Hlavní obsah
Zdraví

Sterilizace na vlastní žádost je dávno možná bez podmínek!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: tsca/Wikimedia Commons/Public domain

Autor článku, na který reaguji, ohledně sterilizací tvrdí informace zastaralé víc jak 10 let. Což by se dít rozhodně nemělo! Když o něčem píšu, bylo by fajn si k tomu otevřít aspoň tu wiki.

Článek

Jeho čtenáři - kterých je poměrně hodně - jsou tak mystifikováni, že žádat o provedení sterilizace nemůže každá žena. Ale že jí musí být nejméně 35 let a mít alespoň tři děti, případně že může být mladší, ale musí mít nejméně čtyři živé děti.

Není to pravda

Autor nejspíš patnáct let hibernoval a včera se probudil.

Je totiž pravdou, že podobně nesmyslná norma zde byla - a to ještě víc jak dvacet let po pádu minulého režimu (který tuto zrůdnost vymyslel). Jednalo se o jakousi zdravotnickou vyhlášku ze 70. let minulého století, kterou se velmi dlouho nikdo neobtěžoval změnit. Naopak proti snahám tento odporný, téměř středověký nesmysl zrušit byl dosti silný odpor. Mimo jiné hádejte odkud?

Od těch „dobrodinců“, kteří údajně nesoudí, ale pomáhají - a ze všeho nejvíc jim jde o „práva nenarozených dětí“ (o tom, jak je to s tou jejich „dobročinností“ ve skutečnosti, jsem také už něco psala).

V této souvislosti je opravdu zajímavé, že sice kategoricky byli (a stále jsou) proti potratům, ale sterilizace - která je takřka 100% účinná v zabránění otěhotnění (pokud vím, není snad doložen ani jeden případ, že by došlo k otěhotnění v situaci, kdy jsou v páru sterilizovaní oba) - je pro ně taky „fujky fuj“. Dává to smysl? Normálním lidem ne, náboženským fanatikům zjevně ano.

Naštěstí v letech 2010-2011 tato organizace ani jejich kamarádíčkové nebyli přisátí na státní cecek coby poradci poslanců a ministrů, takže byl nakonec schválen zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, podle kterého má nyní právo zažádat o sterilizaci každá svéprávná osoba starší 21 let. Jak vidíte, jistá úlitba ultrakonzervativcům zde asi učiněna byla, když toto právo není od 18 let - ale co už, aspoň že je to tak.

V případě sterilizace z vážných zdravotních důvodů - což jsou takové nemoci nebo vady, kdy hrozí, že případné těhotenství nebo porod by mohly ženu závažně ohrozit na zdraví či dokonce životě, případně reálně hrozí takové dědičné vady, že by ohrožovaly zdraví či přímo život budoucího dítěte - je možné ji provést i u osob mladších, ovšem o provedení sterilizace ze zdravotních důvodů rozhoduje lékařská komise. Komise také rozhoduje v případě žádostí nesvéprávných osob.

Člověku staršímu 21 let - lhostejno, zda muži či ženě - stačí vyplnit písemnou žádost, počkat 14 dní (které povinně musí mezi žádostí a zákrokem uplynout), nechat se znovu poučit, a to v přítomnosti nejméně jednoho svědka, a poté už jenom zaplatit za příslušný zákrok. U žen je sterilizace prováděná jako samostatný výkon docela drahá, ale pokud se přidá k nějaké jiné operaci, je to už jenom kolem tří, čtyř tisíc, což není až tak zlé. Sterilizace u mužů se provádí ambulantně jen v lokální anestezii, takže je tím pádem podstatně levnější.

Pokud jde o další možné antikoncepční metody, psala jsem o nich velmi podrobně tady v těchto článcích:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz