Hlavní obsah
Umění a zábava

Krev, exkrementy a rock'n'roll

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://freepik.com

Ilustrační foto

Druhý příchod Ježíše Krista?

Článek

Krev, exkrementy a rock’n’roll

Pravděpodobně každý, kdo se trochu hlouběji zajímá o punkovou, potažmo alternativní kulturu, někdy alespoň jednou zavadil o jméno GG Allin – tento kontroverzní umělec, který se neštítil opravdu ničeho a neznal hranic, je i do dnešních dní právem označován za poslední ztělesnění pravého rock’n’rollu. A to i 30 let po své smrti. Pojďme si tedy v dnešním článku připomenout některé klíčové momenty jeho vskutku divokého života.

Druhý příchod Ježíše Krista

GG Allin se narodil 29. srpna 1956 jako Jesus Christ Allin (poněkud ironické, že?) ve městě Lancaster, stát New Hampshire, USA. Jeho poněkud zvláštní jméno mu dal jeho otec, který tvrdil, že ho navštívil Ježíš Kristus a řekl mu, že jeho druhorozený syn bude „velký muž, jakýsi nový mesiáš“ – později se ukázalo, že měl v podstatě pravdu, nicméně nejspíše nikoliv tak, jak si původně představoval.

Jeho starší bratr Merle Allin, který s ním později hrál v jeho doprovodné kapele The Murder Junkies jako baskytarista, nebyl během jejich dětství schopen správně vyslovit slovo „Jesus“, a tak mu říkal jednoduše „JeJe“ – z čehož později vzniklo onen nechvalně proslulý pseudonym „GG Allin“.

Co se GGho dětství týče, nebyla to ani trochu procházka růžovým sadem – jeho otec, jak už možná skrze volbu netradičního jména pro svého syna napovídá, byl vyšinutý a krutý náboženský fanatik, který zbývajícím členům rodiny často vyhrožoval smrtí apod. GG se později vyjádřil, že jejich domácnost byla spíše jakýmsi vězením, než-li domovem – žili v primitivní chatě bez vody a elektřiny, otec jim zakazoval jakákoliv potěšení či kontakt s ostatními lidmi. Často prý také ve sklepení vykopával hroby a pravidelně jim sděloval, že je „již brzy všechny naplní“. Toto všechno se samozřejmě logicky podepsalo na GGho psychice a celkové osobnosti. GG později prohlásil, že je za to vlastně vděčný, protože to z něj vytvořilo silnou osobnost.

Když se jeho matce po několika neúspěšných pokusech podařilo od jeho otce odejít a rozvést se, vychovávala oba bratry společně s novým partnerem ve Vermontu. Ve škole byl GG často šikanován pro svou nonkonformitu, přičemž jeho studijní výsledky byly velice špatné, na základě čehož byl umístěn do speciální třídy a přinucen opakovat třetí ročník.

Na střední škole se začal projevovat jeho zájem o hudbu, konkrétně o nastupující „proto-punkovou vlnu“ – jmenovitě např. kapely jako The New York Dolls, The Stooges, MC5 a další. Původně začínal jako bubeník a hrál společně se svým bratrem v různých lokálních uskupeních. Hrál rovněž i na kytaru a skládal vlastní písně.

Šílenec z Manchesteru

Jeho prvním serióznějším počinem byla nahrávka kapely The Jabbers „Always Was, Is and Always Shall Be“ z roku 1980. V této kapele zastával post zpěváka a na zmíněném albu nahrál rovněž i většinu bicích partů. Hudebně se jednalo o jakýsi punkový power pop, vzdálený jeho pozdější, agresivnější tvorbě. The Jabbers se rozpadli v roce 1984, kdy GGho chovaní začínalo postupně nabírat nekontrolovatelné obrátky. Počátkem 80. let byl již závislým alkoholikem a konzumoval veškeré drogy, které mu přišly pod ruku. Po rozpadu The Jabbers působil v dalších punkových kapelách v okolí Manchesteru ve státě New Hampshire, kde si díky svému divokému a násilnému vystupování vysloužil přezdívku „Šílenec z Manchesteru“.

Chrám rock’n’rollu a výkaly na pódiu

V roce 1985 užil před koncertem ve státě Illionis projímadlo a během vystoupení provedl defekaci přímo na pódiu. To se pak stalo regulérní součástí jeho vystupování.Dalo by se říci, že od této chvíle dostaly věci rychlý spád - koncerty GG Allina a jeho doprovedné kapely se staly přehlídkou násilí, perverze a obecné nechutnosti. Své tělo považoval za jakýsi "chrám rock'n'rollu a jeho heslo znělo „Má mysl je kulomet, mé tělo je munice a publikum je cíl“.

Bylo naprosto běžné, že koncerty se v drtivé většině proměnily v hromadnou rvačku fanoušků a hlavního protagonisty, vzduchem létaly výkaly, tekla krev a demolovalo se vybavení klubu. I přes výše uvedené jeho koncerty navštěvovali i jiné významné osobnosti punkové subkultury, jm. např. Jello Biafra z Dead Kennedys apod. Tuto taškařici pochopitelně většinou ukončil zásah policie, takže GG Allin a jeho kapela tak měli k dispozici stále méně míst, kde by mohli naplno provozovat své zvrácené umění.

Brzký konec

Jedno takové místo, kde pro něj stále neplatil zákaz, se mu stalo osudným - 27. června 1993 v klubu The Gas Station poblíž Manhattanu odehrál GG Allin svůj poslední koncert. Po několika skladbách do klubu vtrhla policie a koncert ukončila, tentokrát však GG spolu se svými fanoušky vyrazil do ulic, kde se asi hodinu poflakovali a páchali drobné výtržnosti. Poté se GG vydal do bytu svého přítele jménem Johnny Puke, kde se společně oddávali drogovým neřestem. Během tohoto večírku si GG aplikoval obzvláště velkou dávku heroinu, což se mu nakonec stalo osudným. Druhý den ráno byl oficiálně prohlášen za mrtvého. Bylo mu 36 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz