Hlavní obsah
Finance

Jak získáš maximum z penzijního spoření v roce 2023 aneb ani koruna nazmar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash, Braňo

Čekat na důchodovou reformu se nevyplácí. Vidlák ti přináší jednoduchý návod, jak dostaneš co nejvíce peněz z penzijního spoření již dnes, bez ohledu na budoucí změny.

Článek

1) Maximální státní příspěvek 2023

Minimální měsíční příspěvek pro získání státního příspěvku je 300 Kč. Přestože toto pravidlo platí již od roku 2013, stále se najdou klienti, kteří platí pouze 100 Kč. Tato hodnota byla minimem pro státní příspěvek do roku 2012. Nejvyšší příspěvek 230 Kč lze získat za měsíční platbu 1 000 Kč. Státní příspěvek pro různé výše platby je v tabulce.

Foto: Vidlákovy peníze

Státní příspěvek na penzijní spoření

A nejčastější chyba u státního příspěvku? Dost lidí stále neví, že není možné na konci roku doplatit peníze a získat státní příspěvek zpětně. Státní příspěvek se počítá vždy z toho, co bylo skutečně zaplaceno nebo uhrazeno z předplacených peněz každý jednotlivý měsíc.

2) Maximální daňová úspora 2023

Za měsíční příspěvky do 1 000 Kč je státní příspěvek, za částku mezi 1 000 Kč a 3 000 Kč lze získat daňový odpočet. Přesněji - daňové odpočty zákon stanoví na roční bázi. Tedy snížit daňový základ lze o zaplacené příspěvky převyšující 12 000 Kč ročně. Nejvýše je možné použít částku 24 000 Kč, která odpovídá pravidelně placenému měsíčnímu příspěvku 3 000 Kč. Při sazbě daně z příjmu 15 % ušetříš 3 600 Kč (15%*12*2000 Kč).

Foto: Vidlákovy peníze

Daňová úspora u penzijního spoření

Maximální daňový odpočet získáš i na poslední chvíli v prosinci, narozdíl od státního příspěvku. Je zde ale důležitá podmínka: nestačí poslat na konci roku například 24 000 Kč na účet penzijního spoření, je třeba si toto navýšení s penzijní společností dohodnout. Pokud by penzijní společnost pouze obdržela peníze, chovala by se k nim jako k přeplatku pro další rok a daňové potvrzení na navýšenou částku by nevystavila.

3) Maximum od zaměstnavatele 2023

Pro zaměstnavatele i zaměstnance je daňově optimální roční příspěvek zaměstnavatele až 50 000 ročně. Optimální znamená, že z něj zaměstnavatel ani zaměstnanec neodvádí sociální a zdravotní pojištění a zaměstnanec z něj neplatí daň z příjmu. Limit 50 000 Kč je společný pro penzijní spoření a pro životní pojištění.

Příspěvky na životní pojištění nejsou tak výhodné, poplatky u investičního pojištění „sežerou“ významnou část příspěvků. Když se podíváš na aktuální přehled poplatků v investičním životním pojištění, možná se lekneš. Pokud chceš získat od zaměstnavatele maximum, domluv se, ať ti posílá příspěvky jen do penzijního spoření a investičnímu pojištění se vyhni, dokud pojišťovny nesníží poplatky na úroveň penzijního spoření.

4) Maximální výnos (poprvé)

Na konci minulého roku stále 2,7 milionu lidí spořilo ve starém systému penzijního připojištění. Výnosy transformovaných fondů byly za rok 2022 průměrně 1,5 % a ani dlouhodobě inflaci nepřekonávají. Každý, kdo má před sebou nejméně 5 let spoření, by měl pro získání maximálního výnosu co nejdříve přejít z transformovaného fondu do nového účastnického.

5) Maximální výnos (podruhé)

Druh účastnického fondu je třeba zvolit dle vlastního rizikového profilu a délce investičního horizontu. Pokud ti do penze zbývá více než 15 let, je volba konzervativního nebo dluhopisové fondu chybou, která maximální výnos nepřinese. Nejlepší je projít přehledný seznam všech účastnických fondů včetně jejich rizikovosti, výnosů a poplatků a vybrat si takový, který nejlépe odpovídá tvým požadavkům.

Z pohledu poplatků bohužel nejsou mezi jednotlivými penzijními společnostmi rozdíly, většina účtuje maximum toho, co dovolí zákon. Snížení poplatků pro vyšší výnos klientů tak může zabezpečit pouze změna zákona, konkurenční soutěž zatím výsledky nepřinesla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz