Hlavní obsah
Psychologie

Strhující realita: Za oponou narcistických triků a nejčastějších chyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Narcisté vědí, že si mohou dělat, co chtějí, a vystačí si s tím, když vědí, že jim důvěřujete. Proto je chybou důvěřovat narcistům.

Článek

Pokud zoufale toužíte po falešné lásce anebo máte nějaké nevyléčené trauma z minulosti, budete svádět neutuchající souboj s vaší intuicí a s největší pravděpodobností se neustále budete vracet do starých vzorců „narcistické lásky“. Zeptejte se a odpovězte si sami sobě bez růžových brýlí: „Co z toho a toho budu mít? Jaká jsou má očekávání? Co se stane, když se nic nestane?“

Narcisté působí na první dojem racionálně a maximálně se snaží vystupovat šarmantně s notnou dávkou naučené empatie. Přirovnala bych to k takové podivnosti mezi jižanskou horlivostí a severským chladem v kompozici mýdlových oper a nekonečných seriálů. Je to hra a v podstatě na její hladký průběh musí vynaložit narcisté specifické úsilí. Znalé oko bdělého člověka s narcistickou zkušeností postřehne drobnosti v odlišnostech, ale skutečně je potřeba se zaměřit na mikro detaily jejich verbálního i neverbálního projevu.

Uvedu několik příkladů, na které je vhodné si dávat pozor.

1. Všimli jste si, jak vypadá narcistický úsměv? Ten hraný bude do široka otevřený s hlasitým projevem. Poťouchlý úsměv bude vypadat úplně jinak a bude trvat vteřinu bez jakéhokoliv zvuku. Není výjimkou, že jim jen letmo uletí koutek rtů do stran anebo rty pevně sevřou k sobě. Mohou použít letmý úsměv s přitažením vrchního rtu ke spodnímu.

2. Všimli jste si hry narcistického obočí? Pozvedne jedno obočí, ano tak to může být komediálně nacvičený trik, kterým upoutává pozornost. A potom jen lehce pozvedne obočí, než začne mluvit. Nebo se obočí lehce přikrčí, když je vyveden z míry. Mezi obočím se může objevit náznak vrásky, když se hlouběji nadechne.

3. A všimli jste si jejich očí? Mimochodem zornice očí můžete studovat nejlépe, protože narcista potřebuje sdílet váš pohled, aby se ze zornic vašich očí naučil váš projev mimiky pro jeho manipulační techniky. Klidně sevře vaši hlavu pevně do svých dlaní jen proto, aby s vámi navázal dlouhý oční kontakt. Narcisté nenávidí, když jim uhýbáte pohledem anebo se díváte „někam na ně, ale přitom za ně“. Oči a zejména velikost a tvar zornic neznalá osoba nepřehraje, a proto je z počátku vztahu oční kontakt pro narcisty tak důležitý.

Narcisté manévrují s přesností a jistotou ve známém prostředí, přičemž praxe a zkušenosti jim dodávají potřebný pocit bezpečí. Bývají obratně adaptabilní a svou grandiozitu zručně opírají o známé a ověřené pilíře.

Narcisté nežijí v realitě. Jsou to patologičtí lháři, kteří obvykle věří svým vlastním lžím. Snadno si z několika polopravd, iluzí a fabulací vytvoří svůj vlastní příběh, kterému věří natolik, že jej budou prezentovat za jedinou, úplnou a správnou jejich „pravdu“. A mají na to své „samozvané právo“ neboť, i když vědí, že lžou, věří, že mají právo lhát. Intrikující magičtí šejdíři v maskách kejklířů. Každý kouzelník a iluzionista má své triky dokonale natrénované pro své publikum. To je celé, když se naučíte odhalit jejích fígle, tedy „jak to dělají“, lépe porozumíte své roli v komparzu.

Když jsem dopsala poslední větu předcházejícího odstavce, vzpomněla jsem si na masopust. V podstatě s notnou dávkou sarkasmu se pokuste popustit uzdu své fantazie a přestavte si, že můžete v masopustním průvodu potkat svou narcistickou maškarní masku. 14. 2. 2024 si s vámi bude chtít maškara připít šampaňským na svátek svatého Valentýna. Do Velikonoc budete svádět souboj se svou vlastní intuicí o tom, že vás nový vztah s maškarou stahuje ke dnu. A když budete vyhlížet první rozkvetlou třešeň, tak doufám, že jen proto, abyste oslavili své vítězství nad narcistickým pokušitelem a jeho propastí. Ano, tak rychlé to bývá.

Co je masopust si můžete přečíst například na tomto odkazu: MASOPUST 2024: Tradice, zvyky a význam masopustu | RadímeJAK.cz (radimejak.cz)

Ale to jsem si odběhla od tématu, kterému se chci tímto článkem věnovat. K napsání tohoto článku mne vedla myšlenka o obvyklých chybách, které se nejčastěji vyskytují v souvislosti s narcismem a manipulací. Protože, jak bývají typické a jako přes kopírák si podobné akce lovících narcistů, tak bývají obdobné protiakce potencionálních kořistí.

Víte, jednou jsem přemýšlela o tom, proč se úspěšné a ambiciózní ženy středního věku mohou zaplést s narcistickým predátorem. A proč úspěšný a ambiciózní predátor velmi rád loví ve vodách mladých a submisivních dam. Mohlo by to být například také z toho důvodu, že všem může v daný okamžik cokoliv chybět na úkor toho, co mají k dispozici. Ale také se může jednat o určitý krátkodobý emoční propad, který vybudí dočasný pocit nedostatku. Dlouhodobé nemám a krátkodobé potřebuji, se mohou vzájemně přitahovat. Ačkoliv se mohou tvářit, že jako mámnepotřebuji.

Nezapomínejme, že muži jsou myšlenky a ženy jsou emoce.

Proto si ambiciózní narcistický predátor hledá zábavu a potřebuje ZPESTŘIT svou nudnou všednost nějakým zdrojem adrenalinu, kortizolu a dopaminu. Narcista si bude donekonečna hledat pletky a hračky na hraní, byť si bude udržovat své zázemí v podobě ženy jako náhradní matky a pečovatelské služby.

A víš, co ti narcista s klidem řekne: „Jo, vím, že jsem se k tobě choval(a) hnusně, ale…“

Proto se ambiciózní žena zaplete s narcistou, neboť hledá dorovnání své emoční projekce. Žena mívá potřebu se o někoho starat a toho obvykle využije narcistický predátor, který se potřebuje dostat minimálně na její úroveň anebo jí z její úrovně srazit. V narcistovi žena získává náročného odběratele své energie, jehož iracionalitou a neodpovědností se dostává do pozice vadnutí, chřadnutí a mizení. Narcista odčerpává její emoční náboj tím, že jeho myšlenky jsou směřovány opačně, než by měli být. Žena se více a více snaží pečovat o svého narcistu na úkor sebe sama.

A víš, co jednou svému narcistovi v myšlenkách řekneš: „…byl(a) jsem na tebe až moc hodná holka(kluk)!

Jedná se o základy, kterými se sami dopouštíme toho, že narcistům připravujeme ve své hlavě zdarma pokoj k pronájmu, a ještě jim na ustlaný polštář každý večer pokládáme malou čokoládu na dobrou noc. Pakliže narcista zdarma pobývá ve vaší hlavě, logicky nepobývá ve své. Proto se v hlavě narcisty neděje vůbec nic!

Foto: Freepik.com

Níže uvádím jen několik obvyklých prohřešků, kterých se při jednání s narcisty dopouštíme. A jedná se skutečně o základní a stručný výčet z nepřeberného množství variant a možností.

1. Ignorování intuice.

„Proč se cítíte tak nějak jinak?“

Když se ohlédnete zpět, mohlo se stát, že ačkoliv vám některé narcistické výroky připadali divné, přehlíželi jste je? Tak moc jste prahli po „lásce“, že na vás narcistické bombardování láskou mělo efekt "živé vody"?

2. Neodešli jste, když vám poprvé ukázal „kdo je“.

„Co a kdo jste?“

Když se ohlédnete zpět, najdete podvědomé narážky, úšklebky, bílé lži a neúctu, které jste tolerovali, aniž byste se otočili na podpatku a zamávali jim červeným šátečkem na rozloučenou? Anebo, proč jste jim nesbalili pět švestek do ranečku na cestu bez zpáteční letenky?

3. Nemožné očekávání.

„Na co se právě soustředíte?“

Když se ohlédnete zpět, mysleli jste si a žili jste v bláznivé naději, že jste výjimkou z pravidel, že jste výjimeční, svým způsobem jiní, že ho získáte tím, že budete sladká, laskavá, sexy, starostlivá, láskyplná, milující, chytrá a zábavná? Tak trochu více či méně submisivními? Více služka, než potvora?

4. Dáváte přednost slovům před činy.

„Co je hluboce skryté vašemu zraku?“

Když se ohlédnete zpět, nalijte si čistého vína! Zamilovali jste se do někoho, koho jste chtěli a potřebovali vidět než do toho, kým skutečně byl? Přičemž on vám ukazoval, kým ve skutečnosti je a byl? Pamatujte, že slova se snadno vyslovují, ale dostát svému slovu vyžaduje úsilí. Dovolili jste svému nezralému vnitřnímu dítěti diktovat vám vaše emoce?

5. Dáváte sto a jednu šancí.

„Komu tohle prospívá?“

Když se ohlédnete zpět, bylo vám všeho tak moc líto, a tak hodně jste podléhali nulové sebehodnotě, že byste se nejraději plazili jako hadi, jen proto, abyste jste se mohli vrátit do sladkého období bombardování jeho „narcistickou láskou“? Kolikrát jste se pokusili navázat kontakt a motat uzlíky na přetrženou nit? Už máte za sebou první odhození a znovu návrat, a ještě horší odhození? Nikdy se nevracejte. Narcisté se vracejí pro pomstu, aby vás emočně porazili, ehm no spíš dorazili. Potřebují vyhrát a vyhrají tím, že dostanou i po několika letech zadostiučinění, že ten malý špinavý pes tam někde na konci světa pořád čeká na jejich kus žvance a nakopnutí. Nikdy se nevrátí to, co bylo na začátku a nikdy se do minulosti začátku nevrátíš! Nikdy.

6. Snažíte se narcistu porazit v jeho vlastní hře.

„Komu to prospěje?“

Když se ohlédnete zpět, cloumala s vámi zlost a vztek? Jak jen jste mohli být tak naivní a hloupí? Nemůžete nic dělat, protože děti vás potřebují a kvůli dětem nemůžete rozbít rodinu? A tak jste si přes zatnuté zuby řekli, že jim to vrátíte a budete k nim ještě horší, než kdy oni byli k vám? A jak jste dopadli? Vymstilo se vám to? Pravděpodobně ano, protože jste ke svému narcistovi cítili skutečné a opravdové city. Museli byste vynaložit extrémně mnoho sil a spoustu úsilí včetně přemýšlení, abyste „hráli hry“, které vás budou neuvěřitelně bolet. Na rozdíl od narcistů, kterým jejich hry přijdou zcela přirozené. Narcisté nemají žádné opravdové city ani péči, takže je to jen o síle a palivu ega. Proto už od začátku budete konfrontováni s předem prohranou hrou. Už dopředu říkám, VYHRÁT BITVU neznamená VYHRÁT VÁLKU - stejně prohraješ! Naplánuj si odchod, odejdi, zavři dveře a začni znovu!

7. Snažíte se soustředit jen na myšlenky o trápení.

„Proč dělá to, co dělá nebo nedělá?“

Když se ohlédnete zpět, proč se soustředíte na druhého na místo toho, abyste se soustředili sami na sebe? Někdo vám ublížil, dobře, to se stává, ale proč si ještě více sami sobě ubližujete? Pokuste se otočit jádro otázky. Neexistuje žádná omluva pro to, abyste špatně zacházeli s jinou lidskou bytostí, tím mám na mysli i vás!

8. Snažíte se sbírat jejich drobky.

„Proč si tak libuješ v drobečkování?“

Když se ohlédnete zpět, za ždibec jejich laskavé náklonosti byste se samou snahou přerazili? Mysleli jste si o sobě, že jste nějak vadní anebo porouchaní? Prominuli jste jim, ačkoliv vás nikdy nemilovali, nerespektovali, nedůvěřovali nebo nevěřili vám? Dopustili se toho, že se k vám tak chovali!

Když druhému řekneš, že udělal něco, co tě zasáhlo a bolelo, předpokládáš, že se maximálně vynasnaží o to, aby se v budoucnu taková bolest neopakovala a on se jí vyvaroval. Narcista je potěšen takovou informací, protože přesně ví, co má dělat, abys trpěla a svou bolestí mu byla poddanou. Když řeknu, že mi něco vadí anebo mne chování druhého bolí a on přesto pokračuje, nesbírám drobky. Nedrobečkujte, nikdy!

9. Dáváte přednost lžím

„Čeho se bojíte?“

Když se ohlédnete zpět, také jste blahosklonně dávali přednost jejich slovům a lžím a snažili jste se více a více se měnit či se jim přizpůsobovat? Jejich činy mizeli kdesi v dálce, zatímco vy jste se mohli přerazit a často jste jeli na doraz svých sil? Proč asi?

10.Tolerujete jejich avantýry.

„Jaký význam pro vás má slovo dokonalost?“

Když se ohlédnete zpět, přehlíželi jste, promíjeli jste jim? Obhajovali jste si sami před sebou za jejich prohřešky? Musel si najít milenku, protože jsem po dětech ztloustla. Raději jezdil na obědy do restaurací, protože mu moje jídlo nechutnalo. Nejlépe uklízí jeho matka. Nejlepší dovolená, kde si dokonale odpočine je jen s jeho kamarády. A mnoho jiných variant všelijakých triangulací bývají označovány za varovné signály toho, že buď nemáte správně nastavené osobní hranice anebo si je z narcistických příčin sami začínáte bořit.

Trápili jste se, protože možná trpíte pečovatelským syndromem anebo jste s alibismem tolerovali jejich narcistické výstřelky. Možná je to důsledek nezpracovaných traumat a stresů z dětství. Ať už je příčina v čemkoliv, vaše trápení se ještě více prohlubovalo, když jste si uvědomili, že se dopouštíte své vlastní likvidace. Tak dlouho vám bylo ubližováno, dokud jste neprozřeli do stavu, kdy jste se začali znovu stavět do své síly, a začali jste měnit přístup sami k sobě.

Ne, tím, že si koupíš novou košili anebo, že ti někdo zaplatí lepší dovolenou u moře, tak tím se tvá narušená emoční inteligence neopraví a nezmění! Jakmile změním přístup k sobě, automaticky začnu měnit přístup k druhým. Podstatou je identifikovat příčiny, uchopit následky (důsledky) a přijmout nové změny, které ukotvím do dlouhodobých zvyků. To bývá jednou z největších počátečních překážek, protože pokušení podlehnout starým návykům a zvykům bývá obrovské. Nevážili jste si sami sebe a soucitnost jste rozdávali na potkání. Uvízli jste ve starých vzorcích a generačně předávaných pravidlech, proto vám svým způsobem narcista otevřel oči, abyste se na podstatu svého života začali dívat novým a jiným pohledem. A ještě jednu věc bych vám chtěla říci a přála bych si, abyste o ní alespoň trošku začali přemýšlet.

Víte, jaký je rozdíl mezi vámi a narcistou po ukončení vašeho vztahu? Ačkoliv se dnes cítíte mizerně a na dně. Možná se domníváte, že je vašemu narcistovi lépe. Možná potkáte vašeho narcistu, jak si vykračuje zvesela s novou hračkou. Ne, tohle rozhodně není žádná výhra pro narcistu, nýbrž pro vás! Víte proč? Narcista s vámi nebo bez vás zůstane pořád stejným. Plochým, povrchním, nestabilním a sobeckým predátorem. Jeho svět jeho pohledem bude pořád stejný! Kdežto vy jste se stali díky zkušenosti s narcistou emočně zdatnějším a silnějším člověkem, než když jste byli s ním! Váš svět vaším pohledem doznal řady osobních změn!

Je to velký kus práce a chce to sakra kus odvahy vykročit a naučit se neobětovat se tolik pro druhé na úkor sebe. A nezapomínejte, že každá pozitivní změna bývá bolestná. Jsou-li změny bezbolestné, pravděpodobně jdete po špatné cestě!

Uvědomíte-li si, že jste zapleteni s narcistou běžícím do kopců, kryjte se a nepokoušejte se ho přesvědčit o svých pravděpodobných argumentech. Bojují špinavě a těší se na rvačky, aby se zbavili své hluboce zakořeněné dysfunkce. Je téměř beznadějné pouštět se do jakékoli debaty nebo do hádek s narcistou, protože narcista se přeci nemůže mýlit a emocionálně vás vyčerpá. To vytvoří ve vašem životě ještě více napětí a neshod a uspokojíte jejich egoistickou dysfunkci.

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz