vlakové putování po Itálii

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz