Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pyramida nenávisti: genocida vždy začíná „vtipem“ a nálepkováním lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor neznámý / Wikimedia Commons/ Public domain

Zničený židovský obchod den po „Křišťálové noci“.

Pyramida nenávisti popisuje cestu od malých kroků, které ani nemusí být vědomé, k vyvraždění celé skupiny lidí.

Článek

Nacismus i komunismus si vždy dokázaly najít své nepřátelé, které odlidštily, označily a zavraždily. Rudí khmérové, genocida ve Rwandě či arménská genocida – vždy stejný vzorec. Jak mohlo dojít k vyvraždění miliónů Židů? Proč ve Rwandě vraždili své sousedy? Proč tomu nikdo nezabránil? Přesně na to odpovídá pyramida nenávisti.

Vtipy a nálepky

Pyramida nenávisti začíná vtipem v prvním stupni. Třeba rasistickým pokusem o vtip. Ale taky třeba vtipem, který obviňuje ze složitého společenského problému „jinou“ skupinu lidí, než jsme „my“. Jakmile tyto vtipy nikdo nezastaví, nikdo nereaguje a nikdo se neozve s námitkou, jsme připraveni na druhou úroveň.

Druhý stupeň pyramidy je, že vtipy přejdou v nadávky. Pro skupinu z vtipů se vyrobí „nálepky“, čímž vzniká stereotyp o určité skupině obyvatel. Propaganda spouští svůj kolotoč a stokrát opakovaná lež se stává pravdou, protože občané vypínají kritické myšlení a rozhodují se na základě emocí. Někomu se začnete vyhýbat, s někým se přestaneme mluvit.

Čas vědomé diskriminace a násilí

Pokud pro vás nebylo druhé patro vážné, třetí už snad bude dostatečně vážné. Tam začíná diskriminace. Skupinu lidí, pro které se v předchozí fázi vymyslely přezdívky, začne část společnosti utiskovat a další část společnosti je utiskovat nechá. Přihlíží. Volí si cestu komfortu. Přímá podpora není potřeba. Hospodský odmítne nalít „těm švábům“ (nálepka pro skupinu Tutsijů ve Rwandě), další jen přihlížejí. Nemusí se jednat o oficiální státní diskriminaci, stačí jednotlivé a individuální akty diskriminace. Nepronajmu byt někomu jen kvůli tomu, že patří ke „švábům“. A samozřejmě už vůbec ho nezaměstnám ve své firmě. I když je nejvíce kvalifikovaný. Typické pro Německo třicátých let bylo načmárání urážlivého nápisu na majetek Židů či jen nápis s vybídnutím, aby u „toho Žida nenakupovali“.

Krok od genocidy je čtvrté patro, kde se skrývá násilí. Stačí jen výhrůžky a urážky, to je mezistupeň ke skutečnému použití násilí. Násilí se týká i majetku.

Poslední stupeň je systematické vyvraždění lidí jen kvůli tomu, že patří k určité skupině. Připomínám, že vše začalo u vtípků…

V jakém patře se podle Vás nacházíme v současnosti?

Zdroj:

https://www.holocaustcenterseattle.org/pyramid-of-hate

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz