Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak na dnešní náročné děti? Dejme jim adekvátní zábavu a změníme svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: R-region, Pixabay

Co ale vlastně baví dnešní děti? Jak je možné, že kroužky jim určené zůstávají bez povšimnutí a nevyužité? Kde je chyba?

Článek

Připadají nám pořád stejné, ale nejsou. Nové generace nechápeme a dokazuje to i fakt, že na to poukazují i ještě starší generace: Za nás toto nebývalo! A pod slovem toto si můžeme představit prakticky všechno, co dnes pro děti je a co dělají. Samozřejmě, tuto větu slýchají všechny nové generace. Tak proč si ještě nikdo nevšiml, že se děti vyvíjí s dobou? Nebo jsme si všimli a je nám to jedno?

Ve svém posledním článku Z dětí rostou spratci a můžeme za to všichni jsem použila termín adekvátní zábava. V komentářích jsem pak zjistila, že mu mnoho lidí neporozumělo. Poukazovali na to, jak to měli v dětství oni a jejich dnes už dospělé děti, a taky na to, že všude je spousta kroužků a klubů pro mladé, ale oni je nevyužívají. A to je právě ono.

Malé děti dnes chodí do klubů a kroužků pomalu jak dospěláci do práce a později toho musí mít nutně plné zuby. Když jsem byla malá já (a nejspíš i vy), stačil nám holkám kočárek a kolo, klukům písek, Tatra a mičuda a měli jsme vystaráno na celé dětství. Později to vystřídalo vyšívání, zpěv a tanec, kluci furt mičuda a hotovo. Nebyli jsme ani zahlcení, ani jsme se nenudili. Prostě jsme dělali, co jsme dělat chtěli.

Teď žiju se svou rodinou ve městě v místě dvou škol a školek a vidím, jak mají malí i větší úplně jiné zájmy, než jsme měli my. Kluci odmala hrají rádi počítačové hry, nejčastěji prohání koloběžky a holky jsou jak ze žurnálu. Zajímá je make-up, vlasy a móda a jediné, co chtějí, je být IN. Ženou je k tomu dnešní trendy.

A teď si nalijme čistého vína. Které z dnešních kroužků nebo klubů, co se jim nabízí, odráží alespoň trošku to, co je opravdu zajímá? Kolik z nich jim umožňuje sednout si na dvě hodiny do klidu a jet proti sobě závod nebo hrát zápas plný emocí na „plejstejšnu“, anebo učí holky nové trendy v líčení, vytvářet účesy nebo „vystajlovat“ look?

Doba se mění, děti se mění, jejich zájmy a potřeby se mění, ale nabídka zábavy zůstává pořád stejná. Děti se nudí a vymýšlí ptákoviny. My, jako bychom to neviděli nebo nechtěli vidět. Možná proto, že nám přijde, že na takové věci mají ještě čas, protože my jsme ho v tom věku taky měli.

Nevytváříme jim adekvátní prostředí s jejich novými zájmy, a jako bychom jim tím říkali, že nerespektujeme jejich evoluci. Jak pak ale mají respektovat oni nás? Jak by byly příjemné nám věty Tebe nic nebaví! Nic tě nezajímá! Furt jenom čumíš do telefonu. Jednou z toho zblbneš. Je ale zajímá spousta věcí, jen my o nich nemáme páru.

Všimli jste si někdy, kolik je na internetu tutoriálů na změnu vizáže a kolik mají odběratelů a shlédnutí? Jak hezky se díky nim dnešní mladé slečny umí nalíčit, učesat a obléct? Nebo kolik lidí publikuje online záznamy různých her od Minecraftu až po Age of Empires nebo Assassin's Creed a jak dobře je umí kluci hrát? Toto je svět dnešních dětí a mládeže. Je neomezený časem a skutečně svobodný. Oni nechtějí chodit někdy někam na čas. Chtějí přijít, když chtějí, a dělat věci, které chtějí. Stejně, jako jsme to měli my, jen v době s úplně jinými možnostmi.

Vidím to u nás doma. Naše holčička už má ráda vizážistické simulátory na tabletu a já jen žasnu. Od pěti let navrhuje oblečení, ale i interiéry. A tříletý chlapeček bez problémů přehrává našeho tátu a jeho kamarády v závodních hrách pro dospělé. To na nich ani netráví nijak zvlášť moc času, protože si raději hraje s normálníma autíčkama. Ale opravdu můžu očekávat, že později bude chodit zpívat do sboru nebo vyšívat jako mí spolužáci?

Dnešní mládež je náročná. Nestačí jim jen nějaký kurz, potřebují se umět nalíčit jako Kim Kardashian nebo tančit jako Wednesday. A nestačí jim ani kroužek počítačových her, potřebují zážitky a napětí, kterým celou partu nakazí nadupaná herní konzole. Není to proto, že si vymýšlí. Taková je jejich doba. Dnešní generace jsou sociální online, to udává trendy. Potřebují místa, kde budou moct být sociální i offline a vytvářet a upevňovat vztahy. Není potřeba zábavu pro ně vymýšlet, jen změnit.

Adekvátní zábava pro dnešní generace není v kvantitě, ale v kvalitě. Ptejme se dětí, co rády dělají ve volném čase, snažme se je pochopit. Dejme jim, co je zajímá a baví, a změníme nejen jejich, ale i náš svět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz