Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Odklady trápí rodiče i stát. Šestiletí zabírají místa tříletým v MŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (autor Sandy Millar)

V ČR je nejvyšší procento odkladů školní docházky v Evropě. Uvažuje se o jejich úplném zrušení. Nejde jen o ekonomický důvod, ale i o zájmy všech rodičů.

Článek

Téměř čtvrtina českých dětí jde do ZŠ o rok později. Dle České školní inspekce jde konkrétně o 23,3 procenta dětí. V sousedním V Německu jsou to jen dvě procenta dětí. Ve Francii dokonce odklady vůbec nejsou.

Zdá se, že odklady školní docházky jsou nadužívány a udělují se i v případech, kdy nejsou zcela nutné. Rodiče k tomu vede mnoho důvodů. Někdy tak činí z obezřetnosti, jsou velmi opatrní a nechtějí svým dětem uškodit. Nejsou si třeba jistí s jejich školní zralostí, a tak volí raději odklad. Jindy to může být pohodlností. S prvňáčky je třeba doma hodně pracovat, a tak si řeknou, že dětem ještě o rok prodlouží dětství. A pak jsou rodiče, kteří k tomu přistupují takticky. Starší děti jsou vyzrálejší, snadněji se učí a mají nad svými vrstevníky výhodu u přijímacích zkoušek na střední školy.

Rodiče

Tohle taktizování je bezohledné vůči ostatním rodičům. Nejen kvůli výhodě u přijímacích zkoušek, má to přesah i do kapacit školek. Když děti nenastoupí do ZŠ, zůstávají v MŠ a logicky tak mohou zabírat místo těm, kteří se do školky pokouší dostat. Takže šestiletí pak zabírají místa tříletým, kteří se z kapacitních důvodů do školky nedostanou.

Anketa

Vadí vám vysoký počet šestiletých dětí v MŠ?
ano
67,8 %
ne
26,6 %
je mi to jedno
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1484 čtenářů.

Stát

Vysoký počet odkladů povinné školní docházky představuje také nemalý výdaj pro státní rozpočet. Stát to vyjde celkem draho. Nejenže stát musí v podstatě platit jeden rok školní docházky navíc, ale pozdějším nástupem do ZŠ děti vstupují o rok později na trh práce, a tak se vybírá i méně na daních.

Není tedy divu, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) přichází s návrhem legislativní změny.

Jsou zvažovány 3 varianty možností, jak omezit školní docházku:

  1. Úplné zrušení odkladů povinné školní docházky.
  2. Omezení možných důvodů, za kterých je možné odklad udělit a posílení kompetence školy při rozhodování o poskytnutí odkladu.
  3. Odklady by byly možné jen u dětí narozených v letních měsících.

Nejsem si jistá, zda je úplné zrušení odkladů správnou cestou, nicméně jisté omezení by bylo asi na místě. Nechci rozhodně házet všechny rodiče do jednoho pytle. K některým odkladům je objektivní důvod. Některým dětem by odklad prospěl, nicméně rodiče si to nepřejí. Nástup do ZŠ je pak pro ně velmi náročný. Pak jsou děti, které odklad nepotřebují, ale rodiče si jej prosadí. Takové odklady jsou opravdu zbytečné. Je to o rodičích, kteří mají poslední slovo. Už to není v rukou odborníků.

Anketa

Měly by se odklady povinné školní docházky úplně zrušit?
ano
15,2 %
jen je omezit
71 %
ne
13,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1171 čtenářů.

Úplné zrušení odkladů školní docházky by stálo za úvahu v případě, že se zlepší školská diagnostika a sníží se počet dětí ve třídách tak, aby děti s případnými obtížemi měly větší šanci na školní adaptaci, a přechod na ZŠ pro ně nebyl tak stresující. Vše je řešitelné, jen v našem školství pro to, zatím, dle mého názoru, nejsou vhodné podmínky.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz