Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Kapacity školek – horký brambor mezi politiky. Řešení v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (autor Sandy Millar)

Nastává tradiční období, kdy rodiče malých dětí provádí hon na školky. Často marně se pokoušejí o umístění svého dítka do státní školky.

Článek

Stát si je této problematiky vědom, občas se i tváří, že by s tím rád něco dělal. MPSV např. poskytuje dotace jak na zřízení dětských skupin, tak na jejich provoz. Zároveň zde byla snaha o zřízení sousedských dětských skupin, tedy sousedského hlídání. Tento typ hlídání měl být spuštěn od ledna tohoto roku, nicméně se tak nestalo. Stále se čeká na finální verzi novely. Návrh zákona o sousedských dětských skupinách narazil na kritiku krajů, které by skupiny měly zřizovat. Nelíbí se jim, že by měly nést finanční náklady na jejich zavedení a také odmítají odpovědnost za kontrolu hygienických podmínek v domácnostech, ve kterých budou skupiny fungovat. Některé kraje, jako například Karlovarský kraj zastává názor, že by sousedské skupiny měly řešit samy obce. Takže stát se snaží v této oblasti přenést odpovědnost na kraje a některé kraje se to snaží převézt zase na obce.

Do toho se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka snaží prosadit, aby obce, které nezajistí tříletým dětem místo ve školce nebo v dětské skupině, dopláceli rodičům hlídání jinde. Výše finanční kompenzace pro rodiče zatím nebyla stanovena. Obce mají povinnost zajistit místa v MŠ pro spádové děti od tří let. V praxi se tak však neděje, obcím nehrozí žádné sankce. Tato povinnost není vymahatelná. Jurečka by proto rád zajistil alespoň tuto formu sankce, která by platila už od ledna příštího roku. Doufá, že by tato hrozba sankce donutila obce situaci ohledně kapacit v MŠ řešit. Nápad ovšem naráží u Starostů.

Anketa

Uvítali byste finanční kompenzaci pro rodiče tříletých dětí, kterým obce nezajistí místo ve školce nebo v dětské skupině?
ano
100 %
ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Původně byl v plánu jiný druh sankce. Obce, které se k problematice kapacit staví laxně, by dostaly méně peněz z rozpočtového určení daní. Ukázalo se však, že by to prý bylo hodně složité a tak od toho Jurečka ustoupil.

Jak tedy pomoct rodičům lépe sladit pracovní a rodinný život? Rodiny mají své potřeby, nicméně se na ně dlouhodobě zapomíná. A tak si maminky dál doma užívají bez práce. Politici si problém ohledně nedostatečné kapacit ve státních MŠ přehazují jako horký brambor a nikdo jej pořádně nechce řešit. Stát přehazuje odpovědnost na obce, ty se zase čílí, že na to potřebují více peněz. Možná politici zastávají vyhnívací taktiku a čekají, až se situace vyřeší sama klesající porodností. Proč navyšovat kapacity školek, nebo dokonce stavět nové školky, když stejně postupně vymíráme a dětí je míň a míň. Do té doby milí rodiče si prostě musíte umět nějak poradit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz