Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ronald Reagan, nejpopulárnější prezident amerických dějin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mary Anne Fackelman/ Wikimedia Commons/ Public domain

Ronald Reagan v Oválné pracovně

Nejoblíbenějším prezidentem Američanů v dějinách není žádný z velikánů, jakými byli Lincoln, Kennedy, Washington nebo Clinton. Je jím Ronald Reagan, původně ne příliš úspěšný herec. Proč?

Článek

Úvod

Ronalda Reagana v Americe a po světě lidé buď milují, nebo nesnáší. Pro první většinovou skupinu je pravicovým symbolem a hrdinou, který ukončil studenou válku, pro druhé neschopným politikem, který se o nic nestaral, jen v mediálních vystoupeních trousil bonmoty.

Původně byl Reagan herec a šéf hereckých odborů, který se přes pozici guvernéra Kalifornie dostal až na post amerického prezidenta v letech 1981-1989.

Reagan politik

Jaký byl Reagan politik? Držel se jen mála principů – komunismus je zlo, nízké daně, svoboda. Stát nemá překážet, ať už různými regulacemi, ale i vysokým daňovým zatížením. Zároveň byl ale absolutně nekompromisní, a pokud na to přišlo, žil frází „law and order“ („zákon a pořádek“). Když v roce 1981 stávkovaly letecké odbory dispečerů, Reagan jim dal ultimátům 48 hodin, protože podle zákona dispečeři nesměli stávkovat, a když ho dispečeři neuposlechli, vyhodil jich přes 11 tisíc.

Pro oblíbenost Reagana je nutno znát kontext. Předchůdce Carter byl vnímán jako jeden z nejméně schopných prezidentů v historii USA, ekonomika stagnovala, inflace rostla. Reagan přišel, snížil daně, omezil regulace a sociální výdaje. Vsadil vše na jednu kartu, mířil na nabídku a na svobodu pro podnikatele, kteří oživí ekonomiku.

Uplatnil tak princip, kterému se v ekonomii říká Lafferova křivka. Jedná se o teorii, která hledá optimální daňová zatížení. Moc vysoké daně oslabují motivaci a je tedy možné, jak dokázal v praxi Reagan, daně snížit a zároveň do rozpočtu vybrat více peněz, protože lidé jsou více motivováni a zároveň není nutné se stěhovat do daňových rájů.

Ve výsledku i přes to, že Reagan extrémně snížil daně, vybral na daních o desítky procent více než jeho předchůdci. Zároveň ale extrémně zbrojil a tím USA zadlužil. Prakticky tím ukončil Studenou válku, protože „uzbrojil“ SSSR, který nemohl tolik utrácet za zbraně.

Negativa Reaganovy vlády

Největším skandálem se stala aféra „Contras“. Zjednodušeně jde o to, že USA nelegálně prodávala zbraně Iránu a ze získaných peněz financovala jednotky Contras v Nikaragui, které bojovaly proti místní komunistické vládě. Šlo o antikomunismus za každou cenu, bez ohledu na to, koho podporujete na druhém myšlenkovém břehu.

Snížení daní a zrušení regulací bylo prospěšné pouze pro bohaté, sociální nůžky se v důsledku Reaganovy vlády velmi otevřely. Dodnes je „reagonomika“, jak se období 80. let v USA nazývá, diskutována a je obviňována i z horší ekonomické situace v USA v průběhu 21. století. Objektivním negativem bylo a je velký nárůst dluhů americké vlády.

Celá Reaganova administrativa je obviňovaná i z pomalé reakce na šíření AIDS, které se začalo v první polovině 80. let šířit. V roce 1982 se tiskový mluvčí začal smát, když dostal otázku, jestli prezident sleduje šíření AIDS. Samotný Reagan vyslovil veřejně „AIDS“ až v roce 1985, kdy už bylo 12 000 Američanů po smrti.

Závěr

Pro někoho byl Reagan hloupý člověk, starý pán, který je „pouze“ herec, nerozumí politice a ekonomice, ale zakrývá to šarmem a vtipem, ale podle společnosti Gallup, která se věnuje průzkumům, je Reagan mezi Američany nejoblíbenějším prezidentem v historii. Oceňují a oceňovali jeho humor, životní příběh, konzervatismus a antikomunismus.

Reaganovo prezidentství skončilo v roce 1989 a poměrně brzy mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Reagan dožil na své farmě a zemřel v roce 2004.

Zdroje:

D'SOUZA, Dinesh. Ronald Reagan: jak se obyčejný muž stal neobyčejným vůdcem. Brno: Barrister & Principal, 2004. ISBN 80-86598-24-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz