Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Socializace štěňat jógou se štěňaty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Pavlíny Courtonové a Pets Yoga Prague

Socializace štěňat plemene šiperky a portugalského podenga velkého hladkosrstého na lekci jógy se štěňaty.

Puppy Pets Yoga Prague je program pro chovatele psů, kteří chtějí formou blízkého kontaktu s cizími cvičícími lidmi socializovat svůj vrh štěňat během lekce jógy. Jedná se o velmi malá štěňata ve věku přibližně dvou měsíců po prvním očkování.

Článek

Tento trend pochází z Velké Británie z roku 2018 a rozšířil se po celém světě. Ovšem například v Itálii došlo letos na jaře k zákazu provozování puppy yogy z důvodu možného trápení, či dokonce týrání štěňat, a tak se zde psí jógy mohou zúčastnit pouze dospělí psi.

Dvě oslovené chovatelky, Pavlína Courtonová s vrhem šiperek a Ilona Pachtová s vrhem portugalského podenga velkého hladkosrstého, se lekce jógy se svými odchovanci v roce 2024 zúčastnily a přinášejí své postřehy z akce. O čem je tedy řeč?

Co je psí jóga? Jak jsi na to přišla? Poradil ti ji nějaký chovatel nebo sama cvičíš jógu?

Pavlína: Psí jóga neboli petsyogaprague je druh jógy, na kterou přijdou lidé nejen za účelem, aby si zacvičili, ale celou lekci mají spojenou s tím, že mezi nimi pobíhají a hrají si štěňátka různých plemen. Je to druh terapie jak pro lidi, tak vlastně pro samotná psí miminka, která tím získají další socializaci pro svůj budoucí život. Já osobně jsem si psí jógy všimla na Facebooku.

Ilona: Jógu sama občas cvičím, ale je to trochu jiné. Se štěňátky je hlavně třeba dávat pozor, kde se batolí, běhají nebo spí. Přivedla mě na to kamarádka, která na ní se svými faraonskými psy byla a doporučila mi to, i když si myslím, že moji podengíci to moc nepotřebovali – myšleno socializaci. Měli doma každou chvíli nějakou návštěvu, která byla na první vrh v Čechách zvědavá.

Pro koho je psí jóga určená, pro koho se nehodí a proč?

Pavlína: Jak je psáno výše, je určená opravdu pro jakákoliv štěňátka, ale mimo toho i pro koťata. Chovatel štěňat se s nimi propojí, nabídne, že má štěnda, pro které by chtěl tuto socializaci, řekne, o jaké plemeno a chovatelskou stanici se jedná a tím se domluví celá spolupráce.

Ilona: Určitě se nehodí pro alergiky a někoho, kdo chce jógu jako takovou. Tady se hlavně lidé seznamují kolikrát s plemeny, která neznají a chtějí poznat, pomazlit se s nimi a u toho se trochu protáhnout. Spíše to připomíná protahující a posilující cvičení pilates než meditativní jógu - pozn. red.

Se svým letošním vrhem šesti štěňátek šiperky jste lekci psí jógy absolvovali. Jaké to bylo? Jak to probíhalo? Jak se ti to líbilo a co na to říkala štěňata?

Pavlína: U nás byl letos druhý a rovnou poslední vrh šiperčat a jakmile jsem si psí jógy všimla, věděla jsem, že toto určitě štěnda podstoupí a udělala jsem opravdu dobře. Bylo to naprosto úžasné, naše šiperčí mimča neměla opravdu problém absolutně s ničím a tohle je ještě o dost víc potěšilo, tolik ručiček, nožiček, botiček na kousání, to je splněný sen ☺. Probíhalo to absolutně bez chybičky. Kromě slečny, která jógu vedla, tam byly tři asistentky, které mi pomohly se vším, protože šest miminek neunesu z auta do té místnosti, hned mi šly naproti a bylo hotovo. Já jsem pak už jen seděla a přihlížela tomu, jak neskutečně si to šiperčátka celé užívala. Vzala jsem jim jejich podložky kvůli hygieně, kterou si vždy hezky našly a když je potřebovaly. Asistentky byly připravené a hned vše uklidily, vyčistily. Po každé lekci probíhá v místnosti hloubková dezinfekce a očista, bez toho by tam další mimča nemohla. Štěnda můžou řádit, jak chtějí, mazlí se, loví mezi lidmi hračky, které pak dostanou domů, ale ve chvíli, kdy nějaké mimčo ulehne a chce chrnět, mají lidi dáno, že ho nesmí budit a musí mít svůj odpočinek, což mi přišlo naprosto správně.

Ilona: My byli na lekci pouze jednou. V první chvíli byla štěnda trochu rozpačitá, ale pak po prozkoumání nového prostoru byla jako doma. Moc se mi líbilo, jak byli lidé ohleduplní k prckům. Trochu jsem měla strach, aby někdo některého nenakopl (i když nerad), nezalehl, ale každý si dával opravdu pozor, aby jim neublížil.

Proč je důležité štěňata socializovat s cizími lidmi ve věku kolem dvou měsíců? Co vlastně socializace štěňat obnáší? Proč to později již tak dobře nefunguje? Jaká je věková hranice pro socializaci? Musí být štěňátka již očkovaná?

Pavlína: Ano, aby mohla štěnda na psí jógu, musí být pár dní po prvním očkování, dřív se zúčastnit nesmí. Za mne socializace štěňat obnáší úplně vše, co je jen možné. Konkrétně u nás doma zůstávají štěnda do 8 týdnů a jsou vystavená úplně všemožným situacím. Různí lidé, děti od malinkých až po starší, všechny věkové kategorie, jízda autem, chůze na vodítku, prostě co jen si člověk představí, to těm mimčům nabídne a u nás ze všeho byli opravdu jen nadšení, mám z nich obrovskou radost! Jinak do 8 týdnů si vtiskávají opravdu vše, co jen jde a v těch hlavičkách jim to lépe zůstane.

Ilona: Socializace je důležitá pro každého psa, když s ním člověk chce chodit všude – mezi lidi, do města, kde je provoz MHD a aut nebo brát ho na výstavy. Samozřejmě záleží i na vrozené povaze psa. Někteří jsou tak bázliví od malička, že se to kolikrát věkem i stupňuje, to pak je těžké pořízení. Na jógu je potřeba mít štěňátka alespoň jednou očkovaná. Faktem je, že organizátoři jógy mají prostory pečlivě ošetřené a desinfikované, že se není čeho bát.

Jak probíhá socializace na psí józe?

Pavlína: Tam je nejprve prvních 15 minut, kdy přicházejí lidé, pomalu se s mimčama poznávají, očuchávají se. Poté začne samotná lekce, která trvá 45 minut, kdy se lidi věnují cvičení a štěnda kolem nich a pod nimi probíhají, hrají si. Člověk může cvičení klidně přerušit a může se věnovat štěňátku, které má zrovna u sebe. Když se docvičí, je zase pár minut na to, aby cvičící miminka pomazlili, rozloučili se. A to se pak opakuje stejně s další lekcí. Během toho můžou prckové odpočívat, jak je libo. Naše partička šiperčátek vydržela skoro po celou dobu a usnuli pár minut před odjezdem, holt pidi ovčáci.

Ilona: Nejdříve po příchodu do cvičebny se nechají štěňátka, aby si vše dle svého prohlédla. Dostanou od personálu hračky a teprve po cca 15 minutách mohou lidé přicházet a nacházet si místa, kde budou cvičit a je na štěňátkách, ke komu se budou mít a od koho se nechají opečovávat.

V čem vidíš výhody a nevýhody psí jógy? Co bys autorům projektu poradila ještě do příště vyladit? Jak je to například s hygienou štěňat?

Pavlína: Hygiena je tam udržovaná úplně po celou dobu a před každou další lekcí, než dorazí jiná štěnda, tam probíhá komplet vyčištění kvůli případné parvoviróze. Za mne asi není v tuto chvíli, co vylaďovat, probíhá to z mého pohledu úplně v pořádku.

Ilona: Nevýhody nevidím žádné. Nikdo nikoho nenutí, aby tam se svými prcky chodil. A jaké jsou výhody? Pro štěňata je to něco nového, zajímavého k prozkoumání. A doma pak máte půl dne klid. O hygienu se tam starají perfektně. Slečna asistentka je tam na dohled a když se stane nehoda, hned přiběhne s dezinfekcí a utěrkami na úklid.

Jsou nějaká plemena štěňat, pro koho se psí jóga nehodí a proč?

Pavlína: Myslím, že taková plemena nejsou, naopak, pokud má někdo štěnda, co si třeba drží od lidí odstup, tím spíš bych jim to doporučila vyzkoušet.

Ilona: Neřekla bych, že jsou plemena psů, pro které se to nehodí. Vše je vždy o lidech. Buď to chci se svými svěřenci absolvovat nebo ne. Mně to přišlo bezva.

V čem vidíš omezení pro cvičící jogíny? Co jim to naopak přináší?

Pavlína: Omezení vidím maximálně v tom, že si někdo opravdu hodně oblíbí štěndo, které se při daném člověku drží a tím pádem si tolik nezacvičí, protože se prostě od toho psího miminka neodtrhne. A co jim přináší? Samozřejmě radost a velký relax.

Ilona: Jogíni jsou, jak už jsem říkala výše, trochu omezení v prostoru kolem sebe. Musí víc dbát na to, co dělají malí pejsci a kde zrovna jsou.

Co to přineslo tobě jako chovatelce? Šla bys do toho znovu? Jak se ti parkovala se štěňaty v centru Prahy? Jak si je na lekci jógy dopravila? Nerozutekla se ti po Praze?!

Pavlína: Žádné útěky po Praze. Jela jsem samozřejmě autem, miminka vzadu v kleci. Zvládla to bravurně, nikdo neplakal, neblinkal. Do mailu přišlo info o cestě a kde přesně v centru stát a vyčkat, než se otevře brána. Parkuje se ve dvoře, takže v úplném klidu a bezpečí.

Ilona: Určitě bych do toho šla znovu. Myslím, že je to dobrá průprava štěňat pro kontakt s lidmi, i se zde trochu poznají jejich povahy. Přijely jsme s kamarádkou autem. Podotýkám, že nebydlím v Praze. Ta mi s nimi pomohla, stejně jako dvě slečny z Pets Yogy Prague, jelikož štěňat bylo osm. Parkování mají skvěle domluvené ve dvoře pod jejich prostory, takže žádný problém. To je asi tak vše ke štěněcí józe.

Jak si vybíráš budoucí majitele, co je pro tebe nejdůležitější, co méně? Jste spolu celoživotně v kontaktu?

Pavlína: Ano, jak ještě s majiteli bíglíků, tak samozřejmě s majiteli šiperčátek jsme v kontaktu neustále a vybírám pouze tak, že chci každého nejdříve poznat, popovídat si, abych věděla, jaké miminko hledají, hlavně povahově a pak řeknu já, které to psí mimčo bych si k nim představovala a pokaždé to dopadlo tak, že přesně to by si vybrali i oni sami a vždycky to úžasně klaplo. Za všechny majitele štěňátek jsem strašně moc ráda.

Stalo se ti jako chovatelce, že by se ti nějaký tvůj odchovanec vrátil? Jak ses k tomu postavila? Jak to dopadlo?

Pavlína: Stalo, ale ještě u bíglíků. Jednou si uvědomili lidi, že končí prázdniny a asi nebude tolik času, co do té doby, ale proběhlo to úplně v klidu a pořádku. Jsem ráda, že se na mne obrátili místo toho, aby to řešili jinak. Hned další den tomu osud asi chtěl a bíglík našel hned rodinku, ve které je už deset let. U šiperčat se mi to nestalo, tak snad se to nestane ani pro tentokrát. Snažím se vybírat majitele opravdu pečlivě.

Co bys doporučila začínajícím chovatelům, jak začít s chovem? Na co si dát pozor, co nepodcenit?

Pavlína: Nevím, zda jsem ta správná, co může něco radit. U nás bylo za 14 let opravdu jen pár vrhů, těch šiperčích jen dva. Asi mne jen jako rada napadá řídit se u všeho hlavně srdcem, nechat si poradit od zkušenějších, ale zase nenechat ze sebe dělat blbce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jóga se štěňaty

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz