Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zabijácká prokrastinace dnešních dětí a mladých dospělých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://freepik.com

Ilustrační foto

Dnešní generace by nejraději seděla doma na zadku u telefonu a koukala na videa.

Článek

Začíná to u malých dětí, jelikož do dnešních mladých dospělých řadím samozřejmě i mladé maminky. Jedete v městské hromadné dopravě, jdete do obchodu, do restaurace a všude můžete narazit na ukřičené děti. Pokud nekřičí, tak to bývá většinou z jediného důvodu - mají v ručičkách telefon. Rodiče jakbysmet.

Přijdete do práce a polovina kolegů kouká do telefonu. Přijdete na rodinnou návštěvu a děti, občas i dospělí, koukají do telefonu, zatímco se jim tam návštěva nudí a všude se hromadí bordel.

Rodiče si za to mohou sami, v dnešní době spousta matek ani nechce pouštět svoje dítě ven samotné. Raději sedí všichni doma a koukají do telefonů a tabletů, protože to je přece bezpečnější. Ale není to právě naopak? Právě díky tomu, že existují telefony, dětem můžete zavolat a napsat, kdy se vám zlíbí, existuje i sledování polohy telefonu, chytré náramky, které v případě náhlého nebo neobvyklého pohybu odešlou souřadnice místa nehody a dá se ihned jednat.

Ve školkách a občas ještě i ve školách děti nezvládají samoobsluhu a „neumějí si hrát“ s normálními hračkami, které nám dřív byly vzácné. Chybí jim fantazie a představivost, protože se nezasnívají. Chybí jim chvíle nudy na přemýšlení a zdokonalování se, a tohle spousta lidí neví, ale chvilky nudy jsou velmi důležité pro náš mozek, je to pro něj forma odpočinku od neustálého přehlcování informacemi.

Děti už nestříhám, nemám na to nervy.
Nejmenovaná kadeřnice

Stěžují si na to nejen učitelé, ale setkala jsem se například i s kadeřnicí, která sdílí stejný názor. ,,Dříve jsem stříhala i děti, maminky si je u toho pohlídaly, aby dítě klidně sedělo a nedělalo scény. Dneska přijde maminka, sedne si na sedačku a kouká do mobilu, dítě řve a dělá mi scény, proto jsem přestala stříhat děti. Nechci si vzít na triko, abych nějaké stříhla do ucha, nebo něco podobného.“

O teenagerech ani nemluvě, natáčí se na TikTok nebo Youtube, tráví většinu času focením se a následným upravováním fotek, které chtějí dát na Instagram. Iphone je povinná výbava i když si sami nevydělali ještě ani korunu a celkově si přestávají vážit úplně všeho, včetně svého volného času, který by mohli využít mnohem lépe.

Neříkám, že jsou takoví všichni, to opravdu ne, ale rozrůstá se nám tu takový nešvar.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz