Hlavní obsah
Názory a úvahy

Milí rodičové, Santa Claus není Ježíšek!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ARTIFICIAL-INTELLIGENCE, Pixabay

Kdo je ten bodrý pán v červeném, který v některých zemích světa nosí ve štědrou noc dárky? Umíte to vysvětlit svým dětem?

Článek

Dnes odpoledne jsem se loudala do obchodu závějí čerstvě napadaného sněhu a zaslechla část rozhovoru malé holčičky s tátou. Povídali si o vánocích a malá dívenka se ho úplně nevinně zeptala, kdo je to vlastně Santa Claus. K mému překvapení se dozvěděla, že je to takový Ježíšek, protože nosí dárky na Štědrý den.

Tak jo, vím, jak záludné jsou někdy dětské otázky, sama mám dvě ještě malé děti, ale takový základ bychom vědět měli. Věřím, že většina i ví, ale kdo nevíte, nemusíte se už namáhat a pracně dedukovat.

Santa Claus je překrásná kouzelná vánoční postava nejen ve Spojených státech amerických a v Kanadě, ale i v severním Německu. Přilétá v noci z 24. na 25. prosince na střechy domů na zdobených saních tažených létajícími soby, komínem sestoupí do krbu a nadělí dětem dárky, vyrobené skřítky v jeho dílnách na Severním pólu, kde žije, do punčoch zavěšených na krbovou římsu. Když má hlad, občerství se perníčkem a sklenicí mléka, co mu tam děti přichystaly, a jde zase o dům dál. Všichni tento příběh známe, ale o Santovi samotném toho zase tolik nevíme.

Název Santa Claus vznikl zkomoleninou nizozemského slova sinterklaas, což je zkrácenina Sint Nicolaas, tedy Svatý Mikuláš. Aby z tohoto lidé nějak vybruslili, dostal Santa Claus křestní jméno Nicolas, což je v překladu právě Mikuláš a bylo vymalováno.

Santa Claus je tedy Svatý Mikuláš, který u nás chodí a naděluje dětem dárky v podvečer 5. prosince a jmeniny slaví 6. prosince. Srovnávat ho s Ježíškem není na místě, protože i v zemích, kde dětem naděluje Santa, uvidíte na každém náměstí a v každém kostele betlém se Svatou rodinou a malým Ježíškem v jesličkách.

Ježíšek, jako nositel dárků, je typický pro nás, Slováky, Maďary, Rakušany a jižní Němce. Naděluje na Štědrý večer a dárky dětem pokládá přímo pod vánoční stromeček. Pak zazvoní na zvoneček a zase zmizí. Je spojený s vírou, koncem adventu a oslavou narození Ježíše Krista, které připadá na 1. svátek vánoční.

V dalších zemích pak nadělují dětem o Vánocích dárky podobné postavy - Otec vánoc, Děda mráz, Děd vánoc… a všichni pochází z legendy o Svatém Mikuláši.

Ve všech zemích pak vánoce provází vánoční kouzlo, díky kterému Ježíšek i Santa Claus létají a stihnou nadělit dárky dětem na celém světě za jedinou noc.

Je dobré vysvětlovat dětem věci tak, jak skutečně jsou, a když něco nevíme, nebojme se to přiznat. Oni nám totiž věří. Učíme je tak, že nemusí vědět všechno, a taky kde a jak potřebné informace najdou. Je pro ně do života mnohem přínosnější říct Nevím, ale doma se na to mrkneme, než si něco vymýšlet.

A ještě jedna prosba. Vánoce jsou krásné svátky plné lásky k bližním. Neberme dětem jejich kouzlo moc brzy. Pro děti není nic krásnějšího než víra ve vánoční kouzlo, protože víra povznáší duši a kouzlo dokáže úplně všechno. Že dárky nosíte vy, se jednou samozřejmě dozví, ale i tak jim můžete jen říct, že je Ježíš Kristus symbolem lásky, a tak je v každém z nás. Díky tomu je každý z nás tak trošku Ježíšek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz