Článek
Základem středomořské diety není překvapivě žádná skupina potravin ale způsob jakým jíme a trávíme dny. Ve Španělsku lidé mnohdy vypadají mladší než ve skutečnosti jsou a většina jich je v dobré fyzické kondici, i když je potkáte 4× v týdnu nad skleničkou vína. Jak je to možné? Protože od mala dodržují pravidla středomořské diety aniž by si to uvědomovali, je to pro ně totiž přirozené. Vyzkoušejte to také a jsem si jistá, že uvidíte změnu.
Jak na to?
Alespoň jednou denně bychom se měli najíst v klidu, s rodinou a nebo přáteli, nalít si skleničku kvalitního vína, nikam nespěchat a jídlo si v poklidu vychutnávat a dobře se bavit. Nejen, že budete lépe trávit, ale také utužíte rodinné a přátelské vztahy.
Každý den bychom měli mít také dostatek pohybu, nemusí to být nutně dvě hodiny ve fitnes, naopak nejlepší je pohyb na čerstvém vzduchu - například běh a nebo chůze v přírodě. Vyzkoušejte tento styl žití a stravování na jeden měsíc, nejen že se budete cítit lépe, ale určitě se vám podaří i nějaké to kilo zhubnout. Hubnutí je tímto stylem pomalé ale trvalé.
Středomořská dieta se vlastně nedá přesně definovat, liší se v každé lokalitě. Pokud chcete středomořskou dietu vyzkoušet můžete se řídit pár základními doporučeními:
- Jíst 5x denně
- Nepřejídat se
- Dostatečně pít
- Jíst sezonní potraviny
- Vyhnout se průmyslově zpracovyným potravinám
- Alespoň 3x deně jídlo doplnit o zeleninu nebo ovoce
- Nešetřit olivovým olejem
- Dopřát si každý den pohyb na čerstvém vzduchu
- Jedno jídlo denně jíst společně s rodinou nebo přáteli
- Pozitivně myslet a radovat se z maličkostí
Níže se odíváme podrobněji na některé zajímavosti a doporučení ze středomořského způsobu stravování.
Pitný režim
Nemusím zdůrazňovat, že pitný režim je důležitý. Ráno je ideální zahájit sklenicí kvalitního čersvého džusu, po zbytek dne je potom potřeba průběžně pít dostatek vody a také doplnit jedno z jídel skleničkou kvalitního červeného vína.
Strava
Jíst se doporučuje 5× denně. Součástí každého jídla by měl být kvalitní olivový olej, ve středomoří s ním rozhodně nešetří a jednou z oblíbených snídaní u nás je například rozpečená bageta politá hojně olivovým olejem, vyzkoušejte a uvidíte. Minimálně 3 jídla doplňte o sezónní ovoce a nebo zeleninu a určitě se vyhněte polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám.
Alespoň 3× v týdnu zařaďte do svého jídelníčku ryby a nebo mořské plody. Ideální je konzumovt ryby ulovené ve volné přírodě nikoli z farmových chovů. To samé platí i u masa, lepší je od farmářů než ze supermarketu.
Nemusím asi zmiňovat, že je lepší připravovat jídlo jinak než smažením…
Ořechy, cibule, česnek…
Ve středomoří se jí také hodně ořechů, například tady ve Španělsku se konzumuje obrovské množství buráků. Ve Valencijském společenství vám je naservírují téměř v každé restauraci zdarma a místní je konzumují denně. Nutno podotknout, že se tady buráky pěstují a lidé poznají jestli jsou španělské a nebo například z Číny. Stejně tak jako v Česku se i ve Španělsku hodně používá cibule a česnek, ať už v syrovém stavu a nebo jako základ jídel. K dochucování potravin se jen velmi zřídka používají kořenící směsi, hojně se používá paprika, šafrán, pepř a hlavně bylinky. Zkrátka jak je psáno výše, čím naturálnější tím lepší.