Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Češi proti Green Dealu? Ani ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski/Midjourney

Green Deal

Mám pro vás šokující zprávu. Češi nejsou proti Green Dealu

Článek

Zelené šílenství z Bruselu! Ekofanatičtí aktivisté nám chtějí vzít náš způsob života! Tohle vykřikují populisté nebo politici lobující za fosilní energetické barony. Snaží se vytvořit dojem, že ochrana klimatu a ekologie je záležitostí pár zlých aktivistů a zlých evropských úředníků. My, normální lidi v normální zemi na tyhle blbosti přece nevěříme, ne?

Jenže obdobně jako třeba v otázce manželství pro všechny, populisté stojí proti většině veřejnosti. V září 2022 agentura STEM zveřejnila rozsáhlý výzkum na téma Green Dealu z kterého plyne, že to oni jsou fanatičtí aktivisté a šílenci, protože většina lidí si uvědomuje hrozbu změny klimatu a nutnost s tím něco dělat. Nenechme se zblbnout verbální agresivitou klima skeptiků a pojďme si říct, že máme dobrou šanci nepodlehnout jejich demagogii.

Co zjistil STEM?

1. české veřejnost se shoduje v tom, že klimatická změna existuje a že se s tím musí něco dělat

2. české veřejnost se staví pozitivně k ochraně přírody, krajiny a klimatu

3. česká veřejnost má však obavy z ekonomických a sociálních důsledků boje proti klimatické změně

4. česká veřejnost se příliš neorientuje v konkrétních věcech a souvislostech

Sklenice je tady poloplná, nebo poloprázdná. Ale není to tak, že by lidé masově odmítali boj proti změně klimatu. Spíš je to šance pro poctivé politiky a aktivisty, aby veřejnost přesvědčili, aby ji vysvětlili, co je třeba udělat a jak.

Problém je, že klimatická změna je do značné míry neviditelná nebo obtížně rozeznatelné, ale některé jevy, které jsou její součásti viditelné jsou a lidé je vnímají. V Česku je jednoznačně sucho.

Další problém je, že lidé absolutně nic neví o Green Dealu. To se to pak populistům do něj dobře strefuje, když můžou strašit něčím, co nikdo nezná. O čem je Green Deal ví jen 13% lidí, z toho jen 1% dobře!

Tohle je obrovská výzva pro všechny politiky a aktivisty. Jestli nechcete ztratit veřejnost pro Green Deal, nemusíte nikoho přesvědčovat, nemusíte dělat žádnou „zelenou propagandu“, stačí to lidem jen vysvětlit. Stačí je informovat. Udělejte to dřív než je odpůrci Green Dealu naočkují svými dezinformacemi. Odpůrci, kteří tím otevřeně vyhrožují, že to před volbami do Evropského parlamentu udělají. Protože pak už bude pozdě, pak se bude muset přesvědčovat a jak dobře víme, to už moc nefunguje. Kdežto teď je šance lidi vzdělávat a věřit v to, že informace jim umožní se dobře rozhodnout.

Máme šanci, protože z průzkumu vyplývá, že lidé považují Green Deal spíš za potřebný, ale bojí se jeho uspěchanosti. Netuší totiž, že se Green Deal připravuje již dlouhé roky a že se o tom akorát u nás nikdy moc nemluvilo.

Když se podíváte do onoho citovaného průzkumu zjistíte, že je tam mnoho věcí, kterých se lidé bojí – většinou různé zákazy, například zákaz spalovacích motorů, ale taky mnoho věcí, které lidé až překvapivě pozitivně podporují. Například obnovitelné zdroje energie. Většina lidí podporuje energii z vody, slince a větru. Možná je proto, že tohle se už pomalu uchycuje a probíhá to a lidé vidí, že to funguje. Dokonce kontroverzní jaderná energie, která se pro různé strany stala až věcí ideologie je až pátá „nejoblíbenější.“ Naproti tomu uhlí už téměř nemá nikdo rád a tábor jeho odpůrců je větší než tábor jeho příznivců.

Skvělá zpráva je i to, že česká veřejnost chápe, že odstranění energetické závislosti na Rusku vede právě přes obnovitelné zdroje a více lidí si také myslí, že není zbytečné řešit ochranu klimatu, i když je válka na Ukrajině.

Dalo by se pokračovat. V průzkumu je mnoho dalších zajímavých informací.

Každopádně optimistické shrnutí zní, že s povědomím o klimatické změně to v Česku není tak špatné a dá se s tím pracovat. Green Deal nejsou žádní uprchlíci.

Je třeba mít na paměti, že populisté a fosilní advokáti hrají bezohlednou hru, kdy se nás snaží strašit zeleným fanatismem a aktivismem a že je tomu třeba nepodléhat a uvědomit si, že tady jde o ochranu přírody a klimatu, což si přeje většina našich spoluobčanů. Že populisté opět hazardují, tentokrát s naši krajinou a s naší přírodou, ale hlavně s budoucnosti našich dětí. Ta je jim ukradená. Hlavně hlasy, co bude za deset dvacet let je jim jedno.

Slušní politici by jim neměli vyklízet pole. Neměli by se bát jejich verbální agresivity a jejich všudypřítomné propagandy. Měli by si uvědomit, že pro zelená témata mají šanci získat veřejnost, voliče a být populární. Neměli by podléhat tlaku populistů a věřit tomu, že Green Deal je toxické téma. Když se správně uchopí, budou populisté porazitelní.

A ekologičtí aktivisté by neměli veřejnost odrazovat kontroverzními akcemi a ideologickou antikapitalistickou rétorikou, ale naopak by se měli vrhnout na vysvětlování a vzdělávání. Veřejná podpora pro boj proti změně klimatu leží na ulici. Stačí ji zvednout. A pokud jim jde o výsledek a nejen o boj jako takový, tak s podporou veřejnosti mají šanci zvítězit. Možná by to opravdu chtělo se místo na politiky zaměřit na veřejnost.

Problém Green Dealu spočívá v tom, že veřejnost o něm nic neví, zatímco ekologická hnutí ho ignorují, protože jim přijde málo radikální. Jenže tady máme šanci vytvořit synergii mezi občanským aktivismem, politickou mocí a vařeným míněním a dosáhnout výsledků. A pak se uvidí, co dál. Ale mělo by se začít tady.

A vůbec všichni by si měli uvědomit, že národní vlády s globální, zdůrazňuji slovo globální změnou klimatu samostatně nic nenadělají. To asi chápe každý, že i kdyby se Česko změnilo v zelenou zahradu, tak proti USA nebo Číně to nic neznamená.

A tak si nezbývá než uvědomit, že máme šanci jen s Evropskou unií. Protože ta už silným hráčem na mezinárodním poli je a dokáže ovlivnit i USA , i Čínu.

Jestli chceme zabránit klimatické změně, musíme mít silnou Evropu. A Green Deal je výrazem společné snahy Evropanů o zpomalení klimatické změny. Pojďme chránit naši planetu jako Evropané.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz