Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Hnutí pro život“ není žádná dobročinná organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wutthichai Charoenburi/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Spousta lidí - a to jak běžných občanů, tak i politiků nebo členů managementu velkých firem - „skočila na špek“ líbivému marketingovému triku „nesoudíme, pomáháme“. Kvůli tomu se domnívají, že „Hnutí pro život“ pomáhá ženám.

Článek

Realista je ovšem výrazně jiná.

Za prvé je Hnutí pro život iniciativou ultrakonzervativních křesťanů, a to zejména extrémně konzervativních katolíků.

Za druhé je názorově i personálně úzce provázáno s dalšími podobně extrémně konzervativními organizacemi, jako je např. Aliance pro rodinu nebo Akce D. O. S. T., a tím je napojeno také na velmi nebezpečné zahraniční tmáře, jakými je např. polské Ordo iuris či některé organizace amerických evangelikálních radikálů. Část těchto nesmírně konzervativních organizací dokonce vytvořila jakousi mezinárodní společnost s názvem „Aliance pro společné dobro“.

To jsou ti křesťanští extrémisté tak hloupí, že jim vůbec nedochází - nebo tak drzí, že je jim úplně jedno, že tento název každému, kdo hodiny dějepisu neprochrápal, musí připomínat nechvalně proslulý „Výbor pro veřejné blaho“?

Dalším velkým problémem je, že některé z těchto organizací „bojujících za společné dobro“ jsou zcela prokazatelně placené Kremlem, a jiné zase mají natolik neprůhledné financování, že peněžní toky jak „od Putina“ (jinak oficiálně uznaného za válečného zločince), tak případně i od nějakých mafiánů rozhodně nelze vyloučit. Konečně je také všeobecně známým faktem, že všelijakými prapodivnými cestičkami dotekla z Kremlu také část peněz na prezidentskou kampaň Donalda Trumpa - který do Nejvyššího soudu dosadil utrakonzervativce, co svým rozhodnutím de facto zakázali potraty zhruba na polovině území USA (a někde je tento zákaz absolutní i pro případy znásilnění, incestu nebo těhotných mladších 15 let).

Už z uvedených faktů je zřejmé, že Hnutí pro život tak „křišťálově čisté“, jak se staví, rozhodně nebude. Konečně „causa houkadla“ a další vylomeniny tohoto obskurního spolku, o kterých jsem už také dříve několikrát psala (např. zde nebo zde) o něčem svědčí. Jenže ono to není nikterak valné ani s jeho údajně charitativní činností - na kterou mu štědře přispívají nejen soukromí sponzoři, ale také (z daní nás všech) místní samosprávy nebo dokonce velké státem vlastněné firmy, které jsou ve ztrátě.

To „nesouzení a pomáhání“ vypadá tak, že se nechtěně těhotné nesnaží nenásilně a citlivě přesvědčovat, aby dítě donosily a daly k adopci (což by asi dělala organizace, které by opravdu upřímně šlo pouze o snižování počtu potratů), nýbrž se tyto nešťastné a zmatené ženy snaží citovým vydíráním přimět k tomu, aby si neplánované a nechtěné dítě nechaly na zbytek svého života.

Pokud muž svou těhotnou partnerku přesvědčuje (nebo dokonce nutí) k potratu, lze důvodně předpokládat, že pokud ta žena na potrat nepůjde a dítě si nechá, tento „výtečník“ co nejrychleji (a pokud možno i co nejdál) zmizí. A v minimálně polovině případů bude takřka nadlidským výkonem z tohoto pseudotatínka dostat alimenty aspoň ve výši pár stovek a placených pravidelně. Rádoby „bohulibá“ iniciativa Hnutí pro život tedy vede v reálu především ke zvyšování počtu matek samoživitelek a neúplných rodin potácejících se na hranici bídy.

Nejdříve jsem nevěřila, když mi některé mé známé vykládaly, jak ve skutečnosti „nesoudíme, pomáháme“ vypadá, měla jsem je za přespříliš zaujaté. Tak jsem si to vyzkoušela „na vlastní oči“ (a uši). Zavolala jsem na příslušnou linku a předstírala jsem, že jsem neplánovaně těhotná. V rámci údajné „pomoci“ jsem si vyposlechla pouze hromadu „hraběcích rad“ a všelijakých keců na téma, jak je krásné a úžasné být matkou, jak lze dítě uživit i z mála, jak se děti rodily i do mnohem horších podmínek a jejich matky to zvládly, jak není nutné dostudovat vysokou školu, protože tím nejlepším povoláním pro ženu je stejně mateřství, a málem i jak mi Pánbůh pomůže, pokud budu věřit, že vše dobře dopadne, a div ne že se mám modlit a „všechno bude fajn“.

Rozhodně nehrozilo, že by se se mnou bavil někdo striktně racionálně a prakticky, což bych si představovala asi následovně:

„Dobře, jste neplánovaně těhotná a dítě nechcete. Pokud byste byla ochotná donosit, porodit a předat k adopci, nabízíme vám následující: přes naše lékaře vám od toho a toho týdne zařídíme neschopenku a pobyt mimo místo vašeho bydliště až do porodu, aby se vaše okolí včetně zaměstnavatele či školy nic nedozvědělo, dále pokud jste zaměstnaná, dorovnáme vám po celou tuto dobu rozdíl mezi nemocenskou a vaší mzdou, a po porodu dostanete ještě finanční kompenzaci v té a té výši. Budete si přát odstranit případné strie či jiné viditelné následky vašeho těhotenství na klinice estetické medicíny, se kterou máme smlouvu, nebo chcete doporučit nějakou jinou či si tuto kliniku vybrat zcela nezávisle na nás? Máte nějaké další dotazy? Pokud vám naše nabídka vyhovuje, kdy by se vám hodilo se za námi zastavit podepsat smlouvu? Děkujeme za zavolání a těšíme se na viděnou.“

Tak nějak by se IMO chovala organizace, které jde skutečně o to, aby se co nejvíce žen místo pro potrat rozhodlo pro porození a dání k adopci. Ovšem Hnutí pro život o něco takového zjevně nejde. Jejich cílem je, aby pomocí předstírání „pomoci bližním“ mohli postupně plíživě a nenápadně celé společnosti „očkovat“ svoje ultrakonzervativní dogmata, v jejichž rámci pro svobodné, nezávislé, vzdělané a úspěšné ženy rozhodně není místo.

Proč by jinak Hnutí pro život vystupovalo tak extrémně nepřátelsky vůči antikoncepci? Proč by se svého času právě toto hnutí snažilo ze všech svých sil politickým lobbyngem blokovat přijetí novely zákona, který měl umožnit sterilizace na vlastní žádost bez podmínek? A proč by hlásalo až dodnes spoustu dalších totálních nesmyslů?

(Všichni zdejší zuřiví obhájci Hnutí pro život, dejte si laskavě tu práci a přečtete si výše uvedený odkaz na stránku Klubu skeptiků Sisyfos, kde je podrobně shrnuto, co za nesmysly tento spolek hlásá. A autorkou zmíněného „laudatia“ nejsem já, ale Jelena, já mám „na svědomí“ pouze základ pro loňské laudatio na senátorku Kovářovou. Pokud by informace v laudatiu na Hnutí pro život byly lži a pomluvy, určitě by Hnutí pro život klub Sisyfos již dávno zažalovalo - ovšem nestalo se tak. A jen tak mimochodem, čestným předsedou Sisyfa a hlavním předsedajícím všech udílení Bludných balvanů je dr. Jiří Grygar, který je věřící katolík, někteří další členové Sisyfa, či dokonce jeho vedení, jsou také věřící křesťané (různých vyznání), a dokonce osobně znám jezuity, kteří činnost Sisyfa podporují a souhlasí s ní - takže v žádném případě se nejedná o nějakou „bandu militantních ateistů, která nenávidí víru a církev“.)

Jak může hlásání všech těchto nesmyslů a ultrakonzervativních dogmat napomoci se snižováním počtu potratů? Ano, bystřejší už vědí - vůbec nijak!

Ostatně, může mi někdo ze zdejších ultrakonzervativců nějak smysluplně odpovědět na otázku, proč mu tak strašně moc vadí antikoncepce? Vážně bych ráda slyšela jeden jediný rozumný argument - a „je to hřích“ tedy za argument (natožpak rozumný) opravdu nepovažuji.

A že Hnutí pro život nejde o „zahnání žen zpátky k plotně“? Proč tedy tak úzce spolupracuje s Aliancí pro rodinu? Jejíž předsedkyně Jochová se vyjádřila v tom smyslu, že volební právo pro ženy vlastně ani není potřebné, protože ona by se bez něj klidně obešla.

Jak ukazuje právě příklad Jochové, i žena může být misogynní - nebo alespoň silně nenávistná vůči všem emancipovaným ženám. Ostatně není to nic nového pod Sluncem, v Číně ještě na počátku 20. století to byly převážně ženy, které odmítaly rušení barbarské praktiky „podvazování nohou“, a v Africe dodnes odporné mrzačení genitálu či poprsí děvčat (eufemisticky zvané „ženská obřízka“ a „žehlení prsou“) provádějí především (ve více než 90 % případů) ženy.

Bohužel, ženy dokážou být vůči jiným ženám nesmírně kruté. Ne až tak výjimečně dochází také k tomu, že otrok (libovolného pohlaví) má svými otrokáři tak vymytý mozek, že bojuje za zachování svých okovů pro sebe i své potomky. Je známo, že v době války Jihu proti Severu nejeden černý otrok přispíval na výzbroj armády Konfederace.

Takže ano, i žena může být misogynní - stejně jako může být Afričan nebo Žid neonacistou. Osobně sice černého či židovského neonácka považuji za blázna, ale to nic nemění na tom, že i takovíto blázni mezi námi běhají. Stejně jako ženy, které zavile nenávidí ženy dobrovolně bezdětné a kdyby mohly, snad by je i upalovaly na hranicích (mimochodem, v dobách čarodějnických procesů mezi těmi, kteří druhé udávali jako čarodějnice, byly ženy stejně často jako muži).

Pokud nějaká žena netouží po ničem jiném než strávit život jako matka jedenácti dětí a oddaná manželka, co svému „přednostovi domácnosti“ i pokorně nazouvá pantofle, je to její osobní věc, která je mi zcela šumák - a mluvit jí do toho vážně nebudu. Stejně tak je mi ukradené o půlnoci, jestli si nějaká fanatička myslí, že sex je něco strašně fujky fuj a pokud mají lidé „tuto odpornost“ vůbec provozovat , tak pouze a jen proto, aby náš národ nezahynul (nejspíš při tom mají ženy „zatnout zuby a myslet na… “ - na Anglii asi ne, možná na svatého Václava, vévodu české země?).

Ovšem jakmile se podobné existence shluknou do hejna ve snaze uklovat každou ženu, která to s tím sexem i s tím, co je jejím smyslem života, vidí jinak, moje tolerance právě skončila. Činnost takových je něčím, co už přímo zasahuje do mého života a do mé svobody, takže proti podobným tendencím budu vždy bojovat. Radši mrtvá, nežli subka!

No a jen tak na okraj - je vážně hodně špatný vtip nazvat „feministkou“ ultrakonzervativní evangelikálku Sarah Palin, která věří v kreacionismus a spoustu dalších pobožných pavědeckých hovadin. Ono na tom není nic až tak divného, protože svou „politickou kariéru“ začala jako Vicemiss Aljaška a komentátorka sportovních přenosů - je opravdu smutné, že v USA může získat stipendium na vysoké škole, ba dokonce i tuto školu vystudovat, kdejaký/kdejaká jouda intelektu mdlého jenom díky tomu, že má hezký ksichtík nebo to umí s mičudou. Není pak divu, že vědomosti a znalosti mnohých absolventů takových lokálních pseudouniverzit jsou horší než měl u nás za první republiky poslední truhlář - a že tudíž v USA tolik údajně „vzdělaných“ lidí věří na ufouny, chemtrails, placatou Zemi, kanibalské ilumináty nebo šest tisíc let starý vesmír.

Že je mysl Sarah Palin slušně řečeno nebystrá, bylo a je v USA veřejným tajemstvím. Několik mých známých, kteří byli celoživotními voliči republikánů, v době prezidentské volby McCain kontra Obama poprvé v životě nevolili republikánského prezidentského kandidáta jenom proto, že - cituji jejich slova: „McCain je sice velice slušný člověk, ale dost starý a nemocný, takže jsme se báli, že v případě jeho úmrtí by se pak prezidentkou naší země stalo něco tak strašně hloupého jako Sarah Palin“.

Ostatně není náhodou, proč v geniální parodii (kterou bohužel - jako mnoho dalších skvělých filmů - většina běžných lidí vůbec nepochopila) Iron Sky byla jako herecká představitelka nepředstavitelně hloupé americké prezidentky, která je zároveň pro své znovuzvolení ochotná udělat prakticky cokoliv, včetně rozpoutání nukleárního armageddonu, zvolena téměř dvojnice Sarah Palin. (Pokud někoho zajímá, jak to s touto krajně nesympatickou filmovou postavou dopadne, určitě jej v tomto směru potěší scéna „poslední večeře“ v Iron Sky 2 - The Coming Race.)

Ostatně svou hloupost - a současně i arogantní odtrženost od života - tato nechytrá osoba (mám na mysli skutečnou Sarah Palin, nikoliv její filmovou karikaturu) plně prokázala i svým adorováním ponechání si postižených dětí. Kolik ze své kariéry ona sama musela obětovat faktu, že má v rodině postiženého? Přesně tolik, kolik bude hodnota jejího IQ, tedy takřka nulu. Protože na vše měla chůvy a služky. Překvapilo by mě, kdyby vůbec jednou jedinkrát v životě tomu postiženému děcku vlastnoručně vyměnila plínku. To se to pak krásně káže voda a současně plnými doušky chlemtá dvacetiletá whisky! (A jaké „žůžo“ je pečovat o postižené dítě bez služek a chův, to se můžete dočíst zde.)

Že se nějaká ultrakonzervativní fanatička ze své vlastní vůle nazve feministkou, to z ní feministku ještě nedělá. Evangelikální rádobyfeministky jsou asi stejně feministické, jako byla tzv. „lidová demokracie“ demokratickou. Asi všichni známe ten starý vtip, že mezi demokracií a lidovou demokracií je stejný rozdíl, jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou. „Evangelikální feminismus“ pak bude velmi podobná svěrací kazajka.

P.S. pro pana Čápa a jemu podobné: Je mi úplně jedno, jestli jsou proti potratům katolíci, evangelíci, muslimové, buddhisté, ateisté nebo třeba věřící v létající špagetové monstrum. Můj názor je ten, že protože je těhotenství něčím extrémně zatěžujícím organismus ženy, ba dokonce ženu často i ohrožující na zdraví či přímo na životě, měla by to být pouze a jen těhotná žena, kdo má ve věci pokračování či nepokračování svého těhotenství absolutní právo veta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz