Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti si řekly o vánoční dárky za tisíce. Co teď?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Už měsíc poslouchám, co všechno by si naše děti přály od Ježíška. A musím se přiznat, že je toho tolik, že to finančně nedáme, ani kdybychom chtěli. Jenomže co s tím?

Článek

Pokud máte děti, určitě to znáte. Podzimní čas je pro ně symbolem, že se blíží vánoce, bez ohledu na to, že je venku pořád teplo, svítí sluníčko a budou se blížit ještě další dva měsíce. Už teď mě zahrnují spoustou přání Ježíškovi a neustále přibývají další a další.

K nim se přidávají otázky typu: „Maminko a přinese nám Ježíšek všechno? Bude na to mít penízky?“ No, na rovinu… ten jejich je nepotřebuje, používá totiž kouzlo. To ale není náš případ, takže hodnotu dárků řešíme stejně jako většina rodičů.

Samozřejmě by se jim nejvíc líbily ty nejdražší, co hračkářství ve svých tištěných vánočních katalozích nabízí. Už je mají na prodejnách, teda kromě Dráčika, tudíž už je máme všechny doma a rovnou dvakrát. Aby se nehádali. Jelikož ani jeden ještě neumí psát, vystřihují si z nich obrázky a lepí je Ježíškovi do dopisu. Ty letošní mají už teď tři oboustranně využité listy a prý tam ještě není všechno.

Toto ale samozřejmě nebude pravda. Jak z toho ven?

Vážně jim musíme brát nadšení a přiznávat, že to všechno nedostanou nebo je nutit dělat kompromisy? Jasně, že ne.

Jak pomalu vyrůstali, naučila jsem se jednu fajn věc. Došlo mi, že jim vůbec nemusím kazit radost z vybírání dárků a můžu jim dát naprosto volnou ruku bez toho, abych si pak musela vymýšlet něco o tom, že dárky nejsou, protože se Ježíšek zastřelil. Nic jim nerozmlouvám a v naprostém klidu přitakávám, že můžou mít i ten sto padesátý dárek, co si právě vybrali. Protože můžou. Oni totiž všechny ty věci ve skutečnosti nepotřebují a ani po nich netouží. Jen se jim v tu chvíli prostě líbí.

A protože to vím, udělám nakonec takovou drobnost.

Až budeme po Mikuláši jeden večer sedět a opravdu psát Ježíškovi - to znamená, že já budu psát a oni diktovat, požádám je o to, aby si do psaného dopisu vybrali jen 7 věcí, které jsou pro ně nejdůležitější, po kterých opravdu touží a chtějí je najít pod stromečkem. Oni moc dobře vědí, které to jsou a já vlastně taky. Mluví o nich opakovaně už půl roku, ne-li od minulých Vánoc. Když náhodou některý zapomenou, tak jim ho připomenu nevinnou otázečkou A tohle už nechceš? Pět jich pak dostanou doma a dva dáme k babičkám a dědům.

Dárky jsou pro děti důležité. Samozřejmě by neměly být tím nejdůležitějším a měli by si užít i všechno ostatní, jako je atmosféra, zdobení bytu, vánoční trhy, procházky za světýlky, pečení cukroví, vánočky atd., ale dárky pro ně stejně budou to nej. Těší se, že konečně přišel ten čas, kdy si kouzelnému Ježíškovi budou moct říct o svá největší přání a potom je se zatajeným dechem a zářícíma očima najít pečlivě zabalené v ozdobném vánočním papíru pod stromečkem.

Proto je důležité vědět, co to je a pokud si vyberou dárky drahé, klidně je omezit jen na jeden jediný, který doplníte menšími a levnějšími. Ale ten primární, ten, bez kterého pro ně vánoce nebudou vánocemi, který je utvrdí v tom, že existuje vánoční kouzlo, ten by tam najít měly.

Pořád je totiž ještě čas na něj našetřit.

A dejte pozor, ať při výběru dárku neopakujete chyby našich rodičů. Které to jsou najdete v mém článku Čeho se na nás dopustili rodiče, dělá nešťastné i naše děti

Krásný dárkový čas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz