Hlavní obsah
Zdraví

Jak být celý život zdraví? Jen strava a pohyb už dávno nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: cocoparisienne, Pixabay

Byly doby, kdy ano, ale ty jsou už dávno pryč. Jaké je skutečné tajemství lidského zdraví? Všichni ho známe, ale buď na něj zapomínáme, nebo ho podceňujeme. V nejhorším případě ignorujeme. A po čtyřicítce se divíme.

Článek

Dnešní trend nás nabádá k tomu, abychom žili zdravě. Jsem za to vděčná, protože nám to dává možnost mnoha pohledů na jednu a tutéž věc - naše zdraví.

Víme, že nám škodí kouření, tučná jídla, ale i diety nebo špatně zvolené cvičení. Všeho je všude spousta a i lidí, kterým se životní styl změnit podařilo. A všichni tito lidé vědí, že bylo potřeba změnit hlavně jednu věc, která převyšuje všechny ostatní.

Pro člověka, který se ocitne ve středním věku a začínají se u něj projevovat různé příznaky nemocí, jako je třeba zvýšený krevní tlak, zhoršující se zrak, problémy s pohybem nebo větší náchylnost k infekcím, je těžké se v různých doporučeních orientovat. Přesto je poměrně snadné rozhodnout se změnit stravu nebo začít cvičit. Jsou to věci, které dokážeme vědomě ovládnout.

V našem životě je ale ještě jedna oblast, která má vliv nejen na naše zdraví, ale taky na naši pevnou vůli a stojí i nad vším ostatním. Přesto je nejvíc podceňovaná a nejmíň se řeší. Bohužel ale když nefunguje správně, nedokážeme nic. Ani změnit stravu, ani vydržet u cvičení a ani zůstat zdraví. Všechno toto má totiž ve své moci náš duševní stav, naše psychika.

Naše vědomí a podvědomí jsou alfou a omegou našeho zdraví. Když jsme zdraví duševně, jsme zpravidla zdraví i fyzicky. Naše vědomí se nás snaží udržet zdravé díky uvědomění, co bychom pro své zdraví měli dělat, rozhodnutím to udělat a vůli vytrvat. Podvědomí ale umí všechno toto sabotovat, přestože podvědomý problém nemusí s naší snahou nijak souviset.

Dřív jsme žili mnohem zdravěji a byli jsme uvolněnější. Nebylo tolik příležitostí ke stresu. Lidem stačila láska k tomu, aby byli šťastní a cítili se vnitřně dobře. Dnes je pocit štěstí a pohody spojený s materiální rovinou, a to často způsobuje u nižších a středních vrstev vážné finanční problémy. A jsme u jádra věci.

Skutečným problémem našeho zdraví je stres. Je to tlak na naši psychiku, který vytváří podvědomé bloky a oslabuje imunitu. Většina dnešních nemocí u člověka propuká právě v důsledku nadměrného stresu a je vcelku jedno, zda je krátkodobý nebo dlouhodobý. Jediný rozdíl je v nemoci, co oslabenou imunitu prolomí. U krátkodobého stresu to bývají nejčastěji virózy a méně vážná onemocnění, u dlouhodobého to může být třeba lupénka nebo vitiligo, v nejhorším případě i rakovina.

A stejně tak, jak náš duševní stav dokáže ovlivnit méně podstatné věci, jako je třeba zhubnutí, dokáže mít obrovský vliv i na tak důležité věci, jakými je uzdravení z vážné nemoci. Dokonce si psychicky umíme nemoc i vyvolat.

Psychická pohoda je pro naše zdraví ze všeho nejdůležitější. Lidská psychika je neskutečně silná a ovlivňuje celý náš život. Proto by jí měla být dána veškerá priorita a člověk by měl dbát na to, aby žil šťastný život bez stresu, a pokud už se do nějaké vypjaté situace dostane (třeba vlivem odchodu blízkého člověka) neměl by se na ni upínat, ale měl by se snažit co nejdřív od stresu odpoutat a svou bolest vyléčit.

Životní styl je jen jakýsi pomocník, který urychluje psychické uzdravení. Když děláme věci, které nás baví, přináší nám radost a pocit naplnění, je to nejlepší přírodní lékárna.

Až budete příště nemocní, nebo pokud jste teď nemocní, zamyslete se nad tím, jakou roli ve vašem onemocnění hrál stres, a najděte cestu, jak změnit váš život tak, abyste se mu příště vyhnuli. Udělejte si v životě pořádek. Získejte kontrolu.

Někdy to vyžaduje jen malou změnu, jako vyříkat si něco s někým, jindy to může znamenat změnu práce nebo partnera. Vždycky to ale přinese do vašeho života víc klidu = méně stresu = více zdraví. A to je to, co chceme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz