Hlavní obsah
Lidé a společnost

Brazílie patří mezi 10 největších výrobců oceli na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Produkce oceli v milionech tun a podíl na celosvětové produkci

O výrobě oceli se u nás často mluví především v souvislosti s vysokými náklady a nízkou konkurenceschopností českých výrobců.

Článek

O tom, jak se tomuto oboru daří v Jižní Americe, konkrétně v Brazílii informuje deník La Republica (celý článek zde).

Trhu s ocelí jasně dominuje Čína, kde se vyrábí více než 50 % světové produkce tohoto důležitého kovu. Do první desítky výrobců se na 9 místě dostala i Brazílie. Oproti Číně je její podíl na trhu však o poznání nižší (zhruba 2 %). Propastný rozdíl je však už u druhé Indie, která má oproti první Číně jen asi desetinovou produkci. Na druhou stranu článek popisuje nemalé investice, které do Brazilského ocelářství směřují a očekává jeho další růst.

Podle serveru statista.com jsou největšími výrobci v Latinské America právě Brazílie (34 milionů tun), Mexiko (18 milionů tun) a Argentina (5 milionů tun). Další v pořadí Chile, Kolumbie a Peru společně nedosahují ani Argentinské produkce a jsou tak spíše minoritními producenty.

Co se týče srovnání kontinentů, tak zde podle worldsteel.org jednoznačně kraluje Asie a Oceánie, zahrnující právě v tomto oboru dominantní Čínu. Následuje Evropská unie a Severní Amerika. Jižní Amerika je jedním z regionů s nejmenší produkcí oceli na světě a dosahuje asi jen 40% produkce Severní Ameriky. Pro srovnání podle eurofer.eu vyrobila Česká republika v roce 2022 přibližně 4,2 milionu tun oceli, což je asi 8× méně než Brazílie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz