Hlavní obsah
Knihy a literatura

Finsko neexistuje. Země je placka. Proč lidé věří čím dál větším nesmyslům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Stačí vhodný objektiv a hned je tu důkza „Země - koule“.

Tom Phillips a John Elledge ve své knize představují a vysvětlují bizarní konspirační teorie. Tu nejznámější ale vynechali.

Článek

„Šestého ledna 2021 se v americkém Senátu postavil za stůl viceprezidenta muž a začal pronášet modlitbu. Pár věcí naznačovalo, že není viceprezidentem Spojených států amerických. Jednak pronášet v Senátu společnou modlitbu není úplně něco, co by viceprezidenti dělali. A taky mluvil do megafonu a byl vyzbrojený oštěpem, ke kterému si přidělal americkou vlajku.“

Ukradené volby

Po názvu knihy jsou první věty tím, co by mělo strhnout čtenáře k pokračování četby či případnému zakoupení daného titulu. Tomu Phillipsovi a John Elledgemu se úvodní věty povedly dokonale. Dál v úvodní kapitole rozpracovávají konspiraci tvrdošíjně podporovanou bývalým nejmocnějším mužem planety Donaldem Trumpem o zmanipulovaných a ukradených volbách. Je to zajímavé čtení, zejména, když se události daly sledovat v podstatě online. Mimochodem Donald Trump je oním mužem, který chválil chlorochin proti covidu tak usilovně, až se jím jeden z jeho příznivců smrtelně otrávil.

Mnichovo ego

Za celosvětový antisemitismus může mimo jiné ego křesťanského mnicha a nevyřešená vražda, za neexistencí Finska (bez ohledu na to, že jste tuto krásnou severskou zemi navštívili) je špatně pochopený vtip a za spekulací o ploché Zemi je jen neuvěřitelná ignorance základních fyzikálních zákonů a naprostá neznalost zeměpisu. Díky vědeckému zkoumání, internetu a čím dál snadnějšímu ověřování vědeckých poznatků by to mělo vypadat tak, že lidé budou ne-li moudřejší, tak alespoň chytřejší. Jenže stačí nahlédnout do kterékoli diskuze týkající se konspirací a jen průměrně vzdělanému člověku začne být smutno.

Svět řídí Židé, ilumináti či Vesmírní lidé vypadající jako ještěři. S podobným tvrzením se v různých podobách musel setkat každý, protože nejméně první doprovází lidstvo už po tisíciletí. Vraždu, která se stala v roce 1144 a jež nebyla nikdy vyřešena, se tehdejší křesťané snažili hodit na Židy. Nepovedlo by se to kdyby tragickou událost nezneužil benediktinský mnich Thomas z Monmouthu, jenž chtěl z nešťastného mládence udělat svatého pro své město. Bohužel vyrobil meme o rituální vraždě, jež se v následujících tisíciletích klonoval, transformoval a udržoval při životě, až vyústil v konspirační teorii o celosvětovém spiknutí židovstva proti zbytku světa a holokaust na tom nic nezměnil. Ostatně nacisté s rituální vraždou kalkulovali taky.

Jakékoli nepříjemné události, od pandemií moru ve středověku či covidu ve 21. století, klimatické změny nebo neúroda brambor, se stávaly úrodnou půdou pro konspirace. Vědecké důkazy nemají šanci. „Vždycky se můžete spolehnout na starou dobrou klasiku konspirační literatury: tvrdit, že jakékoli důkazy, které vaši teorii rozporují, jsou součástí samotné konspirace,“ píší autoři.

Znát fyzikální principy kondenzačních stop a vliv počasí v různých výškách (proto některé kondenzační stopy za letadly mizí rychleji než jiné) vyžaduje nějaké penzum znalostí. Mnohem jednodušší je tvrdit, že letadla na nás shazují chemikálie, a kdo tvrdí něco jiného, je ovce.

Foto: Stiopa / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0

Kondenzační stopa

„Problém nastane, když kritickému uvažování zapomenete podrobit vlastní teorii, vyznavači důkazy sice hromadí, ale málokdy je vyhodnocují,“ píší autoři a jejich slova se dají napasovat v podstatě na kteroukoli konspiraci. Od neexistence Finska po zázraky svatých. Mimochodem to, že je někdo „ovce“ má taky zajímavou historickou konspirační souvislost. Vychází z knihy Ovčí stezka, v níž se konspirátorka a britská fašistka vypisuje ze své frustrace z konformní společnosti.

Mimochodem neexistence Finska je asi jedna z nejbizarnějších, nejsnadněji vyvratitelných konspirací. Dotčeni by se mohli cítit zejména Finové. Teorie vzniklá na sociální síti Reddit (anglická slovní hříčka ze slovního spojení „I read it“ - četl jsem to) tvrdí, že tam, kde leží Finsko je buď východní Švédsko nebo Baltské moře. „Finsko neexistuje, protože jsem odtamtud nikoho nepotkal“ tvrdí jeden z diskutujících na Redditu. S někým podobným je v podstatě nemožné vést seriózní diskuzi.

Foto: Dennis Jarvis / wikmedia commons / CC BY-SA 2.0

Interiér skalního kostela Temppeliaukio v Helsinkách, kteréé podle konspirace neexistují

Autoři se snaží vysvětlit celou řadu konspirací, ale na tu nejúspěšnější zapomněli. Vychází z původně tajného spolku, nejvyšší šéf je tajemný a posvátný, jeho zástupce (syn) zavražděný a základní body učení tak nějak spadly z nebe a jen vyvoleným se dostane záchrany v podobě věčného života. Skoro jako v případě lidí unesených UFO.

Foto: Topi Pigula

UFO nad Palmovkou nebo světlo namířené do nebe?

Ano, křesťanství má plnohodnotný nárok být považováno za konspirační učení podobně jako ilumináti, s nimiž se shodují v celé řadě prvků. A vzhledem k aktuální politické situaci se autoři mýlí ještě v jednom. Jejich tvrzení, že volby jak v USA, tak za brexitem, nestojí ruští boti (ve smyslu robotických diskutérů) je možná pravdivé proto, že skutečně nešlo o „roboty“ ale trollí farmy, nicméně se současným prudkým nástupem AI už něco podobného nebude pravda. A zlehčování ruského podílu na rozvratu světové demokracie není zrovna nejšťastnějším postojem.

Anketa

Setkali jste se osobně s nějakým konspirátorem?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 516 čtenářů.

Kniha vysvětluje nejen historické, ale i současné konspirace. Jenže přesvědčuje přesvědčené, konspirátoři ji nejspíše číst nebudou. Zbývá odpověď na otázku v titulku, proč lidé věří, i přes veškeré možné dosažené vzdělání, čím dál větším nesmyslům. Protože jak praví autoři, prohlédnutí a přiznání se k vlastnímu omylu obvykle bolí.

Elledge J., Phillips T.: Konspirační teorie: Historie (o)bludných teorií a jak jim nenaletět, 1. vydání, Brno, nakladatelství JOTA, 2023, ISBN 978-80-7689-234-7

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz