Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miláček Ameriky John Kennedy Jr. s manželkou Carolyn našli smrt na dně moře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

John Kennedy Jr. a Carolyn Bessetteová

Prokletí klanu Kennedyů si léta vybírá daň. Po prezidentu JFK, zavražděném v roce 1963, přišel tragicky o život i jeho syn John. Letadlo, které pilotoval, ztratilo za tmy orientaci a zřítilo se do oceánu

Článek

John si let naplánoval tak, aby v rodinném letním sídle na Martha´s Vineyard přistál ještě za světla. Z New Jersey měl on, manželka Carolyn a její sestra, startovat osudného 16. července 1999 už odpoledne. Znal své slabiny. Pilotní průkaz měl jen 15 měsíců, a to pouze pro podmínky dobré viditelnosti. Na let za nepříznivých letových podmínek a nízké viditelnosti oprávnění ještě neměl. Jenomže také měl už nějakou dobu tichou domácnost, jeho manželka Carolyn Bessetteová mu se svými rozmary dělala ze života peklo. Když nepřijela na sraz na letišti, začal ji shánět mobilem a zjistil, že v klidu sedí u své manikérky. Kvůli tomu, že si nechala třikrát měnit barvu laku na nehtech, nabrali zpoždění.

Odstartovali až ve tři čtvrtě na devět. Kennedy byl v časovém presu, protože mezi tím už v přímořském sídle Kennedyů začínala předsvatební párty, na které měli být. Vdávala se Johnova sestřenice Rory, dcera zavražděného senátora Roberta Kennedyho, bratra Johnova otce JFK. A tak nepřipadalo v úvahu, že by let odložil. Se svým jednomotorovým letadlem Piper Saratoga, který koupil jen tři měsíce před tím, odstartoval už téměř za tmy.

Nad mořem padla mlha. Místo toho, aby se vrátil zpět na letiště, nebo alespoň nad pevninu, pokračoval v letu nad mořem a za nepříznivého počasí ztratil orientaci. Před desátou večer se zřítil střemhlav do oceánu rychlostí 100 km v hodině, jen 12 km od ostrova Martha´s Vineyard. Všichni byli na místě mrtví: on, jeho manželka Carolyn i její sestra, investiční bankéřka Lauren. Z rodiny bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a jeho manželky Jacqueline zůstala na živu už jen Johnova starší sestra Caroline. Jackie zemřela na rakovinu již o pět let dříve, v květnu 1994.

Život „dědičného prince“ klanu Kennedyů vyhasl předčasně ve 39 letech. Amerika oněměla v šoku. Tohle krásné dítě s úžasným rodokmenem bylo od narození neustále v hledáčku médií a především fotografů. Ikonické jsou jeho dvě fotky: Jak si hraje pod psacím stolem v Oválné pracovně Bílého domu a druhá, jak jako dvouletý salutuje rakvi svého otce…

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

John jr s otcem JFK v Oválné pracovně

V září 1988 Johna juniora označil časopis People za nejvíc sexy muže světa. Bylo mu 27 let a studoval práva. V roce 1990 nastoupil do zaměstnání jako asistent okresního prokurátora v New Yorku. Tam zůstal tři roky a o dva roky později založil politicko-společenský měsíčník George. Ve společenských kruzích už nemohl vystoupat výš. Nejen svou příslušností ke klanu Kennedyů, ale i jako majitel prestižního a vlivného politicko-společenského magazínu. Americký tisk si ho hýčkal. Byl nejen pohledný, ale i cílevědomý a inteligentní. A také bohatý. A to samozřejmě znamenalo, že se kolem něj točily krásné dívky. Randil s Jessicou Parkerovou, herečkou Daryl Hannahovou, mořskou pannou z filmu Splash! Žbluňk! A dokonce prožil i krátký románek s Madonnou.

Ještě chodil s Daryl Hannahovou, když na přehlídce značky Calvin Klein zahlédl dívku, která ho doslova okouzlila. „Nemůžu na ni přestat myslet, je úžasná!“ svěřil se svému kamarádovi. A přemýšlel, jak se k ní dostat. Tou půvabnou neznámou byla Carolyn Bessetteová, manažerka módní firmy s iniciálami CK. Na vysoký post ve firmě se vypracovala vlastní pílí a možná i nějakou drobnou love story. Začínala totiž jako prodavačka v Kleinově obchodě s cílem prorazit do vysokých pozic ve světě módy. Carolyn byla klasa: elegantní, štíhlá blondýna s dlouhými blond vlasy staženými do uzlu, obvykle v černých jednoduchých šatech, jen lehce nalíčená, bez šperků. Vyzařovala z ní úroveň a noblesa. Stylem připomínala mladému Kennedymu jeho matku Jackie. Byla to přesně žena pro něj. Zařídil si pozvánku na prezentaci firmy, kterou Carolyn organizovala. Byli si představeni a vyměnili si vizitky. John ji požádal, ať mu zavolá, ale ona se celý týden neozvala. „John byl vyvedený z míry. To se mu ještě nestalo!“ vzpomínal na jejich seznámení Kennedyho přítel pro magazín SheKnows. „Carolyn totiž tehdy chodila s Michaelem Berginem, modelem, který pro Calvina Kleina předváděl spodní prádlo. A byla jím úplně posedlá,“ vysvětlil její váhání Berginův manažer Clifford Streit pro SheKnows. „A dokonce už když s Johnem chodila, na Michaela žárlila tak, že jednou vylezla po požárním žebříku a rozbila okno, aby se mu dostala do bytu, když si myslela, že doma někoho má a nechce jí otevřít!“

Ale ani John nepřerušil kontakt s Daryl Hannhovou okamžitě… Ještě chvíli se scházeli a rozcházeli, než se s Carolyn dali opravdu dohromady a ona se k němu přistěhovala.

Foto: John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 Generic

John Kennedy s manželkou Carolyn Bessetteovou

Vzali se po roční známosti, v roce 1966 a John jr v rozhovorech pro média litoval, že matka Jackie nemohla jeho nastávající poznat. Teď už je jasné, že by si možná ušetřil spoustu nepříjemností a zklamání a čistě hypoteticky mohl být třeba i dodnes naživu. Pragmatická Jackie by mu nejspíš řekla: Jdi od toho! Carolyn totiž brala drogy… A před Johnem to do svatby dovedně skrývala. Po svatbě ale nastalo peklo.

Její výkyvy nálad zpočátku John přičítal přílišnému mediálním tlaku, na který nebyla zvyklá, zatímco John se v něm cítil jako ryba ve vodě. „Nesnáším ten život v akváriu!“ netajila se Carolyn před přáteli svou averzí k životnímu stylu, ve kterém se jako Johnova žena ocitla. A atmosféra mezi manželi začala postupně houstnout. John měl dokonce podezření, že Carolyn udržuje i po svatbě styky se svým bývalým milencem Michaelem Berginem.

Carolyn byla nevyrovnaná a agresivní a o její narkomanii se v modelingovém prostředí už mluvilo veřejně. Kennedy ji měl dokonce překvapit, když si užívala kokainový dýchánek v jeho newyorském bytě. Nakonec krize manželského páru vyvrcholila, když svého manžela fyzicky napadla a ten musel se zraněním hlavy do nemocnice. Po incidentu se Kennedy ze svého bytu odstěhoval do hotelu Stanhope na 5thAvenue.

Jen pár měsíců před tragickým letem začal pár chodit do manželské poradny. Kennedy chtěl manželství za každou cenu zachránit. Ale nepomohli ani odborníci: Carolyn se po čase odmítla sezení účastnit, když vyšlo najevo, že bere drogy. Podle autora životopisné knihy Kletba Kennedyů, bývalého redaktora Newsweeku, Edwarda Kleina, jen dva dny před osudným letem telefonoval Kennedy svému příteli: „Jde to s námi z kopce. Jestli se něco nestane, vypadá to na rozvod! Nemůžeme spolu mluvit už o ničem. Nemáme si co říct. Jsme jak cizí lidé!“

Osud nakonec tragicky zasáhl a letecké neštěstí ukončilo předčasně život zlatému ikonickému páru Ameriky. Rok po tragédii podali rodiče Carolyn žalobu na Kennedyovi o náhradu bolestného za jejich zesnulé dcery. Vyšetřovací komise totiž v roce 2000 uzavřela šetření havárie jako chybu pilota.

https://www.history.com/this-day-in-history/jfk-jr-killed-in-plane-crash

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz