Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejtěžší chvíle Marty Kubišové - potrat a klinická smrt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Spolu s V. Neckářem a H. Vondráčkovou byla Marta Kubišová součástí legendárního tria Golden Kids. Díky jedné písni si ale pořádně zavařila. Sice na mnoho let přišla o kariéru, ale stala se legendou.

Článek

Legendární zpěvačku 60. let, která získala 3 Zlaté slavíky, má většina lidí spojenou s písní Modlitba pro Martu. Protestní píseň, jež se stala symbolem národního odporu, byla původně součástí seriálu Píseň pro Rudolfa III. Nebýt okupace sovětskými vojsky v roce 1968, možná by se tato píseň nestala tak slavnou. Jejím nazpíváním si však Marta Kubišová podřízla větev. Pro komunistický režim se stala nepohodlnou. Postupně se nad ní začala stahovat mračna. Od roku 1970 měla zakázané vystupování. Na svůj návrat si musela počkat až do roku 1989, kdy komunistický režim padl. Dne 21. listopadu 1989 během sametové revoluce zazpívala na Václavském náměstí „Modlitbu pro Martu“ a také československou hymnu.

Foto: Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

Golden Kids (Kubišová, Vondráčková, Neckář)

V době, kdy nemohla vystupovat, se zkoušela uživit, jak se dalo. Například lepila sáčky na hračky. Zažila i období, kdy žila jako nezaměstnaná na chalupě na Slapech. Podepsala Chartu 77 a byla v hledáčku StB. V osobním životě jí do zpěvu také moc nebylo. Dvakrát se rozvedla a musela se vyrovnat s velkou tragédií. Svého štěstí se dočkala v roce 1979, kdy se stala maminkou vytoužené holčičky Kateřiny.

Cesta k vytouženému miminku byla ale zdlouhavá a trnitá. Prvně se Marta Kubišová provdala za režiséra Jana Němce. Oba byli perzekvováni režimem a nemohli vykonávat svou původní profesi. „Na něm se tehdy absolutně nejvíc podepsal režim. Když jsme se brali, Honza už věděl, že si tady nenatočí jako režisér ani metr. Nepodařilo se mu ani psát pod cizím jménem. Já už taky byla bez práce a maminka to korunovala tím, že mi sehnala přes nějakého známého lepení sáčků na hračky a takovou degradaci při pohledu na mě, jak stojím na Slapech u stolu a lepím sáčky, Honza už nemohl vydýchat. Chtěl, abychom odešli ven, ale já ho chlácholila, že jsou tu soudruzi na dva roky, pak se omluví, otočí laufy a pojedou zase zpátky. Spletla jsem se.“

V roce 1971 jejich skomírajícímu vztahu zasadila hřebíček do rakve velká tragédie. Marta Kubišová otěhotněla, ale miminka se nedočkala. V osmém měsíci těhotenství začala masivně krvácet a prodělala potrat. V důsledku těžkého septického šoku během potratu šlo Kubišové dokonce o život. Prošla si klinickou smrtí. Bylo jí řečeno, že slezla hrobníkovi z lopaty. Zubatá dle slov paní Kubišové za ní přišla dokonce dvakrát po sobě. Když byla několik dnů po operaci a ležela na kapačkách, během návštěvy její maminky se stala příhoda, kdy ji opět museli oživovat. „Šla jsem na druhý břeh podruhé. Honzovi Němcovi, který u toho byl taky, dali prášek a mamince místo papírového kapesníčku dali dámskou vložku, kterou pak z rozčilení rozkousala a snědla.“ Tuto tragickou událost jejich manželství neustálo. Marta si neúspěšné těhotenství vyčítala, její muž to také velmi špatně nesl. Potřeboval svůj žal zahnat prací, to mu ale režim neumožnil. Krize se mezi nimi prohloubila. „Vyčítala jsem si, že zdravé tělo zkolabovalo. Ano, viděla jsem v tom své selhání. V ten moment nerozumíte vlastnímu tělu, netušíte, proč vám vaše děťátko způsobuje vnitřní krvácení. To mi museli vysvětlit. Vrátila jsem se z nemocnice a dokázala myslet už jen na to, že nemám dítě a žádnou budoucnost před sebou. Náš vztah mlel z posledního.“ Manželství po 4 letech skončilo rozvodem, Jan Němec emigroval.

Další kapitolou v jejím osobním životě bylo druhé manželství s režisérem Janem Moravcem, které trvalo 7 let. Z jejich vztahu vzešla vymodlená dcera Kateřina. Narodila se dva roky před jejich rozvodem, když Martě Kubišové bylo 37 let.

Jejich vztah byl již od počátku poznamenán Moravcovými zálety. Vždy se ale dokázal nějakým způsobem vymluvit. „Byl velmi vtipný a říkal mi třeba: Jestli v bytě někde narazíš na podprsenku, která není tvoje, zachovej klid, to jsme zkoušeli jen záběr.“ Když ji však jednoho dne někdo telefonoval, aby jí pogratuloval k narození sestřičky Kačenky, výmluvy již nepomohly. Když od svého muže chtěla vysvětlení, dostalo se jí reakce, že mu estébáci dali do postele těhotnou ženskou. To už Marta Kubišová tolerovat nehodlala. Půjčila si od maminky čtyři stovky a zažádala o rozvod. Cítila se velmi uraženě: „Měla jsem parohy takové, že bych se s nimi nedostala ani do metra.“ Tehdy byl její manžel překvapen. Nečekal, že si na takový krok troufne a bude riskovat odebrání dcery.

Marta Kubišová zažila slávu i pád. Sáhla si na dno. Vždy byla skromná a svá. Osobní svoboda pro ni byla velmi důležitá, víc než kariéra. Ačkoliv na mnoho let přišla o slušný zdroj příjmu, stala se díky své výjimečné osobnosti, svým postojům a talentu legendou.

Štěstí v lásce se jí vyhýbalo. Na tu pravou lásku, v podobě její dcerky si musela dlouho počkat. O to víc si pak mateřství dokázala vážit. Mnozí si Martu Kubišovou spojují také s láskou ke zvířatům. Spolu se Zděňkem Srstkou se v pořadu Chcete mě? pokoušela nalézt domov opuštěným zvířatům. Možná díky tomu, že si v životě vytrpěla své, má srdce na pravém místě. „Zloba, závist, zášť, strach a svár ty ať pominou…,“ to jsou slova, která by od jiného umělce nezněla tak opravdově.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz