Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragický osud herečky Gene Tierneyové: po narození postižené dcery ji čekala léčebna a elektrošoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Život Gene Tierneyové byl plný kontrastů. Byla jednou z nejkrásnějších a nejtalentovanějších hereček zlaté éry Hollywoodu, ale také jednou z nejnešťastnějších. Prožila slávu i pád, lásku i zradu, radost i smutek.

Článek

Gene se narodila v roce 1920 do zámožné a harmonické rodiny v Connecticutu. Její otec byl úspěšný irský pojišťovací makléř a její matka byla bývalá učitelka tělocviku. Žila společně se starším bratrem Butchem a mladší sestrou Pat. Od dětství projevovala lásku k poezii a divadlu, tvořila básničky a hrála ve školních hrách.

Cesta na vrchol herecké kariéry Gene Tierneyové

Během rodinného výletu na západní pobřeží navštívila studia Warner Bros, kde pracoval bratranec její matky – Gordon Hollingshead – jako producent krátkých historických filmů. Režisér Anatole Litvak byl okouzlen její krásou a nabídl jí filmovou smlouvu. Gene byla z jeho nabídky nadšená, rodiče však nesouhlasili. Hlavním důvodem bylo, že herci mají velmi malé platy. Chtěli, aby se Gene dobře vdala a stala se dámou ve vyšší společenské vrstvě. Gene ale svůj sen nevzdala a i přes otcovu nelibost začala hrát na Broadwayi. Zde si jí všiml producent Darryl Zanuck, který ji přivedl do svého studia Twentieth Century Fox.

V Hollywoodu se Gene rychle stala jednou z nejpopulárnějších hereček. Byla obdivována pro svou krásu, eleganci a charisma. Pro mnohé byla vzorem dokonalé ženy.

Narození postižené dcery Gene Tierneyové

Ale za zdánlivou dokonalostí se skrývaly temné stíny. Gene měla složitý milostný život, který ji přivedl k mnoha zklamáním a utrpení. Jejím prvním manželem byl módní návrhář Oleg Cassini. Jejich manželství bylo plné vášně i hádek. Gene ho milovala, ale také mu nedůvěřovala, protože byl známý svými aférami s jinými ženami.

S Olegem Gena zažila jednu z největších tragédií svého života. V roce 1943, když čekala svou první dceru Dariu, se zúčastnila dobročinné akce pro americké vojáky v Hollywood Bowl. Oslovila ji tam mladá fanynka, která Gene políbila. Gena nevnímala, že fanynka má vysokou teplotu a kašle. Později se od lékařů dozvěděla, že fanynka trpěla zarděnkami a že nakazila Gene i její nenarozenou dceru.

Foto: Photographer not credited, Public domain, via Wikimedia Commons

Gene Tierney a Oleg Cassini


Gene se uzdravila z nemoci, ale její dcera Daria se narodila s těžkými následky. Při narození vážila pouhých 1360 gramů. Byla neslyšící, nevidomá a mentálně retardovaná. Gene byla zničená a obviňovala se za osud své dcery. Nedokázala přijmout, že její dcera nebude nikdy normální. Dělala vše pro to, aby jí pomohla a našla pro ni nejlepší péči, ale bylo to marné. Daria prožila většinu svého života v ústavní péči. Druhou dceru Gene přivedla na svět již zdravou, ale i přesto se necítila v manželství spokojená a v roce 1952 se s Olegem rozvedla.

Boj s depresemi a psychiatrická léčba

Gene se snažila zachovat si svou filmovou kariéru, která jí přinášela radost a uznání. Bohužel její psychický stav se zhoršoval. Trpěla depresemi, které ji ochromovaly a znemožňovaly jí pracovat. Často pociťovala úzkost a strach z budoucnosti. Někdy měla halucinace, kdy viděla a slyšela věci, které neexistovaly. Ztratila chuť k životu a několikrát se pokusila o sebevraždu. Byla nucena být hospitalizována v psychiatrických zařízeních, kde jí podávali různé léky a elektrošoky. Ty jí pomohly zbavit se halucinací, ale také jí způsobily ztrátu paměti. Zapomněla na některé události ze svého života a na některé lidi, které znala.

Druhé manželství Gene Tierneyové

V roce 1960 se Gene provdala podruhé za texaského ropného magnáta W. Howarda Leeho. Lee byl laskavý a starostlivý muž, který ji podporoval v jejím uzdravování. Gene s ním konečně našla klid a štěstí.


Gene Tierneyová zemřela v roce 1991 ve věku 70 let. Zanechala po sobě bohaté filmové dědictví a vzpomínku na jednu z nejkrásnějších žen světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz