Hlavní obsah
Finance

Nejlepší jihoamerické platy jsou v Chile a Uruguayi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Pracovní doba v jihoamerických zemích

Deník La Republica přinesla další ze série článků psaných podle ChatGPT. Tentokrát se umělé inteligence ptal, kde se nejvíce vydělává při nejkratší pracovní době.

Článek

Deník La Republica přinesla další ze série článků psaných podle ChatGPT. Tentokrát se umělé inteligence ptal, kde se nejvíce vydělává při nejkratší pracovní době (celý článek zde)

Na článku je nejzajímavější asi srovnání týdenní pracovní doby v jednotlivých zemích. Čtyřicetihodinový pracovní týden, který je běžný v české republice, je totiž v Jižní Americe spíše výjimkou. Mají jej pouze Chile, Ekvádor a Guyana.

Týdenní počet pracovních hodin v jednotlivých zemích:

Guyana: 40 hodin

Ekvádor: 40 hodin

Chile: 40 hodin

Venezuela: 44 hodin

Brazílie: 44 hodin

Kolumbie: 47 hodin

Peru: 48 hodin

Bolívie: 48 hodin

Paraguay: 48 hodin

Argentina: 48 hodin

Uruguay: 48 hodin

Nejlepší platové podmínky jsou tedy podle článku v Uruguay. Uruguayci mají také o něco vyšší životní náklady, než je v regionu běžné, ale se svými platy si je mohou dovolit. Navíc mají k dispozici dobrý sociální systém, kvalitní zdravotnictví, vzdělání a bezpečné prostředí.

Chile má oproti Uruguayi o něco nižší platy, ale také kratší pracovní dobu. To nabízí lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromím životem. Článek však také upozorňuje na vysoké náklady zejména ve městech jako je Santiago, které mohou snadno výhodu vysokého platu umazat.

V druhé části se článek věnuje minimálním mzdám v zemích Latinské Ameriky, kterým jsem se již dříve věnoval v jiném článku (zde).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz