Hlavní obsah
Cestování

Caccamo: Město s úsměvným názvem nás vezme do světa, kde se zastavil čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

V městečku Caccamo to vypadá, jako kdyby se tu zastavil čas

Itálie je zemí mnoha krás a divů architektury. Mezi její rarity se řadí i sicilské městečko Caccamo, ve kterém se budete cítit, jako byste se vrátili zpátky v čase a ocitli se na evropském ostrově před několika sty lety.

Článek

Palermo a jeho okolí může svému návštěvníkovi nabídnout snad všechno, co si jen může přát. Najdete tu krásné čisté moře, architektonické památky různých stylů, v nichž se mísí normanská kultura s arabskou, pouliční stánky se streetfoodovým občerstvením, které uspokojí i mlsné jazýčky, ale i restaurace plné čerstvým ryb a mořských plodů. Do aglomerace hlavního města ostrova Palerma patří i malá obec s osmi tisíci obyvatel. Říká se jí Caccamo.

Foto: trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Normanský hrad v Caccamu

Výslovnost názvu města, ve kterém psané c nahrazujeme vysloveným k, v nás může vyvolat lehký úsměv díky korelaci se slovem v českém jazyce, avšak samotné město vás doslova uchvátí. Už z dálky si totiž můžete všimnout asi nejvýraznější stavby celého města, Normanského hradu na skalnatém výběžku nad městem s výhledem na útes. Položení základního kamene hradu je označováno za založení města Caccamo v roce 1093. Dnes se z hradu pomalu stává muzeum a v jeho přízemí se můžete i dobře najíst.

Foto: Pequod76 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Katedrála v Caccamu

Centrem obce je katedrála skládající se ze dvou kostelů připojených k sobě pocházející ze stejné doby jako hrad na skále. K úpravám kostela došlo během historie několikrát, takže zde můžeme vidět jak prvky románské, tak renesanční, gotické i barokní. Je to taková směsice všech stylů. Každá část si však zachovala svůj osobitý ráz. V interiéru najdeme katakomby, kde ve výklencích stojí oblečené kostry několika měšťanů. Takový způsob pohřbívání byl v té době obvyklý.

Foto: trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jezero Rosmarina

Výhled na okolní krajinu je z Caccama úžasný. Můžete vidět i jezero Rosmarina, které vzniklo v důsledku stavby kontroverzní přehrady v 2. polovině 20. století. Původně tu tekla jen řeka, přes kterou vedl starý kamenný most. Ten dnes sice stále stojí, ale svůj účel už dávno neplní. Už totiž nespojuje dva břehy řeky, která tu kdysi tekla.

Foto: Salvatore Gioitta / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Původní most u jezera Rosmarina

Caccamo, ač se od Palerma nachází jen pár kilometrů, je moderní dobou ohroženo. Stejně jako mnoho italských měst se vylidňuje. Od 50. let 20. století ztratilo město více jak polovinu svých obyvatel, kteří odešli do velkých měst za prací a za lepším živobytím. S tím souvisí i uzavírání některých obchodů a restaurací. Caccamo se potýká s problémem, který je v Itálii velmi závažný. Může z něj totiž za pár desítek let zůstat pouze město duchů, jakých jsou v tomto státě tisíce. Chátrající obydlí bez známek života a všude jen prach. To je osud, jaký si Caccamo nezaslouží.

Jen málo měst může člověku navodit takovou atmosféru jako právě Caccamo. Nacházíte se přímo v srdci italské mentality obklopeni pouze místními s naprostým minimem turistů. Tady zjistíte, že jste pravou Itálii vlastně ještě nezažili. Caccamo je pro milovníka Itálie splněným snem v místech, kde se zastavil čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz