Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak (se) učit pro budoucnost ukáže festival FUK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: uMĚNÍM

Školní budovy a hodnotící pětibodová škála se zdají být pro vzdělávání příliš těsné. Mění se to, co je považováno za znalosti i za formy učení se. Svět se mění a s ním se musí měnit i vzdělávání.

Článek

Přesypávání ověřených informací do hlav žáků se stává minulostí. Naopak vytváření nových souvislostí, představivost o variantách budoucnosti a příprava na celoživotní vzdělávání je tím, co je třeba v dětech posilovat. Právě „proměna“ je tématem třetího ročníku Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání. Ukáže, že umění a kreativita jsou prostředkem k proměně vzdělávání i člověka – člověka, který potřebuje být schopný reagovat na neustálé změny světa a společnosti.

Jak propojit výuku přírodopisu se současným designem či matematiku s tancem? Jak kreativně využít AI ve výuce?

Kreativní vzdělávání není jen záležitostí výtvarné či hudební výchovy, ale realizuje se formou projektové výuky i v rámci všeobecně vzdělávacích předmětů. Je postavené na mezipředmětové spolupráci, i proto, že samo umění je mezioborové. A tak se děti učí o  fyzikálních jevech například prostřednictvím tance. Sledují, co se během tance s tělem děje, fyzikální jevy zažívají na vlastní kůži. Taje matematiky děti objevují ve spolupráci s architekty či vizuálními umělci, klíčové historické události prostřednictvím storytellingu či animace.

Do festivalu se zapojí přes 50 kulturních subjektů z Prahy a dalších regionů České republiky. Lépe se vžít do různých situací a chápat souvislosti pomůžou účastníkům rozmanité dílny, workshopy, divadelní představení pro děti či komentované prohlídky. Odborná veřejnost může očekávat prezentace příkladů dobré praxe, pedagogické workshopy a představení výzkumů. Odborný program se například bude zabývat otázkou, jak pokročilo zapojení kreativního vzdělávání do českého vzdělávacího kontextu. Podělí se v této souvislosti o konkrétní příklady jak z Česka, tak zahraničí.

Dalším z festivalových témat bude využití kreativní umělé inteligence ve výuce nebo bourání stereotypů prostřednictvím umění.

O Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání:

Už třetí ročník Festivalu umění a kreativity proběhne od 13. do 23. dubna 2023. Jeho cílem je představit široký potenciál kreativního vzdělávání pedagogům, rodičům, dětem, ale i kulturním profesionálům. Festival proběhne v rámci Světového týdne kreativity a inovací (World Creativity & Innovation Week) a připojí se tak ke 140 zemím po celém světě oslavujících rozmanité formy kreativity. Program bude zveřejněn na webových stránkách 15.března. Hlavním pořadatelem je uMĚNÍM - Platforma pro kreativní učení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz