Článek
Ještě nejsem na konci. Včera jsem skoukla šestý díl z dvanácti a ani u něj nedýchala. Poslední dva díly by měli přidat toto úterý (8. 10. 2024). Zařekla jsem se, že do té doby uvidím všech deset před nimi. Je to prostě pecka, od které se člověku vůbec nechce odcházet.
Korejci mají skvělé soutěže a zároveň vždycky i pompézní show. Obsazení těchto pořadů bývá hvězdné a vítěz překvapivý. Vážně mě baví. Poznávám jejich kulturu, vážené osobnosti a konkrétně v tomto pořadu i jídlo. A když se jejich tradiční suroviny snaží snoubit s naší západní kuchyní, člověk žasne. Navíc je to pastva pro oči, jelikož si všichni potrpí na servis a jídlo jde před porotu dotažené k naprosté dokonalosti, často ve stylu zážitkové gastronomie.
Když mluvím o osobnostech, konkrétně v tomto pořadu jde, jak jinak, především o michelinské šéfkuchaře, z nichž ten nejváženější tříhvězdičkový je jedním ze dvou porotců. Mezi soutěžícími potkává i své učně, stejně jako někteří soutěžící šéfkuchaři, kteří ne vždy pochází z Koreje. Těm jejich tradiční suroviny pěkně motají hlavu.
Přestože soutěžící vzhlíží ke svým hvězdičkovým soupeřům, jsou jim v podstatě rovni a mnozí je i předčí. Je to s podivem, vzhledem k tomu, že se soutěže účastní třeba šéfkuchařka ze školní jídelny nebo kluk, co se naučil vařit díky komiksům a svá jídla pojmenovává podle čísla kreslené knihy a stránky, na které se recept na něj nachází. Jsou to neuvěřitelně talentovaní lidé.
Ani porotci nemají snadnou práci, když musí jídlo ochutnávat třeba poslepu, aby neviděli servis ani člověka, co ho připravil. Rozhodují se pak jen na základě chuti a často jsou překvapeni, kdo pak před nimi stojí. A když se jednohlasně rozhodnou pro jídlo od nováčka, je to pro všechny hodně velké překvapení.
Soutěž nazvanou Outsideři proti mistrům: Bitva kulinářských kast najdete na Netflixu a moc vám ji doporučuji. Je zárukou několika skvěle strávených večerů při zábavě a napětí. Na to, že v ní proti sobě stojí kapacity v oboru gastronomie a outsideři, je neskutečně vyrovnaná. Nemůžu se dočkat večera, až si pustím sedmý díl, ve kterém budou proti sobě soutěžit druhé poloviny týmů ve vaření ryb a mořských plodů.
První polovina si zvolila maso. Bylo zajímavé, jak jídlo společně plánovali a v průběhu řešili kompromisy, když původní nápad nefungoval. Kdo vaří a improvizuje u toho, ví o čem to je. Nováčci zvládali práci v týmu líp než profesionálové, kteří jakoby nedokázali kočírovat své ego a důvěřovat úsudku jiných. Dalo se to očekávat, ale vidět, že to tak opravdu je, bylo zajímavé.
Stejně jako chvíle, kdy si zvolili své šéfy, kteří měli tým vést. Zatímco outsideři neměli problém a jejich mladý šéf byl muž na svém místě a ukázal zkušenosti z tříhvězdičkového provozu, konkurenční šéfka tam byla jak namalovaná. Jakoby nevěděla, co dělat a jak rozdělit práci. Možná vlivem toho, že ji měla rozdělovat stejně nebo i ještě víc uznávaným kolegům. Těžko říct.
Podtrženo sečteno, bylo to famózní a hořím zvědavostí, kdo to vyhraje. Může jen jeden. Svého favorita nemám, ale rozhodně bych to přála některému z outsiderů, protože si to fakt zaslouží.
Pokud se rozhodnete dívat, užijte si to. Jo a vezměte si k televizi nějaké jídlo.