Hlavní obsah
Zdraví

Antikoncepce pro ženy má mnoho forem, nyní přibývá i pro muže. Jaké jsou možnosti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: drobotdean, www.freepik.com

Ženy mají na výběr množství typů antikoncepce, některá však může být zdraví nebezpečná. Nastal čas, kdy se zodpovědnost přenese víc i na muže? Jaké jsou v dnešní době možnosti?

Článek

Antikoncepce je stará jako lidstvo samo. O jejím historickém vývoji jsem psal zde. Zatímco v minulosti si lidé snažili pomoci vším možným a nyní bychom nad tím spíše kroutili hlavou, dnes máme možností mnohem více a jsou účinnější. Většinou je antikoncepce mířena na ženy, protože jich se případné těhotenství zkrátka dotýká víc. Pro muže byly donedávna možnosti jen dvě, ale nyní přibývá další.

Zatímco vymoženosti antikoncepce si ve vyspělých zemích můžeme užívat podle libosti, jsou země, kde je antikoncepce stále jen těžce dostupná. A někde, obvykle tam, kde má silný vliv náboženství, to nemá antikoncepce také vůbec snadné. Kromě toho panuje kolem antikoncepce řada mýtů.

Co je to antikoncepce?

Antikoncepce je jakákoliv metoda, která zabraňuje mužským pohlavním buňkám spermiím, aby se během pohlavního styku dostaly k ženské pohlavní buňce vajíčku a aby ho jedna z nich oplodnila. Díky antikoncepci si tak můžeme užívat sexu, aniž bychom riskovali početí. Jedná se tak i o způsob, jak si zodpovědně naplánovat rodičovství na moment, kdy jsme na něj připraveni a kdy jsme ochotni přivést na svět potomka.

Některé typy antikoncepce jsou spolehlivé méně, jiné více, ale žádný typ není 100% spolehlivý. Některá antikoncepce nás chrání i před pohlavními nemocemi, jiná zase ženám pomáhá se stabilizací rovnováhy hormonů, některá však může organismus „rozhodit“. Některá má trvalý efekt, jiná dočasný.

Jaké jsou typy antikoncepce?

  • chirurgické - k dosažení ochrany před početím je potřeba chirurgického zákroku. Tento typ antikoncepce je dostupný jak pro ženy (podvázání vejcovodů), tak i pro muže (vasektomie). Přestože se tento typ vnímá jako trvalý, je možné podstoupit reverzní zákrok, který se pokusí obnovit průchodnost vejcovodů nebo chámovodů. Úspěšnost takového zákroku je různá a pohybuje se v širokém rozpětí 30-85 %.
  • nitroděložní tělíska - jsou dvojího typu, už podle názvu se umisťují do dělohy a jedná se o antikoncepci, jejíž účinek vymizí společně s odstraněním tělíska - je tedy reverzibilní.
  • hormonální - jejich účinek je založen na působení hormonů, obvykle ve formě tabletek a jsou určeny primárně ženám. Testují se však pilulky i pro muže a nově je "ve hře" i hormonální mast pro muže.
  • behaviorální - nejméně spolehlivé metody, tedy pokud nebudeme brát v potaz naprostý celibát. Jedná se o metody, které jsou založeny na specifickém chování bez použití jakýchkoliv pomůcek. Řadíme sem například přerušovanou soulož.
  • bariérová/mechanická - druhy antikoncepce, které brání spojení pohlavních buněk vytvořením mechanické bariéry. Nejznámějším typem je kondom, který kromě početí brání i přenosu pohlavních nemocí.
  • chemická - využívá spermicidních (spermie hubících) látek, aby nemohlo dojít k oplodnění
  • postkoitální - jedná se o druh antikoncepce, která se užívá po styku a slouží jako poslední záchrana v případě, že nebyla využita antikoncepční metoda před stykem

Sterilizace ženy a muže

Nejspolehlivější metoda antikoncepce ze všech. Její účinek je možné s určitou úspěšností zvrátit, ale je potřeba počítat i s možností, že se to nemusí podařit a člověk již nebude plodný.

U žen se sterilizace provádí zneprůchodněním vejcovodů při plné anestezii, obvykle laparoskopickým přístupem. Zákrok není náročný, hospitalizace je krátká a žena obvykle nemá žádné významné následky. Funkce vaječníků zůstává zachována, stejně tak produkce hormonů, dochází i k menstruaci. Princip spočívá ve znemožnění průchodu vajíčka z vejcovodu do dělohy a tím i možnosti setkání se spermií. Vajíčko, které nemůže projít, se postupně vstřebá.

Sterilizace může působit preventivně proti rakovině vaječníků. Nevýhodou ovšem je, že pokud i přes sterilizaci žena otěhotní, je zde vyšší riziko mimoděložního těhotenství.

Přerušení cesty je možné provést několika způsoby:

  • přetnutím nebo podvázáním
  • bipolární koagulací (elektrochirurgicky)
  • mechanicky umístěním svorky nebo kroužku
  • chemicky použitím sklerotizační látky nebo tkáňového lepidla

Pokud chce žena podstoupit sterilizaci, musí v naší zemi splnit podmínky dané zákonem. Požádat může pouze žena, které je více jak 35 let a má alespoň tři děti; žena, které je pod 35 let a má alespoň čtyři děti; žena jakéhokoliv věku a počtu dětí, u níž by otěhotnění a porod vedlo k ohrožení jejího zdraví a života nebo života nenarozeného dítěte.

U muže je zákrok sterilizace jednodušší a provádí se v lokální anestezii. Lokálním anestetikem se znecitliví kůže šourku, následně se vytvoří malý řez, skrze který lékař pronikne k chámovodu. Ten přeruší vyříznutím cca 2-3 cm tkáně a oba pahýlky zašije stehem. Rekonvalescence bývá rychlá, pouze první týden by se měl muž šetřit a místo si chránit. Sex je po tuto dobu zakázaný. Může však po dobu několika dní (ve výjimečných případech i dlouhodobě) pociťovat v šourku bolest.

K ověření úspěšnosti se provádí spermiogram, ale až s odstupem času, respektive 15-30 ejakulací. Neplodnost totiž není okamžitá, ale je potřeba vyčkat, než se zcela pročistí pohlavní vývodné cesty, v nichž se i po sterilizaci ještě mohou nacházet zralé spermie.

Muži se nemusí bát zhoršení kvality sexu, neboť sterilizace nemá vliv na erekci ani orgasmus. Stejně tak dochází i k ejakulaci, ejakulát však neobsahuje spermie, které by mohly oplodnit vajíčko.

Nitroděložní tělíska

Nitroděložní tělíska patří k oblíbeným antikoncepčním metodám, neboť mají dlouhodobý efekt a žena nemusí pravidelně myslet na antikoncepční pilulky či jiný způsob ochrany. Jejich efekt je však vratný a po vyjmutí se plodnost po velmi krátké době zase vrací. Jsou vhodné jak pro ženy, které už rodily, tak i pro ženy, které ještě nerodily nebo jsou krátce po porodu.

Tělíska jsou z pohledu principu, na jehož základě fungují, dvojího typu - měděná a hormonální. Hormonální tělíska využívají umělého hormonu levonorgestrelu, což je umělý gestagen. Měděná zase využívají měděných iontů. Většina tělísek má tvar písmene T.

Tělísko zabraňuje spermiím v pohybu z pochvy do dělohy, zrychluje uvolnění vajíčka a jeho cestu do dělohy, takže vajíčko bývá ještě nezralé a neschopné „uhnízdění“ a také vyvolává „rádobyzánětlivou“ reakci slizniční vrstvy dělohy, která tak vajíčko „odmítá“. Měď zároveň snižuje schopnost spermií oplodnit vajíčko.

Nevýhodou měděných tělísek bývá častější výskyt zánětu a také zesilování menstruačního krvácení. Hormonální tělíska mívají o něco vyšší účinnost, nezvyšují riziko zánětů a snižují míru krvácení při menstruaci. Působí na hlen, který je hustší a tak více zabraňuje spermiím v proniknutí. Množství uvolněného levonorgestrelu dostačuje k antikoncepčnímu účinku, ale nijak neovlivňuje ovulaci a tedy přirozenou hormonizaci ženského organismu.

Nitroděložní tělíska jsou velmi oblíbenou metodou antikoncepce a dostupná jsou pro většinu zdravých žen. Přesto se však najdou ženy, jejichž organismus tělísko nepřijme nebo dochází k nežádoucím komplikacím. Nebývá to časté, ale ani vzácné. U některých žen zavedení tělíska způsobuje nepravidelné a mimomenstruační krvácení či špinění, bolestivost podbřišku, zánět, ve výjimečných případech může dojít k samovolnému vypuzení tělíska a ve vzácných případech může tělísko perforovat sliznici.

Vzhledem k tomu, že tělísek je na trhu větší množství, měla by žena konzultovat výběr vhodného tělíska s lékařem. Zavedení se provádí ambulantně a styk je možný ještě téhož dne. Následně by se žena měla dostavit na kontrolu po prvním krvácení a poté jednou ročně. V závislosti na typu tělíska je potřebná výměna zhruba po 3-6 letech. Tělísko obsahuje vlákno, které ční do pochvy a umožňuje tak jeho snadné vytažení.

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce patří v současnosti asi mezi nejčastější typ, ale také nejvíce diskutovaný. Velká pozornost je zaměřena na samotné hormony, které žena dostává do těla a které následně i vylučuje. Tento typ antikoncepce rozlišujeme na dva druhy:

  • gestagenní
  • kombinované

Gestagenní preparáty fungují podobně jako nitroděložní tělísko s levonorgestrelem - uvolňují gestagen, který zahušťuje hlen a zabraňuje spermiím v průniku. Dále však zabraňují i ovulaci (ale může dojít k selhání). Jejich výhodou je, že neobsahují estrogen a tak mají minimum vedlejších nežádoucích účinků, které může estrogen způsobovat. Přesto však i tyto preparáty mohou mít některé nežádoucí účinky, např. nepravidelnost menstruace, pocit napětí v prsou, tvorbu ovariálních cyst apod.

Dostupné jsou například ve formě minipilulek, které je však nutné užívat ve 24hodinových cyklech s minimálním zpožděním. Při vynechání užití antikoncepční efekt rychle klesá a obnovuje se zase až po 48 hodinách od nového zahájení užívání. Nevýhodou těchto pilulek je i menší spolehlivost oproti kombinované hormonální antikoncepci.

Ve Spojených státech došlo k přelomovému schválení antikoncepční pilulky s progestinem (bez estrogenu), která bude dostupná bez lékařského předpisu. Tuto možnost uvítají zejména ženy z chudších vrstev, které si např. nemohly dovolit zaplatit návštěvu lékaře a recept. Jedná se o pilulky zn. Opill. Tímto schválením se USA zařazují mezi stovku dalších zemí včetně České republiky, kde je pilulka tohoto typu také volně prodejná.

Oproti tomu však stojí neúspěch amerických demokratů, kterým se nepodařilo prosadit návrh zákona, který by zaručil přístup k antikoncepci napříč celými Státy. Tato otázka dostupnosti je v poslední době více než aktuální, protože poté, co byl zrušen rozsudek v případu Roe vs Wade, řada amerických států zakázala možnost potratu.

Další formou jsou injekce. Podle typu látky se injekce aplikují po 2-3 měsících. Jejich efekt po vysazení injekce přetrvává 2-18 měsíců (podle užité látky), než je plodnost plně obnovena. Při pravidelném užívání dochází ke snížení intenzity krvácení až k úplnému vymizení menstruace. Velkou nevýhodou však je, že při dlouhodobém užívání dochází ke snížení hustoty kostí, zejména v oblasti krčku stehenní kosti a v oblasti páteře. Méně závažnými vedlejšími účinky je zpočátku nepravidelnost menstruace, špinění, zhoršení kvality pokožky (akné), nevolnost či ztráta libida (chuti na sex). Výhodou je spolehlivost, nízká cena a také dlouhodobý efekt.

Třetí formou jsou podkožní implantáty. Mají tvar malé tyčinky nebo kapsle a zavádějí se v místní anestezii do paže nedominantní ruky, přímo pod kůži. Účinnost se pohybuje podle typu preparátu, obvykle 3-5 let. Tyčinka obsahuje obvykle levonorgestrel nebo podobný typ hormonu, který se po danou dobu postupně uvolňuje a tlumí ovulaci. Spolehlivost je vysoká, uživatelka nemusí myslet na to, že by pravidelně měla něco brát, jako je tomu např. v případě pilulek. Po vyjmutí se ovulační proces obnoví během tří měsíců.

Kombinované preparáty fungují na odlišném principu, i když také blokují ovulaci. Obsahují progestin jako gestagenní preparáty, ale také estrogen. Působí na hypotalamo-hypofyzární centra a dochází k utlumení produkce gonadotropinů, což jsou hormony, které stimulují vaječníky (popř. u mužů varlata). Stejně jako u výše zmíněných typů, i zde dochází k zahuštění hlenu a nedostatečnému růstu děložní sliznice, takže se případné vajíčko nemá kde uhnízdit.

Moderní kombinované preparáty mají mnoho výhod a svým uživatelkám přinášejí i další benefity kromě samotného antikoncepčního efektu. Mezi přínosy těchto preparátů patří:

  • snížení intenzity menstruačního krvácení a zajištění pravidelnosti, snížení případné bolestivosti
  • snížení rizika zánětu vejcovodů a vaječníků
  • snížení rizika rakoviny dělohy a vaječníků
  • snížení výskytu cyst na vaječnících
  • zlepšení kvality pleti
  • pozitivní vliv na revmatická onemocnění a na osteoporózu

I přes řadu benefitů však mohou tyto preparáty nést zvýšené riziko trombózy. V případě, že má žena plánovanou operaci, měla by vysadit tuto antikoncepci alespoň 1,5 měsíce předem. Riziko není nijak vysoké. Kromě tohoto rizika mohou některé ženy pociťovat při užívání častější bolesti hlavy, nevolnost, podrážděnost, zvýšení tělesné hmotnosti. Nebývá to časté, ale může se to objevit. Tento typ antikoncepce není vhodný pro ženy kuřačky nad 35 let věku, neboť kouření (15 cigaret denně a více) výrazně zvyšuje riziko výše zmíněných a dalších nežádoucích účinků.

Tento typ antikoncepce je také negativně přijímán některými náboženskými skupinami, a to proto, že kromě působení proti uhnízdění vajíčka v děloze a proniknutí spermií, funguje také tzv. postimplantačně - i v případě, že by došlo k oplodnění vajíčka, efekt antikoncepce nedovolí udržení těhotenství a oplodněné vajíčko odumře. Tento efekt se dá považovat za potratový, což je pro někoho nepřijatelné.

První formou kombinovaných preparátů jsou perorální tabletky. Ty se obvykle užívají denně a ve stejný čas po dobu 21 dní a následuje 7denní pauza, kdy žena tabletky nebere, nebo bere neúčinné tabletky. Při pauze může docházet k tzv. pseudomenstruačnímu krvácení kvůli změně hormonálních hladin, ale žena je i po tuto dobu chráněna proti početí. Pauza však musí být přesně dodržena, při prodloužení dochází k vymizení efektu.

V nabídce je na trhu velké množství různých perorálních tabletek, které se liší podle obsahu látek. Velkou nevýhodou je zvýšená schopnost interakce mezi těmito tabletkami a řadou jiných léků. Pokud tedy žena bere nějaké léky, musí o tom informovat svého lékaře, aby mohl vyhodnotit případnou vzájemnou interakci.

Druhou formou je antikoncepční náplast. Ta má oproti tabletkám několik výhod - aplikuje se jednou za týden a neovlivňuje vstřebávání léků. Aplikuje se tři týdny po sobě a následně se jeden týden vynechá. Náplast se lepí na místa, kde nehrozí její tření, stržení či jakékoliv jiné znehodnocení.

Třetí formou je vaginální kroužek. Podobně jako předchozí formy se i vaginální kroužek nechává působit tři týdny a následuje pauza. Jeho výhodou je, že se zavádí přesně jednou za tři týdny, oproti denním tabletkám nebo týdenní náplasti je tak v tomto směru nejkomfortnější volbou. Hormony se z něj pomalu a stabilně uvolňují a ženy se nemusí obávat ani toho, že by nějak překážel při případném styku.

Behaviorální antikoncepce

Behaviorální antikoncepce spočívá ve specifickém chování, které má za účel zamezení oplodnění. Pokud však vynecháme rozhodnutí být v celibátu, které je samozřejmě úplně nejspolehlivější metodou, pak všechny ostatní metody patří k nejméně spolehlivým.

Úplně nejčastější metodou tohoto typu je přerušovaná soulož. Často je využívána u chudších párů a tam, kde jiný typ antikoncepce není příliš dostupný. Metoda spočívá v tom, že muž přeruší soulož předtím, než ejakuluje. Je zde však vysoké riziko, že to nestihne včas, popř. že dojde k vyloučení preejakulační tekutiny, která může obsahovat spermie.

Další metody spoléhají na výpočty. Jedná se o vypočítávání plodných a neplodných dní. Může se jednat o výpočty podle menstruačního cyklu, výpočty na základě měření bazální teploty, hustoty a celkové konzistence poševního hlenu. Samostatně jsou tyto metody dost nespolehlivé, spolehlivost se zvyšuje v případě jejich kombinace, ale i tak není příliš vysoká, zejména v případě nedostatečných zkušeností.

Někteří spoléhají i na to, že pokud žena kojí, nemůže otěhotnět. Toto však bylo vyvráceno jako mýtus. Kojení sice ovulaci potlačuje, nikoliv však zastavuje. Riziko otěhotnění je tedy sice nižší, než kdyby žena nekojila vůbec, ale stále zde je. Podobně je mýtem, že žena nemůže otěhotnět, pokud menstruuje. I zde je riziko oplodnění přítomné.

Bariérová antikoncepce

Bariérová antikoncepce využívá fyzických předmětů, které vytvářejí fyzickou bariéru a zabraňují tak spojení spermie s vajíčkem. Je dostupná jak ve variantě pro ženy, tak i ve variantě pro muže. Mužská varianta je jednou z nejvíce rozšířených antikoncepčních metod, zejména v nemanželských vztazích. Zároveň tato varianta pomáhá předcházet i šíření pohlavních nemocí, což jiné metody antikoncepce neumí.

Patří mezi velmi spolehlivé metody, ale i v tomto případě není spolehlivost stoprocentní. Může totiž dojít ke stažení ochrany, prasknutí apod.

První varianta ženské bariérové ochrany se nazývá pesar. Není příliš využívaná a hodí se spíše pro ženy, které nemají příliš četný styk a u nichž je možnost oplodnění nízká i z jiného důvodu, např. vyššího věku. Tato ochrana není příliš spolehlivá, hodně záleží na správném zavedení a také na správné velikosti. Je schopná snížit míru rizika přenosu pohlavních nemocí zhruba o polovinu.

Pesar je dobré používat v kombinaci se spermicidními přípravky. Je možné jej použít pro několik souloží následujících po sobě a po poslední souloži je potřeba jej nechat zavedený zhruba 6-8 hodin, než jej žena vyjme. Poševní pesar (diafragma) by neměl být zaveden déle jak 24 hodin, cervikální (čípkový) pesar (zvaný klobouček) déle jak tři dny. V opačném případě hrozí riziko zánětů a zapáchajících výtoků. Po vyjmutí je potřeba pesar opláchnout a usušit. Vyměnit za nový by se měl nejpozději po dvou letech a také v závislosti na četnosti styků.

Druhá varianta ženské bariérové ochrany se nazývá femidom. Jedná se vzhledově o podobný předmět jako je kondom, ale je delší a zakončen kroužky na obou stranách. Dal by se přirovnat k trubici. Je tenký, přesto pevný a díky výrobě z polyuretanu vhodný i pro osoby alergické na latex. Podobně jako pesar pomáhá snížit riziko přenosu pohlavní nemoci. Zavádí se před stykem (klidně i s delším předstihem), vyjmout se může po něm nebo i později, je však určen k jednorázovému použití. Při jeho použití je potřeba využít i lubrikačního gelu a zároveň se nepoužívá současně s kondomem.

Mužská varianta zvaná kondom je oproti tomu široce využívaná. Jedná se o levnou variantu, poměrně dost spolehlivou a využívá se i jako ochrana před pohlavními nemocemi - původně se také jednalo především o ochranu před syfilis, ochrana před oplodněním byla až druhá v řadě. Kondomy se vyrábějí v různých velikostech a provedeních, v různé síle, chuti, vůni a s dalšími možnými efekty jako je lubrikace.

V dřívějších dobách se jednalo o kondomy ze zvířecích střívek. Dnes se obvykle vyrábějí z latexu, existují ale i polyuretanové. Jsou určeny pro jednorázové použití. Natahují se na ztopořený penis a sundávají ihned po styku.

Nevýhodou kondomu je možné snížení citlivosti penisu, ale hodně záleží na subjektivním vnímání jedince než na objektivním vlivu. Dále může dojít k protržení nebo srolování kondomu, v takovém případě je vhodné využít možnost postkoitální antikoncepce.

Chemická antikoncepce

Chemická antikoncepce spočívá ve využití spermicidních látek. Ty se aplikují ve formě čípků, mastí, pěny nebo třeba tabletky, někdy jsou součástí lubrikačního gelu. Samostatně není tato metoda příliš spolehlivá, lepší je její využití v kombinaci s další metodou.

Spermicidní prostředky mívají také schopnost likvidace některých typů bakterií. Jejich nevýhodou je nutnost aplikace s dostatečným předstihem před stykem, nutnost opakovat aplikaci před dalším stykem, i když následuje nedlouho po předchozím. Spermicid má tendenci vytékat z pochvy, což může být vnímáno rušivě až nepříjemně. Výhodou je, že neobsahuje hormony a nijak tak nenarušuje přirozenou hormonální stabilitu ženy.

Forma kombinované ochrany chemické a bariérové je například spermicidní houbička. Tato malá pěnová houbička obsahuje spermicidní látky a zavádí se na čípek. Absorbuje sperma a spermicidní látky v ní obsažené zlikvidují spermie. Dobře zavedená houbička není nijak cítit a uživatelku neomezuje, účinkuje okamžitě a může být využita až po dobu 24 hodin, přičemž po posledním styku by měla být ponechána na místě ještě zhruba šest hodin.

-------------

Antikoncepce dala lidem možnost plánovat si rodičovství, což vedlo i ke zlepšení zdravotního stavu žen - matek i jejich dětí, a ke snížení dětské úmrtnosti. V mnoha zemích je antikoncepce brána jako samozřejmost a její dostupnost je považována za žádoucí. V jiných zemích je však dostupná jen velmi těžko a také může být spojena se stigmatem.

Drtivá většina typů antikoncepce je určena ženám, od kterých se očekává větší zodpovědnost. Tato nerovnováha však může být v budoucnu vyvážena, neboť vědci pracují i na antikoncepčních možnostech pro muže. Kromě dosavadní možnosti ve formě kondomu nebo sterilizace přichází v úvahu nové tři možnosti:

  • pilulka blokující přístup k vitaminu A, což vede k zabránění tvorby spermií. Výhodou je, že pilulka neobsahuje žádné hormony, měla by být vysoce spolehlivá a po jejím vysazení se plodnost rychle vrací.
  • hormonální gel, který se nanáší na ramena a vstřebává se kůží. Kombinuje dvě látky, z nichž jedna potlačuje přirozenou produkci testosteronu ve varlatech, a tím pádem i produkci spermií. Protože by však pokles testosteronu měl za následek řadu nežádoucích efektů včetně možného snížení libida, přípravek obsahuje syntetický testosteron, který se vstřebáním přes kůži dostane do krevního oběhu. Paradoxně tak dochází k potlačení přirozené produkce (která může být v průběhu let nestabilní) a zároveň stabilního dodávání testosteronu do krevního oběhu, aby nedošlo k žádnému nechtěnému projevu nedostatku. Podobný gel znají například i transsexuální muži, kteří musí svému tělu testosteron dodávat a gel, který jej obsahuje (nikoliv tento antikoncepční) si taktéž mažou na ramena. Po vysazení používání gelu dochází k rychlému návratu plodnosti.
  • hormonální pilulka působící podobně jako gel. Koktejl hormonů se ve studii podával formou injekcí. Součástí směsi byly i ženské hormony, což byl pravděpodobně i důvod řady vedlejších účinků jako bolesti hlavy, střídání nálad, bolesti svalů, zhoršení kvality pleti, sklony k depresi atd. Přestože jde o nechtěné účinky, nejedná se o nic, čemu by nebyly vystaveny i ženy, které berou ženské hormonální typy antikoncepce. Studie proběhla už před pár lety a na vylepšení preparátu se stále pracuje.

Anketa

Jakou formu antikoncepce nejčastěji používáte vy nebo váš partner/ka?
Bariérovou ochranu (kondom, pesar)
40 %
Chemickou ochranu (spermicidní látky, spermicidní houbička)
0 %
behaviorální (přerušovaná soulož, výpočty ne/plodných dní...)
20 %
chirurgickou (sterilizace)
10 %
hormonální gestagenní preparáty
0 %
hormonální preparáty obsahující i estrogen
10 %
nitroděložní tělísko
0 %
nepoužívám/e antikoncepci
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticka-gynekologie/2011-3-4-1/operacni-techniky-a-legislativni-podminky-sterilizace-zen-v-ceske-republice-36371

https://cs.wikipedia.org/wiki/Antikoncepce

https://www.mednews.cz/usa-poprve-schvalily-antikoncepcni-pilulku-ktera-bude-bez-receptu/

https://theses.cz/id/sbttal/Tomeckova_Veronika_Antikoncepce.pdf

https://www.antikoncepce.cz/myty-pravda

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-demokrate-v-usa-neprosadili-pravo-na-antikoncepci-40475183

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-usa-schvalily-prvni-volne-prodejnou-antikoncepcni-pilulku-40437816

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hormon%C3%A1ln%C3%AD_antikoncepce

https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-vedci-jsou-o-krok-blize-antikoncepci-pro-muze-40477273

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/antikoncepce-muzi-nehormonalni-pilulky_2401160734_epo

https://www.denik.cz/sex-a-vztahy/muz-antikoncepce-pilulka-sex-hormony-testosteron.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/muzska-antikoncepcni-pilulka-funguje-vedlejsi-ucinky-bolest-hlavy-deprese-akne-106436

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz