Hlavní obsah
Zdraví

Onemocnění ledvin se může týkat i Vás. Proč je světový den ledvin tak důležitý?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robina_Weermeijer_Unsplash

Víte, jak jsou na tom vaše ledviny? Podle posledních statistik má každý desátý člověk na této planetě nějaké postižení ledvin. V přepočtu se to tak týká zhruba 800 milionů lidí.

Článek

Statistiky1)2) dále uvádějí, že chronické onemocnění ledvin patří mezi jednu z nejčastějších příčin úmrtí.

Koho se to týká především?

Zajímavé je, že pokud se podíváme blíže na ty, kteří onemocněním ledvin trpí častěji uvidíme, že mezi tyto osoby patří starší lidé, ženy, minority a ti, co trpí cukrovkou či vysokým krevním tlakem.2)

Proč je světový den ledvin tak důležitý?

Obecně jde především o zvýšení celkového povědomí. Údaje v úvodu článku nejspíš hovoří sami za sebe. Jedná se opravdu o problém. Pokud bychom světové statistiky převedli na populaci České republiky, pak by se jednalo zhruba o 1 milion lidí. To rozhodně není málo. Navíc zhruba 10 tisíc lidí ročně v ČR podstupuje náhradu funkce ledvin kvůli úplnému selhání jejich funkce.3)

Světově potřebuje náhradu funkce ledvin stále více pacientů. Odhady udávají od 5 do 9 milionů pacientů. Zdaleka ne všem se ale této péče dostane. Zde je potřeba uvést, že většina pacientů léčených některou z dostupných náhrad funkce ledvin je ze zemí s všeobecně dostupnou a vyspělou zdravotní péčí. V zemích s nižším HDP a méně rozvinutou zdravotní infrastrukturou pacienti takové štěstí nemají. 4)5)

Proto, a nejen proto, je letošním tématem Světového dne ledvin: „Zdraví ledvin pro všechny.“

Proč o onemocnění ledvin tolik lidí ví tak málo?

Důvodů je mnoho. A pokud se podíváme na stránky odborných společností na všech kontinentech i do publikací, které se tomu věnují, najdeme o tom desítky prací. Jedním z hlavních důvodů je fakt, že onemocnění ledvin zpravidla nebolí a dlouho se neprojevuje žádnými výraznými příznaky. Bohužel ty nejběžnější příčiny onemocnění ledvin, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak ničí ledviny pomalu a skrytě. Často tedy dochází léta k postupnému zanikání funkční tkáně, aniž by si pacient něčeho všiml.

Co se stane, když se ledviny vážně poškodí?

Ledviny jsou pro fungování organismu životně důležité. Nedá se bez nich žít. Proto máme ledviny dvě a každá z nich obsahuje nadměrné množství funkční tkáně. Z tohoto důvodu se i přes postupující onemocnění většinou dlouho nic nepozná.

Ledviny mají mnoho funkcí. Fungují jako čistička a zbavují tělo odpadů vznikajících při fungování našeho organismu. Dále hospodaří s vodou. Podle potřeby nás přebytečné vody zbavují, nebo naopak vodu šetří. Například, když málo pijeme. Méně se ví, že ledviny tvoří mnoho užitečných látek. Příkladem je látka zvaná erytropoetin, která je důležitá pro tvorbu červených krvinek. Podílí se také na vzniku aktivního vitamínu D nutného pro správnou funkci kostí i imunitního systému.

Pokud tedy ledviny přestanou fungovat, je to smrtelný stav. Jejich funkci je pak třeba nahradit přístrojem, vlastní pobřišnicí nebo darovanou ledvinou. Léčbě se dnes ale věnovat nebudeme.

Jak poznám, že moje ledviny nefungují tak, jak mají?

Funkci ledvin jsme si popsali v předchozím odstavci. Výraznější projevy se většinou dostaví ale až při zániku více jak 60% funkční tkáně (obou ledvin). Do té doby jsou projevy často jen velmi nenápadné a dají se poznat jen při vyšetření krve a moče.

Mezi možné příznaky patří: únava, horší chuť k jídlu až nechutenství, potíže se spánkem, zadýchání, otoky nohou, otoky v obličeji, svědivka a jiné. I když se jedná o obecné příznaky, je vhodné při jejich výskytu navštívit lékaře a možnou poruchu funkce ledvin vyloučit.

A co závěrem?

Každý z nás by se měl zajímat o stav svých ledvin. Nejen ti starší, pacienti trpící cukrovou, vysokým krevním tlakem či obezitou. Dá nám to možnost případné poškození ledvin zpomalit a vyhnout se tak nepříjemnému překvapení v podobě sdělené diagnózy jejich pokročilé dysfunkce nebo selhání.

Anketa

Víte, jak na tom Vaše ledviny jsou?
Ano. Můj praktický lékař je pravidelně vyšetřuje v rámci prevence a informuje mě.
50 %
Ano. Ledviny mi vyšetřuje jiný lékař specialista.
25 %
Ne. Nemám žádné potíže a předpokládám, že mám ledviny v pořádku.
25 %
Ne. Stav mých ledvin mě nezajímá.
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Dále bylo čerpáno z:

TESAŘ, Vladimír a VIKLICKÝ, Ondřej (ed.). Klinická nefrologie. 2., zcela přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4367-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dialýza
Selhání ledvin
Zánět močového měchýře
Dušnost
Chudokrevnost
Vitamin D
Autoimunitní onemocnění

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz