Hlavní obsah
Aktuální dění

Orbán dělá díru do EU. Je nutné ho rychle zastavit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski/Image Bing Creator

Maďarsko je trojským koněm

Babišův přítel a politický spojenec Viktor Orbán udělal díru do už tak vratkého Schengenského systému. Je nutné s tím rychle něco udělat.

Článek

Orbánova politika je jasná. Zatímco na jednu straně plně užívá evropských dotací a žádá EU o podporu, když má nějaký problém, na druhé straně intenzivně podkopává jednotu a politiku EU a vysmívá se jejím hodnotám a pravidlům. Je klidně možné, že on ani ve skutečnosti nějak vášnivě proruský není, ale je evidentní, že rozčilování EU, bez které by Maďarsko bylo ekonomicky na dně, mu dělá radost. „Svým“ Maďarům a dalším Východoevropanům tak ukazuje, že lze z Evropské unie dojit peníze a zároveň se jí vysmívat, což na spoustu lidí jistě dělá dojem. A bohužel se zdá, že zatím má pravdu.

Dělá to pomocí státem financovaných kampaní proti „Bruselu“, ostentativním odmítáním společných evropských hodnot danými přístupovou smlouvu, kterou Maďarsko také podepsalo, anti evropskou rétorikou, ale hlavně pomocí neustálého blokování jakýchkoliv unijních rozhodnutí směrem do světa. Nejčastější obětí je pak Ukrajina, pro kterou Orbán pravidelně zdržuje pomoc nebo ji za něco zobchodovává.

Zdálo by se, že vrcholem jeho sabotáže Evropy je čas předsednictví Maďarska v EU, kdy uskutečnil jakousi rádoby diplomatickou, rádoby mírovou misi do Ruska, která nikam nevedla a po které Putin nechal ostentativně bombardovat nemocnici v Kyjevě.

To jsme se však mýlili. Nyní se ukazuje, že kromě všech těchto více méně symbolických provokací Orbán provedl něco, co může EU skutečně reálně poškodit a ohrozit její občany a majetek. Maďarsko umožnilo získat povolení pobytu Rusům a Bělorusům ve zjednodušeném řízení, bez prověřování, a to včetně jejich rodin. V době, kdy se Evropa snaží o co nejpřísnější kontrolu vstupujících Rusů a Bělorusů, o jejich zásadní prověřování, a kdy některé země včetně ČR usilují o ještě větší omezení jejich vstupu, či úplné zastavení, kromě politických uprchlíků, se jedná o vytvoření bezpečnostní díry do Schengenu, kudy mohou proudit Putinovi agenti v podstatě v neomezeném množství.

A je nutné zdůraznit, že to není žádný bláznivý plán, ale Maďarsko s touto praxí začalo už tento měsíc a brána do Evropy je tak pro Rusy a Bělorusy otevřená již doširoka.

Jedná se o urgentní bezpečností krizi. Tady už nejde o podporu Ukrajiny, ale o nás samotné. Je nezbytné, aby Evropa a to jak EU, tak i národní státy, na toto ohrožení neprodleně reagovaly.

Manfred Weber, předseda evropské lidové strany EPP vyzval k tomu, aby Evropská rada řešila tuto maďarskou sabotáž na svém říjnovém summitu. Ale to by znamenalo, že necháme čtvrt roku Evropu otevřenou Rusům a Bělorusům.

Česká europoslankyně Danuše Nerudová vyzvala ke spuštění dočasných kontrol na maďarských hranicích. To je velmi správný návrh, který by mohl být realizován okamžitě. Schengenská dohoda toto umožňuje. Ovšem samozřejmě by to musely uskutečnit sousední země – Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko. Je evidentní, že politická vůle k tomuto kroku bude v některých z nich, zejména asi na Slovensku, minimální. Pak samozřejmě lze zavést dočasné kontroly na hranicích zemí, které kontrolu s Maďarskem odmítnou.

Pokud se vám zdají tyto návrhy příliš radikální nebo fantastické, tak si prosím vzpomeňte, že v případě zvýšeného přílivu migrantů se tato opatření běžně dělají. Například Česko mělo naposled zavedeny dočasné kontroly vůči Slovensku od října 2023 do února letošního roku.

Říjnový summit EU by měl řešit tuto situaci z dlouhodobého hlediska a vůbec nejlepší by bylo, kdyby řešil maďarskou sabotáž Evropy jako takovou a kdyby se evropští politici konečně rozhoupali něco s Orbánem udělat.

Samozřejmě, že národní zavádění kontrol vůči Maďarsku by mělo být koordinováno a naše země by měla být v čele snah o jejich zřízení a je absolutně nepodstatné, že nemáme společné hranice s Maďarskem. Spojence v EU na to máme, včetně Polska, pobaltských zemí a Finska, které stavějí své východní bariéry, které se tak, díky Orbánovi, stávají Maginotovou linií, která se nejvíce proslavila tím, že byla obejita jinudy. Ale Orbán pije krev i jiným, než těmto „frontovým“ zemím.

To ale vyžaduje nějakou akci, nejen vydávání rozhořčených prohlášení. Evropská a česká veřejnost by se měla zaměřit na to, jestli politici s Orbánem už konečně něco konkrétního dělají.

A opět by se měla média, kolice i občané ptát Andreje Babiše a jeho spojenců v „Patriotech pro Evropu“, kde jsou s Babišovým „přítelem“ a politickým spojencem Orbánem. Co na to říká? Podporuje tento Orbánův krok? Připojíme se k tomu, když vyhraje volby? Bude se Babiše na to někdo ptát nebo ho to opět necháme přejít mlčením, jako v případně bombardování kyjevské nemocnice?

Vzpomínáte na anti uprchlickou hysterii vyvolanou těmito a dalšími populisty a jejich voliči? Vzpomínáte, jak všichni chtěli „bránit hranice proti teroristům“, ačkoliv ve východní Evropě tito migranti žádné teroristické činy nepáchali?

Na rozdíl od Rusů, kteří v roce 2014 zavraždili dva české občany ve Vrběticích, a kteří provádějí žhářské útoky v Polsku a Německu. Tohle je přece prokazatelný terorismus. Ale zdá se, že Orbánovým spojencům a obdivovatelům jaksi nevadí. Ruský terorismus je povolen? Ruský terorismus je tolerován? Zeptá se na to někdo Babiše?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz