Hlavní obsah
Finance

Recenze DIPů (2. díl): Dlouhodobý investiční produkt od Raiffeisenbank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Unikátní seriál o produktech důchodového investičního produktu (DIP) pokračuje recenzí nabídky Raiffeisenbank.

Článek

Každá recenze má pět částí, které popisují základní informace a parametry důchodového investičního produktu.

1) Produkt a poskytovatel Raiffeisenbank DIP

Smlouvu s klientem uzavírá Raiffeisenbank a. s. V rámci dlouhodobého investičního produktu banka zřizuje klientovi 3 peněžní účty (po jednom v CZK, EUR a USD). Banka na základě uzavřené smlouvy zařídí pro klienta dle jeho pokynů koupi a prodej investičních nástrojů, které následně eviduje na majetkovém účtu (účtech) klienta.

Název produktu je Dlouhodobý investiční produkt. Smluvní dokumentace se skládá z více dokumentů, hlavní jsou: (1) smlouva o dlouhodobém investičním produktu, (2) produktové podmínky a (3) všeobecné obchodní podmínky. I zde platí, že kromě smlouvy by si měl zájemce o investování přečíst alespoň produktové podmínky, mají 12 stran ne zcela snadno pochopitelného textu.

2) On-line uzavření Raiffeisenbank DIP

Uzavření Raiffeisenbank DIP on-line není pro nové klienty možné. Přestože na webu banka uvádí, že produkt je dostupný v mobilní aplikaci Raiffeisen investice, sjednání nelze dokončit. Aplikace ohlásí, že je třeba mít běžný účet banky a nainstalovanou základní Raiffeisenbank aplikaci. Ti, kteří základní aplikaci aktivovanou nemají a nechtějí běžný účet, musí navštívit pobočku.

Na pobočce dojde k aktivaci základní Raiffeisenbank aplikace a teprve potom lze použít aplikaci Raiffeisen investice k založení DIPu. V aplikaci se zvolí Dlouhodobý investiční produkt, vyplní investiční dotazník a elektronicky podepíše smlouva. Vidlák objevil chybu v aplikaci – investiční dotazník obsahuje pouze část k podílovým fondům, ETF a certifikátům. Schází část k akciím a do doby, než ji klient vyplní, nelze tyto cenné papíry nakupovat. Řešením je opět pobočka, kde lze v jiném systému se zaměstnancem banky dotazník pro akcie vyplnit. A když už je člověk na pobočce, měl by to využít k podpisu formuláře W-8BEN, který zamezuje dvojitému zdanění dividend z amerických akcií.

Foto: Vidlákovy peníze (zdroj: aplikace Raiffeisen investice)

Aplikace Raiffeisen investice: 1) pro nového klienta nelze online, 2) scházející část Akcie v investičním dotazníku, 3) proces sjednání DIPu.

3) Investiční možnosti Raiffeisenbank DIP

V rámci Dlouhodobého investičního produktu od Raiffeisenbank lze investovat do 4 druhů investic:

  • Investiční fondy: nabídka zahrnuje fondy spravované skupinou Raiffeisen. Jde o  8 fondů Raiffiesen investiční společnosti (měna CZK) a 22 fondů Raiffeisen Capital Management (měna EUR a jeden fond v USD)
  • Investiční certifikáty: dle aktuální nabídky certifikátů emitovaných Raiffeisen Bank International AG.
  • ETF: 19 iShares ETF od společnosti Black Rock (měna EUR nebo USD).
  • Akcie: nabídka více než 100 akciových titulů, obchodované na české, německé nebo americké burze.

4) Aplikace Raiffeisen investice

Mobilní aplikace Raiffeisen investice je obchodní platformou, která klientovi umožňuje zjišťovat aktuální informace o stavech investic, provedených vkladech, transakcích, historické výkonnosti. Pomocí aplikace klient podává pokyny k nákupu nebo prodeji investic.

Foto: Vidlákovy peníze (zdroj: aplikace Raiffeisen investice)

Ukázka z mobilní aplikace Raiffeisen investice

5) Poplatky Raiffeisenbank DIP

Raiffeisenbank nastavila poplatky velice atraktivně. Zřízení, vedení i ukončení DIPu je zdarma. Zpoplatněn je u některých typů investic vstupní poplatek (zjednodušeně – počítá se z hodnoty každé investované částky). Jeho výše je u ETF 0,2 % a není stanovena jeho minimální hodnota. Pro dlouhodobé investování je důležitější výše poplatku za správu. Ta je nízká ve výši 0,2 % u akcií a ETF. Neoblíbený poplatek ze zisku (mají ho třeba penzijní fondy) není účtován.

Foto: Vidlákovy peníze (zdroj: sazebník poplatků Raiffiesenbank DIP)

Aktuální poplatky k 7. 2. 2024 (zdroj: sazebník poplatků Raiffiesenbank DIP)

Hned se tak nabízí porovnání s obdobným poplatkem DIPu od Portu, který je 2,5× vyšší (0,5 %) a zároveň hrozí jeho doplacení do 1 % např. při převodu do jiného DIPu. Žádný podobný výstupní poplatek Raiffeisenbank DIP nemá. Portu tak drží v ruce „Černého Petra“ ve formě poplatku za předčasný výběr a za převod k jiné společnosti.

Závěrečné hodnocení Raiffeisenbank DIP

✅ Široká nabídka investičních nástrojů včetně výhodných ETF

✅ Nativní mobilní aplikace (iOS, Android)

✅ Výrazně nízký správcovský poplatek 0,2 %

✅ Nízký vstupní poplatek 0,2 %

✅ Žádný poplatek z výnosu, žádný výstupní poplatek

❌ Pro nového klienta nelze založit on-line, nutná návštěva pobočky

❌ Scházející část investičního dotazníku (akcie) v aplikaci

❌ Nutnost mít nainstalovanou i druhou aplikaci Raiffeisenbank

Nezapomeň dát Sledovat Vidlákovy peníze, aby ti neutekly nové recenze důchodových investičních produktů (DIPů). Do komentářů můžeš napsat, jaký další produkt DIP tě zajímá nejvíc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz