Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gamblerství - závislost, která ničí jak samotného gamblera, tak jeho rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MountainDweller, www.pixabay.cob

Nenápadné občasné hraní za účelem zisku, se může rychle zvrtnout v naprostou závislost, s nejistým koncem. Gamblerství je psychická nemoc a je třeba ji léčit.

Článek

Závislost je neschopnost ovládat své chování či nutkání a je jich celá řada. Mezi časté závislosti patří známý alkoholismus. O alkoholismu si můžete přečíst například v tomto článku. I kouření cigaret je závislostí. Neodolatelná chuť a pojídání čokolády je také jistá závislost. Nakupování, sexuální aktivity nebo utrácení peněz může být také forma závislosti. Gamblerství neboli gambling je závislostí, která vzniká velmi nenápadně.

Gamblerství nebo jinak patologické hráčství je považováno za psychickou závislost, kdy má nemocný představu rychlého, hmotného či nehmotného zisku. Většina gamblerství je vyvolána špatnou finanční situací. Takové automaty svádí k tomu si zahrát. Tomu, kdo sedí u automatu a hraje, se může podařit několikrát po sobě vyhrát. To pak pochopitelně svádí k tomu, ve hře pokračovat. U automatů to ale funguje tak, že svého hráče nalákají a následně se již vyhrát nedaří. Závislý člověk je pak schopen hrát i za cenu velké finanční ztráty.

Když si představíme, jak i taková počítačová hra dokáže dítě nebo dospělého zcela pohltit, co takový automat, který ještě „může“ přinést finance? I počítačová hra může být silně návyková. Některé děti se od ní nedokáží zvednout a jít se věnovat svým povinnostem. A gambler to má vlastně podobně. Bohužel takový člověk se dost často dostává do situace, kdy přijde o zaměstnání a celý svůj volný čas tráví v kasinu nebo kdekoliv, kde může hrát a přijít k penězům.

Gambleři většinou projdou několika fázemi, než se dostanou k té poslední, která je nejnebezpečnější. První takovou fází je právě vyhrávání. To je přesně ta fáze, kdy má hráč pocit, že se dá snadno vydělat díky tomu, že automat umožní pár výher. Bohužel poté nastává fáze prohrávání, kdy hráč začíná investovat stále více a více finančních prostředků. Tady už se hráč dostává do situace, kdy si začne peníze půjčovat a tím se dostává do spirály. Poslední a nejhorší fází je fáze zoufalství. Tady už se hráč dostává do stavu, kdy nemůže přestat hrát. Touha po výhře je tak silná, že už nedokáže nic ovládat. Bohužel se takto zoufalý člověk zpravidla uchýlí i k trestné činnosti.

Poznat, že máte v okolí člověka, který je závislý na hře, není snadné. Zpočátku se vám může zdát, že je to jen zábava. Většinou to tak i hráč podává. Je to jen hra a třeba přinese něco navíc. Následně po vás chce půjčit peníze, které slibuje, že co nejdříve vrátí. To se však nestane a přijde s opětovnou prosbou. Tady už je třeba dávat pozor. Je to většinou signál, že to přešlo v závislost, kterou už gambler neovládá. Většinou si takový člověk sám nepřizná, že má potíže a tím není schopen si pomoct.

Můžete se setkat s tím, že gambler, který se chystá na svoji „hrací akci“ je již silně neklidný a je to pod velkým tlakem. Necítí se zcela v pořádku a může docházet až k výbuchům vzteku a energie. Tato závislost má jednu obrovskou nevýhodu proti třeba závislosti na alkoholu. Většinou ji poznáte až v poslední fázi. Jako všechny závislosti jde tajit, ale jde tajit asi nejlépe.

Sám gambler se v posledních fázích dostává do obrovského stresu a tlaku. Může pociťovat bolesti hlavy, žaludeční a střevní problémy, problémy se spaním. Může se přejídat nebo naopak ztrácet na váze. V horších případech již dochází k depresím a takový závislý člověk se může dostat do bezvýchodné situace. Většinou jsou na něj uvalené exekuce a jeho žití je zcela ohrožené. Není výjimkou, že spáchá sebevraždu.

Okolí takovému člověku může pomoci pouze tak, že se budou snažit komunikovat o dané problematice. Nebudou ho podporovat v tom, co by napomáhalo k dalšímu hraní a ztrátě financí, ale naopak budou pomáhat v tom, co by vedlo k napravení/vyléčení. Je vhodné se obrátit na odborníka, který může pomoct nejen závislému, ale i jeho okolí v dalším počínání.

Anketa

Znáte nějakého gamblera, který se dokázal gamblerství opustit?
Ano, znám, ale bohužel hraje dál.
100 %
Ano, znám, ale již s takovým člověkem nekomunikuji.
0 %
Ano, znám a podařilo se mu nad závislostí vyhrát.
0 %
Ne, nikoho takového neznám.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/255-gamblerstvi

https://neocentrum.cz/lecba-gamblerstvi

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gamblerstv%C3%AD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz