Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč Čechy tak zajímá britský král, když můžeme mít vlastního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tschechische Länder

Karel IV. Habsburský a Karel III. Britský

Korunovace britského krále Karla III., dříve známého jako princ Charles, se blíží. A já tuto příležitost chci využít k připomenutí, že i my můžeme mít vlastního Karla.

Článek

Už je to tak, že britská královská rodina je pro Čechy něco jako telenovela. Dne 6. května 2023 se bude konat ve Velké Británii jedna z nejhlavnějších událostí, tj. korunovace Karla III. Britského a jeho manželky Camilly. Zajímavé je to, že korunovaci panovníka státu, který je na druhé straně Evropy, sledujeme jako by se jednalo o inauguraci našeho prezidenta. A já se pokusím přiblížit, proč to tak je.

Co nás na tom tak přitahuje

Již 24. března jsem publikoval článek, který se věnoval tomu, jak si podvědomě představujeme hlavu státu. Když to shrnu, tak si většina obyvatel Čech, Moravy a Slezska představuje ideální hlavu státu jako TGM. Kamenem úrazu je to, že idealizovaná postava TGM nebyla nijak založena na republikanismu, ale na prvcích z dob staré monarchie. Takže si většina Čechů představuje hlavu státu jako tatíčka národa nebo alternativně jako starého mocnáře. A protože se nám ta představa nenaplňuje, tak se díváme do zahraničí, jak to funguje tam. A pokud porovnáme Alžbětu II. a její český ekvivalent Václava Klause a Miloše Zemana, tak nám prostě lépe vychází královna, respektive král. Naše historické podvědomí chce mít krále, ale my nevíme, jak ho získat. A já bych Vám rád ukázal našeho potenciálního krále Karla.

I my můžeme mít svého krále Karla

Pokud bychom se řídili nástupnickým řádem, tak by naším králem byl také Karel, ale čtvrtý (pozn. Karel IV. Lucemburský byl čtvrtým římským císařem, ale prvním českým králem toho jména). A teď možná spoustu z Vás zklamu, neboť naším Karlem by byl Habsburk. Karel Habsbursko-Lotrinský, celým jménem Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam Habsburg-Lothringen, hlava rodu habsbursko-lotrinského. Karel je rakouský podnikatel a humanitární pracovník v oblasti kulturních památek, působil i jako generální sekretář Organizace nezastoupených států a národů, která sdružuje různé národy, které nemají vlastní uznaný stát. Působí i v Panevropské unii, která stojí za evropskou integrací jako procesu spolupráce svobodných národů a států založených na křesťanské morálce. Karel je sice Habsburk, které nemají bůh ví proč Češi rádi, a také neumí česky, ale je to ten nejpovolanější pro svatováclavský stolec a ještě k tomu má celoevropský rozhled.

Děkuji za přečtení a přeji krásný den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz