Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Žralok tygří patří ke třem nejobávanějším žralokům. Kolem své oběti často nějakou dobu krouží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Albert Kok – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18341026

Je považován za jednoho z nejnebezpečnějších žraloků, který má na svědomí vysoké procento smrtelných útoků na člověka. Je však veden jako téměř ohrožený druh.

Článek

Ani zdaleka není pro člověka nejnebezpečnější velký bílý žralok. Jsou druhy, které mají na svědomí mnohem více útoků na člověka. Mezi ně patří také žralok bělavý, o kterém jsem psala v tomto článku a pak také žralok tygří, o kterém se dozvíte více v tomto článku. Je pro něj typické, že kolem své oběti chvilku krouží a vyhodnocuje situaci, než dojde na samotný útok. I tomuto se často říká žralok lidožravý.

Žralok tygří (Galeocerdo cuvier)

Tento nejnebezpečnější a jeden z největších predátorů na planetě žije v subtropických a tropických vodách po celém světě. Většinou se zdržuje spíše v hlubších vodách, ale při lovu nemá problém se vydat do mělčích vod. I když je průměrná délka od 3,5 do 4,7 metrů, často je u samic překonána hranice 5 metrů, což tohoto žraloka činí opravdu nebezpečným predátorem. Váha se u tohoto druhu pohybuje mezi 300-900 kg.

Jak již jeho jméno naznačuje, charakteristické jsou pro něj pruhy, které připomínají pruhování tygra. S věkem pruhy na těle blednou a nejsou tak výrazné. Barva těla je od šedé po šedomodrou. S věkem se také mění vzhled hlavy, která se více zplošťuje a rozšiřuje. Jeho celkem velké oči chrání takzvaná mžurka, která oko přikryje, a tak v případě potřeby (při lovu či napadení) oko ochrání před zraněním. Jeho nebezpečná tlama ukrývá velké množství trojúhelníkovitých, vroubkovaných zubů. Jako u mnoha druhů, v případě, že nějaké zuby vypadnou, ihned je nahradí další, čekající v záloze.

Žralok tygří nemá až tak perfektní zrak a spíše využívá jiných smyslů, jako je čich a postranní čára. Na čenichu žraloka jsou malé černé tečky. Tyto tečky jsou ale malé otvory, které dokáží rozpoznat změnu teplot, hloubku, ale hlavně detekují elektrické impulsy, které jiní živočichové vysílají kvůli svalové činnosti. Těmto otvorům se říká Lorenziniho ampule. Postranní čáru má mnoho vodních obratlovců a slouží k zaznamenání proudění vody, napětí i bolesti.

V jídelníčku tohoto vrcholového predátora se může ocitnout naprosto vše. Je to známá mořská popelnice. Jeho nejčastější kořistí jsou různé ryby, rejnoci, jiné druhy žraloků, sviňuchy, delfíni, chobotnice, dugongové, korýši, medúzy a nemá problém ani s krunýřem želv. Troufne si napadnout jak menší kytovce, tak i plejtváka obrovského. Přesto, že se jedná o žraloka samotáře, není neobvyklé, že se útoku na velkou kořist účastní více žraloků tygřích najednou. Nepohrdne v podstatě ničím. V žaludkách žraloků tygřích bylo nalezeno opravdu nepřeberné množství kořisti i různých předmětů.

Při lovu žralok tygří využívá spíše svého zbarvení jako maskování. Není to extra rychlý plavec. Ke své kořisti se buď snaží nepozorovaně přiblížit, aby následně mohl provést prudký útok, nebo naopak kolem své kořisti v klidu krouží a vyhodnocuje situaci, kdy bude nejlepší zaútočit. Bohužel pokud se již žralok tygří rozhodne zaútočit, nemá oběť většinou moc šancí na přežití. Při svojí velikosti a hmotnosti je velmi nebezpečný i pro člověka. Podíl na smrtelných útocích na člověka se pohybuje kolem 19 %. Asi nejznámějším smrtelným útokem tohoto vrcholového predátora bylo napadení ruského občana v Hurghadě.

Tato paryba je vejcoživorodá, což znamená, že vejce zůstávají v těle matky, kde jsou chráněny a mláďata se líhnou těsně před porodem. Samice je březí zhruba 13-16 měsíců a může zabřeznout jednou za tři roky. Samice porodí zpravidla něco okolo 30-35 mláďat, ale může jich být mnohem více. Mláďata po porodu nejsou žádné třasořitky a jsou dlouzí 51-90 cm. Mnoho mláďat padne za oběť jiným druhům predátorů, a dokonce u nich panuje kanibalismus.

Úhlavním nepřítelem žraloka jsou kosatky dravé, jiní žraloci a pak člověk. Žraloci jsou člověkem loveni hlavně pro jejich maso, kůži, trofeje a také kvůli ploutvím. Kvůli extrémním lovům tohoto žraloka je považován za téměř ohrožený druh. Krutost lidí při lovu žraloků je nesmírná. Často jsou jim pouze odřezány ploutve a žralok je hozen zpět do vody. Tam padá ke dnu, kde zemře utopením. Někdy jsou zabíjeni pouze proto, že jsou hrozbou pro samotného člověka.

Anketa

Bojíte se žraloků nebo je vaším snem žraloka v oceánu vidět?
Ano, ze žraloků mám strach a vidět ho nepotřebuji.
68,9 %
Mám ze žraloků respekt, ale nevadilo by mi se za nimi v kleci potopit.
12,3 %
Žraloci jsou fascinující a je mým snem je vidět na vlastní oči na otevřeném moři.
18,8 %
Celkem hlasovalo 884 čtenářů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/facts/tiger-shark

https://zoom.iprima.cz/priroda/zralok-tygri-video-207008

https://www.britannica.com/animal/angel-shark-fish-genus

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-elitni-potapec-kdyz-zralok-tygri-napadne-cloveka-nejde-temer-nic-delat-232298

https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_shark#

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz