Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Habsbursko-Lotrinský. Ten, kdo by mohl být českým králem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jean-Frédéric/https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Karl_von_Habsburg

Karel Habsbursko-Lotrinský v březnu 2017

22. března byl odvysílán poslední díl cyklu Modrá krev a ten pojednával o českém panovnickém rodě. Účastníkem byla i hlava rodu Karel Habsbursko-Lotrinský (* 11. ledna 1961), který je rakouský politik a podnikatel, a také pretendent českého trůnu.

Článek

Celým jménem Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam Habsburg-Lothringen, je syn konzervativního evropského politika a posledního korunního prince Rakousko-uherské monarchie Otty von Habsburga. Co je na tomto muži zajímavého? Možná to, že kdyby Česko mělo státní zřízení monarchie, byl by naším králem a tedy hlavou státu.

Život

Karel se narodil v bavorském okresním městě Starnberg, zde byl i pokřtěn jako arcivévoda rakouský (titul který náleží každému členu dynastie). Oproti svému otci se již neučil všechny jazyky bývalé monarchie, a tak tedy neumí česky. Již od mládí se angažoval v Panevropské unii (organizaci podporující evropskou integraci na základě křesťanských hodnot, tuto organizaci vedl v letech 1972 až 2004 právě jeho otec) a také v humanitární oblasti, např. v Litvě roku 1990 a v rozpadající se Jugoslávii v roce 1991. Věnuje se převážně ochraně historických a kulturních památek. V letech 2014 až 2020 vedl Mezinárodní výbor Modrý štít, který se právě této činnosti věnuje.

Politická kariéra a kauzy

Karel Habsburský je členem křesťanskodemokratické ÖVP a za ní byl i v letech 1996 až 1999 europoslancem. Jeho politická kariéra skončila nešťastně, neboť se objevily u jeho spolupracovníka Wolfganga Kronese finanční machinace v jeho kampani, za nedostatečný dohled byl Karel Rakouský médii zkritizován. Nadále již v žádné volené funkci nepůsobil a všechny peníze, které měly být použity v kampani vrátil.

Nejen v Rakousku, ale i  u nás se dostal do povědomí jinou kauzou, která je spojena s používáním šlechtického titulu, které jsou v  Rakousku zakázány zákonem o zrušení šlechty. Karel Habsburský si totiž svou webovou stránku pojmenoval karlvonhabsburg.at, ve které používá ve svém jméně šlechtické „von“ (česky „z“). Soud dopadl tak, že byl uznán vinným za porušení zákona, ale nebyl mu udělen žádný trest. Důvodem se stalo to, že když se zákon v roce 1919 tvořil, platilo se v korunách a v těch je i pokuta. Koruny se v Rakousku již od roku 1925 nepoužívají, a tak soud uznal, že pokutu nelze udělit.

Soukromý život

První manželkou Karla Habsburského byla Francesca von Thyssen-Bornemisza z rodu významných průmyslníků a sběratelů umění. Vzali se 31. ledna 1993 a mají spolu tři děti:

  • Eleonore (* 28. února 1994 Salcburk), modelka a návrhářka šperků, od 20. července 2020 vdaná za belgického automobilového závodníka Jérômea d'Ambrosia
  • Ferdinand Zvonimir (* 21. června Salcburk), druhý v pořadí následnictví na český trůn, automobilový závodník
  • Gloria Maria (* 15. října 1999 Salcburk), modelka, závodní lyžařka a studentka mezinárodních vztahů

Pár spolu vydržel do roku 2003, od kterého žili v odloučení a když jejich poslední dítě dosáhlo plnoletosti (2017) rozvedli se. Od 4. dubna 2022 je ženat s Christian Reid.

Český král?

Článek o nástupnictví na český trůn

Karel Habsbursko-Lotrinský je pretendentem (potenciálním nárokovatelem) českého trůnu podle českého nástupnického řádu. Takže kdybychom měli monarchii, tak by na Hradě nebyl Petr Pavel ale právě on, a to již od roku 2011, kdy v požehnaném věku 98 let zemřel Otto von Habsburg (nejspíš by ale funkci hlavy státu vykonával ještě dříve). Pro zajímavost ještě uvedu, že by Karel Habsbursko-Lotrinský vládl nejspíše pod panovnickým jménem Karel IV., neboť náš lucemburský král byl tohoto jména čtvrtým římským císařem, ale prvním na trůně českém.

Anketa

Líbil by se Vám Karel Habsbursko-Lotrinský jako hlava státu?
Rozhodně ano
74,3 %
Spíše ano
3,7 %
Spíše ne
3,7 %
Rozhodně ne
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1780 čtenářů.

To je již všechno, děkuji za přečtení a přeji krásný den.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz