Článek
Když jsem s vařením začínal, dělal jsem jednu zbytečnou chybu. Nebyla nikterak zásadní, přesto stála moje pokrmy.. trochu plnosti v chuti. Počítám, že zkušení kuchaři se nad mým počínáním nejspíše jen zasmějí (nebo nad ním mávnou rukou). Proto pro ně tento článek není. Je spíše pro lidi, kteří, stejně jako já před několika lety, právě s vařením začínají, a tak by jim tato rada mohla pomoci.
Pro jednoho odpad pro druhého poklad
To je ale velká chyba! Tuto šťávu jsem si měl (a radím to teď i vám) vždycky slít do zaviratelné krabičky. Tu pak schovat do lednice nebo třeba i do mrazáku, jde totiž skvěle zužitkovat. Až příště budete vařit (prakticky cokoliv), můžete tam tuto šťávu použít klidně místo vývaru (pokud se z masa při pečení vylilo hodně vody, stejně to v podstatě vývar je). V průběhu pečení jsem i několikrát vodu z masa sléval do dřezu, maximálně jsem si nechal trochu na pozdější podlití, protože.. co s ní, že? Vždyť k ničemu není.

Toto není zrovna „spousta tekutiny.“ Internet je plný ukázkově povedených výtvorů, ale fotografii masa s rybníkem vody aby člověk pohledal. :-)
Uvidíte, o kolik chutnější bude třeba rýže když ji místo ve vodě a uvaříte v takovéto šťávě a už vůbec nemluvím o tarhoně - ta je k vaření ve vývaru jako dělaná. Použít ale lze samozřejmě i jako vývar do omáčky, nebo jen tak přidat ke směsi na pánvi, do rizota, do šunkofleků, klidně do vařeného zelí! Kamkoliv si představíte, pokud to nebudou zrovna škubánky. Tak si na mě příště vzpomeňte a místo vylévání přebytečné šťávy si tuto tekutinu plnou chuti uschovejte a zjistíte, o kolik lepší budou vaše příští pokrmy.
Malá rada na závěr
Když už jsme u toho pečení masa - napadla mě ještě jedna vychytávka, na kterou jsem nepřišel hned - snad všechno maso lze upéci s kořenovou zeleninou. Dejte si ke krkovici nebo celému kuřeti péct mrkev, celer, petržel, pastinák.. Maso tak získá silnější chuť a nemusíte si lámat hlavu tím, čím ozvláštníte maso s přílohou. Kousek pečené kořenové zeleniny ke každé porci a máte to takřka bez práce. S brkaší je to učiněná lahůdka!
To je asi vše, co jsem já se svými skromnými kuchařskými zkušenostmi schopen poradit (krom toho, jak udělat nejlepší guláš na světě, ale to zase třeba příště :-) Děkuji za pozornost všem, kteří si tento článek přečetli a doufám, že se najde alespoň jeden kuchařík, který ho ocení.
Příjemné vaření a hodně zdaru nejen v kuchyni.