Hlavní obsah
Psychologie

Překonání pocitu zranitelnosti osamělých mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ano, být zranitelným může být tak pohodlné jako sedět na ježkovi. Chce to hodně odvahy otevřít okno do své duše, aby celý svět viděl vaše pravé já.

Článek

Přesto se jedná o jedinou cestu k pravému spojení s ostatními. Neboť není pochyb o tom, že lidská touha po spojení a sounáležitosti je tak silná, že by se dala krájet. Abyste však našli pravou esenci sounáležitosti, musíte se odvážit překročit bahno strachu a pochybností, které se do vašeho sebevědomí snaží natlačit strach.

Co se týče mužů, důvěra je pro ně jako GPS pro ztracené turisty. Důvěra, v té nejzáhadnější definici, je jako neviditelný poutník, který se objeví, když někdo projeví zájem, že mu na vás záleží, a že je ochoten přijmout vaši zranitelnost jako vzácný poklad. Jinými slovy, zasloužili si právo být publikem vašeho životního příběhu.

Nyní, proč mají muži tendenci hledat útěchu v mileneckých vztazích? Jedním z důvodů je snaha o vybudování vlastního prostoru – jakési mužské jeskyně potřeb a ambicí, ukryté pod vrstvami vin a neřestí. Tyto vztahy mohou poskytnout mužům pocit svobody a zároveň jsou jakousi laboratoří pro experimentování s novým druhem důvěry, která může pomoci snížit jejich zranitelnost.

Dalším motivem je vymanění se z pasti monotónnosti. Co bylo kdysi vzrušující jako horská dráha, se může stát rutinním jako každodenní cesta do práce. Muži pak hledají nové vzrušení, přestože riskují, že se dočkají překvapivého finiše v podobě konfrontace s podvedeným partnerem a dalších ego-kolotočů.

Nezapomeňme na ženskou tendenci převzít roli pečovatele až do takové míry, že některé ženy by mohly být obviněny z pokusů o vytvoření mužského klonu. Muži pod takovým dohledem mohou začít pociťovat klaustrofobii a touhu po nezávislosti, což je může vést k apatii a rezignaci. Vysoké dávky histriónských reakcí od partnerky mohou zvýšit mužův pocit zbytečnosti a spustit spirálu komunikačního kolapsu a emocionálního odporu.

A konečně, kromě narcistického potěšení z nových emocí, mohou milenecké vztahy u mužů sloužit jako připomínka jejich vnitřního loveckého instinktu. Tato dobrodružství jim mohou poskytnout pocit vítězství a adrenalin, který může chybět ve stabilním vztahu – jakýsi ventil pro uvolnění napětí.

Shrnuto a podtrženo, muži se vrhají do mileneckých vztahů jako potápěči do hlubin, hledajíce svůj vlastní prostor, únik z rutiny, osvobození od přehnané péče a nové výzvy, které by mohli osvěžit jejich loveckého ducha. A ačkoliv to může znít jako důvod pro další sérii „Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše“, vězte, že každý milenecký vztah má svůj vlastní scénář – a někdy i nečekaný závěr.

Foto: Freepik

K překonání pocitu zranitelnosti je zásadní rozpoznat a posilovat důvěru:

  1. Identifikujte osoby, které si již vydobyli vaši důvěru. Ne každý se do tohoto okruhu zařadí, což je naprosto v pořádku, neboť důvěra se vyvíjí postupně. Při výběru důvěryhodných osob hledejte tyto kvality, které byste si měli také osvojit, abyste byli hodni důvěry druhých:
  • Otevřenost bez soudnosti.
  • Trpělivost.
  • Schopnost aktivně naslouchat.
  • Důslednost a spolehlivost.
  • Integrita a respekt.

Důsledně plňte své sliby a buďte konzistentní ve svých činech. Ukážete, že se na vás lze spolehnout a že jste důvěryhodní.

2. Hledejte příležitosti k navázání hlubšího spojení. Věnujte čas lidem, které jste si vybrali, a projevte zájem o vztah třeba tím, že se s nimi setkáte na kávě nebo jim zavoláte. Otevřeně a upřímně komunikujte a nebojte se projevit své emoce. Přijměte je jako součást svého růstu a buďte v souladu se svou zranitelností.

3. Postupně se otevírejte a sdílejte své pocity. Nezaměřujte se na dokonalost ve sdělení, důležité je, aby druhá strana viděla vaši autentickou podstatu. Nepřebírejte zodpovědnost za emoce druhých a vyhýbejte se souzení druhého. Soucit a empatie vytvářejí bezpečné prostředí pro sdílení. Nespěchejte a nedávejte pocit nátlaku, aby protistrana byla nucena porušovat svou komfortní zónu. Respektujte, že každý má své vlastní tempo a způsob jakým se vyrovnává se svými emocemi.

4. Rozvíjejte důvěru krok za krokem. Sdílení více osobního nemusí nutně vést k rychlejšímu budování důvěry. Přílišné vyzrazování může být kontraproduktivní. „Nadměrné sdílení“ nebo „trauma-dumping“ není zranitelnost a nevede ke skutečnému spojení. Když se otevíráte, přemýšlejte o tom, zda s touto osobou mluvíte, nebo mluvíte na ni. Pokud si myslíte, že druhá strana potřebuje odbornou pomoc, neprodleně ji doporučte a nezapomeňte, že i vy můžete vyhledat profesionální podporu.

5. Buďte plně přítomni a otevření. Poskytněte prostor pro sdílení druhé strany a naslouchejte s cílem porozumět, nikoliv odpovědět. Při komunikaci používejte pozitivní řeč těla, udržujte oční kontakt a respektujte osobní hranice druhé osoby. Většina lidí je naučena a praktikuje „poslouchání“. Vy se snažte o maximální „naslouchání“. Když k někomu promlouváte, dívejte se na člověka, nikoliv za člověka a když člověku nasloucháte, dívejte se na celý jeho obraz, nikoliv na jednu jeho část.

  • Používejte řeč těla, která ukazuje, že jste přítomni:
  • čelem k nim,
  • ruce nezkřížené,
  • s dobrým očním kontaktem
  • a vyrovnaným dýcháním.

6. Pamatujte, že budování důvěry a efektivní komunikace je proces, který vyžaduje trpělivost a praxi. Neztrácejte odvahu a buďte vytrvalí. Otevřená a autentická výměna emocí je základem pro hluboké a smysluplné vztahy. Když se někdo otevře a sdílí s vámi něco bolestivého nebo náročného, zachovejte klid a buďte s nimi v jejich nepohodlí. Poskytnutí bezpečného prostoru pro jejich emoce je klíčové pro budování důvěry a hlubšího spojení.

7. Když se ocitnete ve stavu „kocoviny zranitelnosti“ po emocionálním sdílení, dejte svým pocitům prostor a nechte je přirozeně odeznít. Tento pocit je přirozený a podobá se pocitu po dobrém tréninku, kdy jsou naše svaly lehce unavené a bolestivé. Dýchání a uvědomění si tohoto procesu vás posiluje a pomáhá vám stát se odvážnějšími. Jednoduše to berte jako výzvu k projetí sněhové závěje v emoční škole smyku.

8. Nezapomínejte na sebe. Při snaze být empatičtí a otevření k ostatním je důležité nezanedbat vlastní emocionální a duševní pohodu. Nalezení rovnováhy mezi péčí o sebe a o druhé je klíčové pro vaše celkové zdraví.

Foto: Freepik

Slovem na závěr, buďte k sobě shovívaví a nastavte si realistická očekávání. Však to znáte, příliš velká očekávání přináší příliš velká zklamání. Trpělivost a vytrvalost v budování důvěry, jak v sobě, tak v ostatních, jsou nezbytné. Nikdo není bezchybný a všichni děláme chyby. Být mužem neznamená být bezchybným superhrdinou. Když se stane chyba, upřímně se omluvte a snažte se z ní poučit. Přijměte odpovědnost za své chyby a pracujte na jejich napravení. Lidé si vás začnou více vážit, když uvidí vaši schopnost přiznat chybu a růst díky ní. Buďte empatičtí vůči svým emocím i emocím ostatních, projevujte zájem o jejich pocity a potřeby a buďte ochotni pomoci druhým.

Být mužem znamená být věrný svým hodnotám, aniž byste ublížili sobě nebo ostatním. Soucit má své hranice a je základem pro zdravou vzájemnou komunikaci. Je důležité podporovat společnost, která vytváří prostor pro různorodost mužských emocí a způsobů jejich vyjádření, a to zahrnuje podporu osobního rozvoje, sebekontroly, empatie a respektu k emocionálním projevům mužů.

Ave poustevníci!

Foto: TERAPEUTA - duševní rehabilitace, www.terapeuta.cz

TERAPEUTA - duševní rehabilitace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz