Hlavní obsah
Zdraví

Zdají se vám sny a následně stejnou situaci prožijete?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska, Pexels.com

Pocit, že prožíváte něco, co jste již jednou prožili, je velmi zvláštní. Působí tak trochu jako kouzlo, ale v podstatě se jedná o dokonalou iluzi, kterou způsobuje dokonalý orgán, kterým je mozek.

Článek

Spánek je velmi důležitá součást našeho života. Dává tělu a mysli odpočinout a načerpat potřebnou energii, pro jeho další fungování. Spánek nám zabere třetinu života. Snižuje se při něm činnost mozku, uvolňuje svalstvo, zpomaluje dýchání, snižuje se tělesná teplota a krevní tlak. Spánek probíhá ve dvou různých režimech, a to v režimu REM (zkratka z anglického jazyka a znamená rychlé oční pohyby) a fáze NREM (opak REM). Během spánku se tyto fáze střídají. Během spánku podléháme smyslovým klamům. Zdá se vám sen, ve kterém uklouznete a spadnete. A dopad na zem škubne vaším tělem.

Naše sny ovládají emoce, myšlenky a smyslové vjemy. Většina snů probíhá právě ve fázi REM. Většina lidí dokáže po probuzení své sny převyprávět. Někdo si je třeba vůbec nepamatuje nebo zná pouze střípky. Někdy jsou sny tak živé, že pokud ve snu pláčete, můžete se probudit a potečou vám slzy. Nebo třeba budete mluvit ze spaní nebo zpívat. Toto zase probíhá ve fázi NREM.

V horších případech můžete mít noční můry, kdy s sebou škubete, potíte se a křičíte. Noční můry probíhají ve fázi REM a jsou většinou způsobeny nějakým traumatem. Při noční můře, můžete být i pro svého partnera ležícího vedle vás nebezpeční. Pokud kopete nebo mlátíte rukama, může jich pár nečekaných schytat.

Co je velmi nepříjemná situace ve spánku je takzvaný „bruxismus“, což je skřípání zubů. Většinou je vyvolaný stresem nebo třeba úzkostí. Pokud jste na tento problém upozorněni a jedná se o problém setrvávající, je vhodné navštívit lékaře a v tomto případě i zubního lékaře.

Ve fázi NREM je také častý „somnambulismus“ neboli náměsíčnost. Je to stav, kdy se člověk ve spánku zvedne z postele a prochází se. Může ale vykonávat i složité činnosti. Je to celkem nebezpečný stav, kdy si náměsíčná osoba může lehce ublížit. Pokud zjistíte u blízké osoby náměsíčnost, určitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Velmi zajímavá je skutečnost, že své sny můžete ovlivnit. Stalo se vám to někdy? Když jste ve fázi usínání a neustále si představujete nějakou situaci, je dost možné, že ve snu v ní budete pokračovat a bude se vám zdát to, co si přejete. Když se během noci probudíte a sen se ubírá jiným směrem, můžete v něm zkusit pokračovat a ovlivnit jeho průběh. Z vlastní zkušenosti vím, že to jde a je to velmi příjemné. Hlavně pokud by se ve snu něco ubíralo nepříjemným nebo smutným koncem. Je velmi příjemné to umět změnit.

Co se mi občas za život stalo a vím, že nejsem sama, je, že se vám zdá nějaký sen. Jasná scéna, kdy jste na určitém místě s určitou osobou. Něco probíráte a řeknete jasně znějící věty. A jednou takhle jdete s osobou, která byla ve vašem snu a prožíváte tu samou situaci, co byla ve snu. Řeknete větu a víte, že už byla řečena a co vám protějšek odpoví. Této situaci se říká „déjà vu“ a znamená „již viděné“. Je to situace, kdy mozek vytvoří situaci, kterou myslíte, že jste zažili. Myslím, že se asi nikdy nedozvíme, jak to opravdu je. Stalo se vám to někdy?

Vědci tvrdí, že déjà vu zdravý člověk zažije několikrát za život. Pokud by se však odehrávalo častěji a pravidelně, může se jednat o neurologický problém a je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Nejvíc takových situací se odehrává mezi 15-25 rokem života člověka. Se stoupajícím věkem mizí.

Anketa

Zažili jste někdy situaci, kdy máte pocit, že už jste ji jednou prožili?
Ano, několikrát za život se mi to stalo.
88,9 %
Ne, nikdy jsem toto nezažil/a.
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Zdroje:

https://www.spanek.psychoweb.cz/sny-sneni.php

https://www.lidovky.cz/orientace/veda/zeptali-jsme-se-vedcu-proc-se-nam-zdaji-sny.A190620_110604_ln_veda_ape

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1nek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz