Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Hřib žlučník: záludný hořčák si už mezi houbami nespletete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jerzy Opioła / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Hřib žlučník, starší a mladá plodnice

Hřib žlučník sice hraje svou úlohu v onkologické léčbě, pro své obsahové látky je považován za léčivý, ale do kuchyně nepatří.

Článek

Hřib žlučník, lidově zvaný hořčák, na první pohled vypadá jako jedlý kozák. Jenže stačí jeden zatoulanec v košíku, a pokud ho neodhalíte včas, máte smůlu.

To, čím mate nejvíce, jsou rourky, které má většina houbařů za ten nejnápadnější poznávací znak „poživatelnosti“.

Foto: Ak ccm / wikimedia commons / CC BY-SA 2.5

Vypadá lákavě a klame vizáží. Hřib žlučník.

Zatímco jedlé lišky nebo ryzce mají lišty, a přesto jsou skvělou pochutinou. A takové „zvláštnosti“, jako je jedlá chorošovitá houba sírovec žlutooranžový. I když jsme skutečným národem houbařů, tak k jedlým chorošům sáhne málokdo.

Žlučník není kozák

Kozáky či hřib hnědý jsou skvělé jedlé houby a hřib žlučník se jim podobá. Dokonce roste ve stejném prostředí, což může k záměně přispět. Snad nejbližší podoba je s kozákem březovým, který má podobně jako „hořčák“ síťovanou nohu a podobnou barvu klobouku. Upřednostňuje bory, modřínové hájky a smíšené lesy, chudou kyselou hlinitou i písčitou půdu.

Foto: Topi Pigula

Kozák (Leccinus)

Najdeme jej i v ochuzených kyselých nížinných bučinách, tak ve smrkových monokulturách v rovině a pahorkatině ovšem na nevápenité půdě,“ píše o hřibu žlučníku populárně naučný server biolib.cz. Jeho extrémně výrazná a až nechutně hořká chuť brání houbu před okusem zvěří.

Foto: Holger Krisp / wikimedia commons / CC BY 3.0

Hřib žlučník dokáže zkazit připravené jídlo

Ostatně i houbař, který udělá hořkou zkušenost, se jí pro příště vyhne. Odborný název Tylopillus felleus odkazuje na latinské slovo žluč (fell). Jde o široce rozšířenou houbu,najít se dáod východní Asii přes Evropu až po východ Severní Ameriky. Byť rod této houby má kolem 20 druhů a stále jsou popisovány další, hřib žlučník je jediný svého rodu, který se nachází v Evropě. Zato hojně.

Česká mapa rozšíření ukazuje, že hořčák se vyskytuje na značné části našeho území. Nejjednodušší je ochutnat. Houba není jedovatá, takže nic, kromě silné hořké pachuti nehrozí. Pojďme se podívat na jednotlivé identifikační znaky, které by měly zabránit nechutnému omylu.

Růžová varuje

Základním znakem jsou bělavé a později růžové rourky, které při poranění rezivějí. Třeň neboli laicky noha hřibu, je pokryta síťkou a v mládí má kyjovitý, později soudkovitý tvar do velikosti až 15 cm. Takže na dotyk sametový klobouk vynese nad trávu a stává se nápadným. Barva klobouku je proměnlivá, od žluté, přes světle hnědou až našedlou. Právě to může laika zmást.

Foto: Christine Braaten / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0

Řez kloboukem hořčáku - detail

Přesto, že existuje celá řada studií na obsahové látky skryté v hřibu žlučníku, využitelné například v onkologické léčbě, do kuchyně si ho raději nepouštějte. Když ho totiž usušíte a smícháte s jedlými hřiby, zničíte si celou práci a várku hub. Sušením totiž hořčák svou nechutnou pachuť neztrácí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz