Hlavní obsah
Cestování

Směs ruských, západních a severních vlivů v pobaltském prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Štěpán Růžička

Lotyšské hlavní město Riga je největším městem v Pobaltí s více než šesti sty tisíci obyvateli.

Článek

Lotyšská metropole si pomalu, ale jistě získává stále více svých příznivců. Nemusíte se obávat, že zde narazíte na davy turistů a přeplněné ulice. Toto poklidné hlavní město má své kouzlo, „wow efekt“ se ale dostavit nemusí.

Mísí se zde několik náboženství: pravoslaví, luteránství a římskokatolické. Převládá zde secesní architektura. Historické centrum Rigy je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto: Štěpán Růžička

Rižské ulice

Jednou z hlavních památek, která se objevuje na drtivé většině fotografií Rigy, je Dům Černohorců, který naleznete na Radničním náměstí. Jedná se o ikonickou budovu z červených cihel postavenou roku 1334. V sousedství je pak Bazilika svatého Petra, které dominuje její 148 metrů vysoká věž.

Foto: Štěpán Růžička

Dům Černohorců

Tři bratři jsou tři měšťanské domy a jsou typickým příkladem středověkého stavitelství. Nejstarší z nich byl postaven v 15. století, další dva na přelomu 17. a 18. století.

Foto: Štěpán Růžička

Tři bratři

Zlatou kopulí vás k sobě naláká Chrám Kristova narození. Jedná se o největší pravoslavný kostel. Je volně přístupný a uvnitř na vás čeká bohaté zdobení s desítkami ikon.

Foto: Štěpán Růžička

Chrám Kristova narození

Minout nemůžete ani Rižský zámek z roku 1330 či přes 40 metrů vysoký Pomník svobody. Zajímavou budovou je Lotyšská akademie věd, postavena ve stylu moskevské Lomonosovovy univerzity, varšavského Paláce kultury nebo pražského Hotelu International.

Foto: Štěpán Růžička

Pomník svobody

Foto: Štěpán Růžička

Lotyšská akademie věd

V teplých měsících jsou příjemné procházky podél řeky Daugavy nebo u Rižského kanálu v historickém centru.

Místní atmosféru nasajete v centrální tržnici. Jedná se o 4 bývalé letecké hangáry Zeppelin. Najdete zde více než tři tisíce prodejních stánků. Takovou rižskou klasikou je Folkklubs Ala Pagrabs, kde budete mít na výběr několik druhů místních piv, pochutin k pivu a posezení s živou kapelou.

Z města do přírody

Vyměnit centrum hlavního města za přírodu můžete ve městě Sigulda.

Z Rigy se sem dostanete vlakem za cca 70 minut. Díky Národnímu parku Gauja je to pro místní jedno z nejpopulárnějších míst.

Foto: Štěpán Růžička

Vlakové nádraží Sigulda

Z vlakového nádraží v Siguldě se po cca 15 minutách chůze dostanete k první zastávce, tou jsou trosky středověkého hradu Sigulda, který byl postaven v letech 1207-1209.

Foto: Štěpán Růžička

Hrad Sigulda

Od hradu se už dostanete k lanovce, která vás převeze přes řeku Gauju. Po výstupu z lanovky jsou dva směry ke známému hradu Turaida. První vede podél řeky Gauja („spodní cesta“), počítejte ovšem, že vás v závěru čeká více než stovka schodů směrem zpět nahoru k hradu. Cesta je to jinak velice příjemná.

Druhá („horní cesta“) vás zavede do samotné obce Turaida. Obě cesty jsou v přírodě, mimo hlavní silnice.

Foto: Štěpán Růžička

Lanovka přes řeku Gauju

Foto: Štěpán Růžička

Gutmanisova jeskyně - největší lotyšská jeskyně

Na konci výletu na vás bude čekat volně přístupný hrad, jehož historie sahá až do roku 1214.

Foto: Štěpán Růžička

Turaida

Foto: Štěpán Růžička

Hrad Turaida

Foto: Štěpán Růžička

Plánek cesty: lanovka-Turaida-lanovka (mapy.cz)

V Rize na vás dýchne jiná atmosféra, než na kterou jsme zvyklí. V samotném Lotyšsku je toho na poznávání samozřejmě více. Pokud vás ale limituje čas, můžete využít tohoto průvodce na dvoudenní zastávku v lotyšské metropoli a jeho okolí.

Pokračujte dále:

Vlakové putování po Itálii

zdroje dat: Wikipedie, Kniha Estonsko, Lotyšsko, Litva (Vydavatelství Svojtka)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Riga

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz