Hlavní obsah
Psychologie

Mystické začátky vztahů s narcisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Nastražte své antény, když potkáte člověka, se kterým si budete podivně rozumět. Když budete mít pocit, že jste potkali svou spřízněnou duši.

Článek

Z prvotního poblouzení můžete procitnout do zkušenosti s narcistickým dvoj-plamenem. Zjednodušeně a za účelem vyjádření věcného významu níže uvádím charakteristiku své interpretace pojmů.

1. Hladové srdce hledá svou „Spřízněnou duši“

· Podobnost a soulad: Lidé, kteří se považují za spřízněné duše, mají obvykle hlubokou podobnost a souladnost na duševní úrovni. Především se jedná o energetickou rezonanci, intuitivní spojení, vzájemnou podporu a synchronicitu.

· Vzájemné porozumění: Máte s nimi silné a hluboké vzájemné porozumění. Oba jedinci přinášejí do vztahu pozitivní a harmonizující energii.

2. „Narcistický dvoj-plamen“ hledá svého zbitého psa

· Jednota a propojení: Dvojplamen znamená, že duše byla původně jedna a později se rozdělila na dvě individuální entity. Tyto dvě části jsou stále propojené na úrovni kontrastů energií manipulace a kontroly, zneužívání, nesouladu a konfliktů, neschopnosti vzájemného růstu, odcizení a osamělosti, nedostatku autentického spojení.

· Vzájemné učení a růst: Vztah dvoj-plamenů může být spojen s intenzivním vzájemným učením a růstem, kde oba partneři mají klíčovou roli ve vzájemném spirituálním rozvoji.

Každý vztah je jedinečný, a charakteristické pojmy mohou být interpretovány různě v závislosti na kontextu individuálních zkušeností.

V tomto článku se budu věnovat tomu, jak ochotně přehlížíme první narcistická varování a jakou bychom měli zvolit taktiku k jejich odhalení. Protože v životě každého z nás, se samo od sebe nestane vůbec nic.

Tedy, pokud se zapleteme s toxicitou narcistického nebo jiného manipulativního chování druhého, je nutné si uvědomit, že to není a nebyla naše vina. Ani bych takovou náklonost k druhému neoznačila za chybu z naivity. Podstatnou roli hraje aktuálnímu emoční rozpoložení, úroveň nezpracovaných traumat a individuální okolnosti. Mohlo se a může se přihodit komukoliv z nás. Zejména protože existuje mnoho variant projevů na spektru nejen narcismu, ale i jiných toxických manipulací. Nezapomínejme však, že se všichni učíme ze svých zkušeností.

Také slýchávám „v každém člověku, kterého potkám, obvykle hledám znaky manipulátora nebo narcisty a je pro mne velmi složité navazovat nové vztahy“. Ano, jedná se o reakci na konkrétní zkušenost. Cíleně zaměřená podjatost je následkem posttraumatického zážitku. Výhradně se preventivně soustředíte jen na nezpracované negativní zkušenosti, které v sobě uchováváte v rovině neobjasněných a neuzdravených traumat. Což ovšem také znamená, že budete fascinováni něčím, s čím zatím ještě nemáte žádné anebo minimální zkušenosti.

Tedy pokud mám zkušenost se skrytým narcismem v kombinaci s emočně nestabilní poruchou, nemohu tolerovat maligního narcistu, ale mohu být oslovena hraničářem se sklony k poruchám akustického spektra. To, protože narcismus se může projevovat ve variantách abnormálního chování daného jedince vůči okolnímu prostředí (sociopatie). Jak z toho ven?

Z mé praxe vím, že člověk, který si zametl pod koberec svá nezpracovaná traumata z dětství, bude mít vyšší předpoklady inklinovat k destruktivnímu a manipulativnímu chování v jakémkoliv vztahu. Proto je velmi důležité najít, identifikovat a zpracovat emoční příčiny z dětství s propisem do dospělosti. Následně se zacílit na podněty recidivujících projevů a v neposlední řadě se naučit tyto emoční propady přepisovat zdravým a pozitivním přístupem.

Předesílám, že se nejedná o terapii na dvě sezení a ani neexistuje žádná zázračná tabletka. Pro individualitu a rozmanitost emočních ran je potřebné počítat s poměrně dlouhým procesem uzdravování se. Avšak investice vložená do trpělivosti bývá vyvážena pozitivním pocitem z nového vyrovnanějšího osobního života.

Foto: Freepik.com

Přednostně nasloucháme a jsme přitahováni k melodii, kterou naše srdce potřebuje slyšet.

Láska manifestovaná srdcem stále více zahaluje realitu a přestaneme vnímat falešné tóny. Hledajíce záhadu v nadpřirozenu pohlížíme na projekci svého vlastního obrazu. A protože míváme nutkání záhady pojmenovávat, potřebujeme falešné projevy náklonnosti druhého olepit nálepkou třeba v podobě spřízněné duše. Snadné, že!

V podstatě tím chci říci, že v době, kdy je nahota lidských těl na prodej a lidská těla jsou uzavřena v bublinách sociálních izolací, je evolučně přirozené, že zoufale hledáme své spřízněné duše. Na místo toho více a více potkáváme své dvoj-plameny ve formách transformace rádoby spřízněných duší. Kolikrát jsem slyšela „je to moje spřízněná duše“ a později „je to můj dvoj-plamen“. Jenže není dvoj-plamen jako narcistický dvoj-plamen, který nejdříve hřeje a později spaluje cesty i mosty.

Co tím chci říci? Proč rozlišuji tyto energie?

Narcisté se ve vztazích pohybují velmi rychle. Každý, kdo byl kdy zamilovaný do své „spřízněné duše“, chtěl být se svou milovanou osobou co nejvíce a nejčastěji Ale jakmile se toto chování přehouplo do stavu „dvoj-plamene“, začali jste se cítit jako štvaná zvěř. První znamení, že není něco v pořádku, nám dává intuice v kombinaci s drobnými somatickými potížemi. Příjemné a vzrušující dvoření se se pozvolna mění. Citlivější osobnost může objektivněji vnímat vzestup nedostatků ve verbálním i neverbálním projevu protistrany. Čím více mizí vřelost, tím vice nastupuje podezíravost. A pokud existuje podezíravost, potom intuice vyrazí do bitvy s varovnými signály. A čím více varovných signálů, tím více rafinovaných her a hanebností. Jak poznat, jestli se jedná o obletování v touze poblázněného Amora anebo někdo právě nahodil léčku, aby si vás přitáhl a ulovil?

Nazývám to „hodit krmítko s háčkem“. Protože narcista dělá kroky k tomu, aby svou kořist dostal co nejrychleji, tedy dříve, než se rozkoukáte. Narcisté jsou vedeni zájmem být neustále středem pozornosti a zároveň nenávidí nudu. Neustále se musí někomu zalíbit. Vyvolávají energii vnějšího i vnitřního obdivu.

V podstatě vám krmítko s háčkem narcista hodil už v době, když si vás vyhlédl. Zatímco vy se budete plácat na břehu a přát si, aby vás hodil zpět do vody, přikrmí vás třeba velmi dobrým sexem. Tím vám dají krátce pocítit vody, ale potom vás znovu nechají trápit se suchem. Narcista dobře ví, jak vás sucho trápí a proto vás bude suchem trénovat. A vy budete dělat všechno proto, jen abyste nebyli na suchu moc dlouho. Tak funguje zavděčení se a upoutání pozornosti toho, kdo vás emočně zanedbává. Narcisté využívají a hrají na kartu vašeho strachu postavit se čelem k hybné síle vašich kroků.

Narcisté bývají zpočátku velmi dobrými milenci. No, kdo jiný by měl tolik zkušeností z postelových trofejí, než právě narcista! Co na tom, že se později dostaví otravnost, znechucení a nepřekonatelný odpor. Ne, opravdu se takový vztah neposune a nezmění se.

Když se někdo snaží manipulovat druhým, neznamená to, že se jedná o narcistu, ale jednoznačně cílí na submisivnost manipulovaného. Proto je vhodné, abyste zůstali věrní jisté zdrženlivosti. Ujměte se vedení, postavte se čelem k hlasu svého hladového srdce. A jak na to?

Věnujte pozornost tomu, jak se k vám člověk chová, když mu poprvé řeknete „ne“ anebo když věci nepůjdou podle jeho představ. „Když tady nebudeš přesně ve tři, odjedu na dovolenou sám a ty si dělej, co chceš! Je mi jedno, že se ti rozbilo auto, zmeškala si let atp..“

Nepřehlížejte a netolerujte, když se k vám začnou chovat tiše, vychladnou anebo se odtáhnou. „Žádné náhradní řešení, měla si s tím počítat. Poraď si, jak chceš a umíš. Blokuju si tvoje číslo, už s tebou nechci mít nikdy nic společného. Byla si nula a beze mne nulou zůstaneš!“

Další příklad, který mohu uvést, znají ženy, které se pohybují v seznamovacích aplikacích. Naprosto typickou manipulací bývá požadavek na: „Pošli mi svou fotku v plavkách, ve sprše, nahoře bez atp.“ Manipulativně sexistické bývá také nevyžádané rozesílání intimních fotografií. Odmítnete je a dočkáte agresivně vulgární odpovědi s pravděpodobnou triangulací „… posílá je každá druhá.“

To je ono, vy nejste každá druhá, nýbrž k jejich vzteku právě ta druhá. A teď je na tobě, jestli chceš být každá JEJICH druhá anebo každá SAMA SOBĚ první!

Právě tím, že jim hodíte zpět jejich krmítko s háčkem, poznáte jejich odvrácenou tvář. Manipulující predátor se zcela jistě chytne. Pasivně agresivní chování a iracionální nevysvětlitelný hněv jsou hlavními varovnými signály. Ale mohou je velmi zdatně skrývat. Proto je nutné tlumit projevy emoční hladovosti a odbourat nerealistické představy.

A co je nejdůležitější, pokud se někdo odtáhne nebo zmlkne poté, co jste stanovili hranice - NESLEDUJTE ho! Strach hladového srdce bývá silně cítit v přítomnosti narcistického manipulátora. Manipulátoři a narcisté vědí, jak si vás připravit na to, abyste je pronásledovali anebo na ně žárlili. Jedná se o emocionální zneužívání cukrem a bičem!

Věnujte velkou pozornost lidem, kteří se vykreslují jako oběti všeho a všech. Všichni jejich bývalí jsou „blázni“ a špatně s nimi vycházeli. Všichni po něm něco chtějí a on je chudák tak odporně nepostradatelným! Všichni jej pronásledují a on by nejraději někam utekl.

Seznamem jejich špatných zkušeností na vás projektují svou potřebu si s vás vytvořit „náhradní matku“ nebo jakéhosi „spasitele či (za)ochránce“. Přičemž, vy jim budete automaticky zrcadlit svou ochotu, jak moc byste tím vším chtěli být. Jakmile vám o sobě někdo něco podobného na začátku vztahu prozradí, utíkejte! Protože toto je narcistický společný jmenovatel! Tento odstavec si zapamatujte!

Ráda bych dodala, že projekce i zrcadlení funguje a bývá praktikována všemi. Nejedná se o absolutní výsadu narcistů. Pokud jste někdy byli s narcisem, v určitém okamžiku jste si do něho také promítli, kdo jste. To je důvod, proč má tolik lidí problém přijmout, kdo narcista skutečně je. Promítali jste do nich SVOU dobrotu. Promítali jste do nich SVŮJ charakter. MUSÍME věřit lidem, když nám ukazují, kdo jsou – HNED NA POPRVÉ!

Všimla jsem si mimo jiného také, že narcisté nemají nikoho, s kým by si opravdu byli blízcí. Věřte tomu nebo ne, ale pro narcisty je těžké najít lidi, kteří by se s nimi dlouhodobě vycházeli kvůli jejich nestabilitě a špatnému chování. Typické pro ně bývají povrchní vztahy. To je způsobeno jejich neschopností navázat a vytvořit si skutečné vazby k lidem. Jejich vztahy jsou mělké a založené na povrchnosti. A pokud takové páry znáte, bude se jednat o kombinaci osob na spektru narcismu s tím, že jsou oba dva svým plochým způsobem na sobě v závislosti a předávají si fatální důsledky svých kodepedencí.

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz