Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výši důchodu můžeme ovlivnit poměrně snadno. Stačí jen chtít a začít včas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Frantisek_Krejci, Pixabay

Zdá se, že výše důchodu se ovlivňuje jen těžko. Pravdou ale je, že to tak není a výše našeho důchodu je přímo závislá na nás a našich rozhodnutích.

Článek

Spousta lidí si stěžuje, že má v důchodu málo peněz. Někteří nemají dokonce žádné, protože nesplnili podmínky, které stát k jeho přiznání a vyplácení požaduje. Málokdo si ale uvědomuje, že kromě odpracovaných let, respektive let placeného důchodového pojištění, je potřeba myslet ještě na další věci, abychom byli na stáří zaopatření a spokojení.

Největší chybou je, že ve školách neexistuje žádný předmět, který by důchodovou gramotnost nějak zohledňoval, přitom mládí je přesně ten čas, který když nepodceníme, odmění nás pohodovým stářím.

Studenti - u těch by to mělo začít

Na výši důchodu má totiž vliv výše důchodového pojištění. Ta přímo souvisí s naší profesí a tím pádem i vzděláním. Vím, že mladé lidi, kteří se cítí nesmrtelní a mají pocit, že se jim v životě nemůže nic zlého stát, je těžké motivovat ke studiu, ale v praxi vidím, že, ač to tak nevypadá, i jejich cílem je, být zajištění na stáří.

Často slýchám, že chtějí být bohatí, aby se měli celý život dobře. Samozřejmě jako mladiství mají jen málokdy představu, jak toho dosáhnout. Proč by teda jednou z cest nemohl být fakt, že čím vyšší vzdělání budou mít, tím líp bude ohodnocena jejich práce a tím vyšší důchodové pojištění za ně bude zaměstnavatel platit, čímž jim napomůže k vyššímu důchodu a lepší kvalitě jejich života až přijde čas. Protože zvrtnout se toho v životě může vždycky spousta.

Zaměstnanci

Rozdíly mezi důchody jsou u nás markantní. Ty nízké dosahují jen několika tisícovek, ten nejvyšší údajně téměř čtvrt milionu korun. Ale pořád platí, že důvodem je výše odváděného důchodového pojištění. Pokud je člověk řádně zaměstnaný, jeho zaměstnavatel má povinnost za něj platit pojištění a taky to dělá. Potom už záleží jen na tom, z jak vysoké hrubé mzdy (před zdaněním) se toto pojištění vypočítává.

Pokud se člověku nechce studovat dlouhodobě, nabízí Úřady práce různé rekvalifikační kurzy, které navíc dotují. Je to jeden ze způsobů, jak i bez školy dosáhnout na lépe placenou práci. Čím vyšší pojištění za vás bude zaměstnavatel odvádět, tím líp. Jako zaměstnanec máte jistotu, že váš důchod bude úměrný vašim příjmům. Což se ale nedá říct u podnikatelů a OSVČ.

Podnikatelé

Malí podnikatelé v převážné většině optimalizují výdaje tak, aby to pro ně bylo výhodné hlavně v průběhu podnikání a na důchod většinou moc nemyslí. Často jsou pak pohoršeni a překvapení, že najednou na sklonku života nemají dost financí na živobytí, natož nějaký blahobyt. Co si ale neuvědomují je, že je to důsledek jejich dávného rozhodnutí snižovat zisky a tím pádem i částku důchodového pojištění, které se z nich vypočítává. Když státu platíte minimum, nemůžete od něj pak čekat maximum.

Platit si nízké důchodové pojištění, když vyděláváte spoustu peněz, znamená dobrovolně se vzdávat peněz na stáří, kdy je s největší pravděpodobností budete potřebovat víc. Ale já vím… člověk si říká, že se třeba nedožije. To už si musí každý rozhodnout sám, ale i si za svým rozhodnutím stát, když se nakonec dožije.

Nezaměstnaní

Úplný extrém pak nastává, když člověk nepracuje. Pokud si totiž neplatí důchodové pojištění dobrovolně sám, neplatí ho za něj nikdo, ani Úřad práce. Sice tímto vůči státu nevzniká dluh, jelikož ze zákona je povinné jen zdravotní pojištění, ale ani minimální platba nakonec nemusí pomoct. V konečném důsledku může důchod i snížit. Navíc může nezaměstnaného dost zatížit - v letošním roce přesahuje 3 000 Kč měsíčně.

Je tedy dobré zvážit, jak dlouho člověk bude bez zaměstnání a kolik let placeného důchodového pojištění ještě potřebuje, než bude moct o důchod požádat. Pokud má ještě čas odpracovat potřebné roky, je lepší platit jen z doby zaměstnání, kde bude částka pojistného určitě vyšší než ta minimální. Je prostě potřeba si to spočítat.

Důležité je jen jedno

Ve své podstatě je nakonec jedno, jestli je člověk zaměstnaný nebo podniká. Vždycky by se měl snažit dosáhnout co nejvyššího vzdělání s ohledem na své možnosti a následně výdělku, protože ten má přímý vliv na kvalitu našeho stáří.

Toto je věc, kterou bychom měli učit naše děti.

Měly by vědět, že když za ně někdo nechce platit pojištění (práce na černo), snižuje jim důchod, v nejhorším případě je o něj může i připravit, když díky tomu nestihne zaplatit potřebné roky pojištění. A že si ho snižují samy dobrovolně, když se rozhodnou přiznávat nižší zisky z podnikání. V té dané chvíli se to může zdát jako rozumné a výhodné, ale z dlouhodobého hlediska a důchodu tomu tak není.

Myslím, že by jim to hodně pomohlo s rozhodováním v mnoha důležitých životních situacích.

---------------

Zdroj: https://www.cssz.cz/dobrovolna-ucast-na-pojisteni

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-jaky-je-nejvyssi-duchod-v-cesku-dvanactkrat-prevysuje-ten-prumerny-40480047

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz