Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Sírovec žlutooranžový: Více než jen houba na talíři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Skvělá jedlá houba - sírovec

Nápadně zbarvený choroš sírovec si nelze splést. Přesto tuto skvělou pochoutku leckdo ignoruje.

Článek

Britové ho nazývají „kuře z lesa“, čím narážejí nejen na žlutavou barvu peří vylíhlých kuřátek, ale i na fakt, že v jídle (nikoliv v jídelníčku) může houba nahradit maso, a podle některých i konzistencí kuřecí maso připomíná.

Hlavně nezapomeňte na řízky

Existují desítky receptů, od exotických, jako je sírovec na kari, přes gulášovou klasiku až po speciality, jako je sírovec v sýrové omáčce. Ideální je připravovat sírovec spolu s masem, neboť houbovitá konzistence dovnitř nasaje vývar a celek tak získá dokonalou masovou chuť. Neznalec často ani nepozná, že guláš je z poloviny houbový.

Foto: Topi Pigula

Sýrovec v severočeských Ryjicích ve staré ovocné aleji

K čemu je sírovec ale v kuchyni primárně určen, jsou řízky. Houbu nakrájíte na plátky, nezapomeňte je osolit, opepřit, a pak už jen obalit v klasickém trojobalu. Jednoduché na přípravu a levné. Ve srovnání s masem jde o úplně jinou cenovou kategorii. Houbaření, včetně chorošů, je u nás zatím nezpoplatněné. Doporučuje se jeho konzumaci nekombinovat s alkoholem, což ale platí pro naprostou většinu hub.

Kde roste

Houba vytváří velké masité chorošovité plodnice vějířovitého až půlkruhovitého tvaru, široké až 50 cm? Nejčastěji se najde podél cest na stromech starších ovocných alejí a gurmáni se přou, z jakého ovocného stromu chutná nejlépe. Latinsky se jmenuje Laetiporus suphureus a i v češtině její název „sírovec“ evokuje ostře žluté zbarvení síry. Záměna je možná pouze se sírovcem horským, mnohem vzácnějším, ale také jedlým a chutným, takže nebezpečí otravy nehrozí. Dřevaři, lesáci a arboristé považují sírovec za velmi škodlivý parazit. Důvodem je, že způsobuje intenzivní hnilobu jádrového dřeva.

„Strom odumírá velice pomalu, přestože hniloba uvnitř postupuje velice rychle. Pevnost kmene se snižuje a tak při vysokých větrech nebo bouřích se často přelomí kmen, zdánlivě dosud zdravý,“ píší K. Balabán a F. Kotlaba v Atlase dřevokazných hub. Právě sírovcem způsobená hniloba a oslabení vnitřní pevnosti kmene může být příčinou stromů padlých na vozovku, přičemž „ještě včera“ vypadaly úplně zdravě. Nic z toho ale nemá nejmenší vliv na gurmánské vlastnosti houby.

Foto: Topi Pigula

sírovec žlutooranžový v Žežicích u Ústí nad Labem

Houba k výrobě vína i léčbě rakoviny

Sírovec patří dlouhodobě jak v evropské, tak asijské tradiční medicíně mezi známé léčivky. Vědecké experimenty na zvířatech prokázaly, že některé jeho látky brzdí rakovinné bujení a výzkum protirakovinných účinků pokračuje. V některých oblastí Etiopie se používá k léčbě bolestí žaludku. Autoři studie The edible mushroom Laetiporus sulphureus as potential source of natural antioxidants publikované v International Journal of Food Sciences and Nutrition zmiňují, že se extrakt z houby místně používá jako stabilizátor vína. Čeští vinaři sice používají síru, sírovec však nikoliv. Zároveň „kuře z lesa“ obsahuje významné množství zdraví prospěšných antioxidantů. Ovšem nemusíte trpět žádnou chorobou, abyste si na něm pochutnali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz