Hlavní obsah
Finance

Recenze DIPů (5. díl): Dlouhodobý investiční produkt od Generali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Seriál o produktech důchodového investičního produktu (DIP) pokračuje recenzí nabídky Generali Investments.

Článek

Struktura všech recenzí je stejná: pět částí, které popisují základní informace a parametry důchodového investičního produktu.

1) Produkt a poskytovatel Generali DIP

Smlouvu s klientem uzavírá společnost Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. Nejdříve je třeba uzavřít obecnou „Smlouvu o podmínkách vydávání a odkupování Cenných papírů“ a teprve k ní smlouvu o DIP. K obecné smlouvě patří podmínky investování (12 stran) a ty jsou pro DIP doplněny zvláštními podmínkami (3 strany). Zákazník dostane do emailu mnoho dalších dokumentů, celkem jich Vidlák napočítal 22 (záznamy z jednání, plány, různé souhlasy a další). Jedná se zatím o rekord mezi všemi společnostmi s nabídkou DIPu.

Vidlák neměl sílu vše prolistovat. Přečetl alespoň zvláštní podmínky k DIP. Našel v nich i toto: „Zprostředkovat uzavření Smlouvy o DIP a poskytovat služby ohledně DIP může pouze Obchodní zástupce uvedený na Internetové adrese pod záložkou „Produkty“, volba „Dlouhodobý investiční produkt“, v opačném případě Společnost návrh Smlouvy o DIP zamítne“. Vidlákovi nedává smysl psát do podmínek pro klienta podobná ustanovení. To má klient hlídat, zda je na nějaké webové stránce uvedeno jméno finančního poradce? Vidlák se tam podíval a žádná jména na této záložce stejně nenašel.

2) On-line uzavření Generali DIP

Generali se nezařadila mezi nejmodernější společnosti, které pomocí Bank ID umožňují uzavřít DIP smlouvu on-line. Stejný přístup má Generali Investments i u ostatních produktů, on-line sjednání investování není možné a vždy je třeba navštívit vybranou pobočku Generali.

Přestože web Generali Investments uvádí seznam poboček s poradci znalými investování, je lepší si dopředu na pobočku zvolat a potvrdit si možnost uzavření DIPu. Vzhledem tomu, že se jedná o novinku, teprve na třetí pobočce ze seznamu potvrdili reálnou schopnost uzavření smlouvy. Za rok už bude situace lepší, on-line uzavření se ale nejspíš do roka nedočkáme.

3) Investiční možnosti Generali DIP

V rámci DIPu od Generali Investments je aktuálně možné investovat do 12 podílových fondů. Dva z nich jsou registrovány v Irsku, zbylých 10 v Česku. Měna všech fondů je česká koruna, odlišnost je třeba v produktové dokumentaci. Všech 10 českých fondů má svůj vlastní statut, irské fondy mají společný prospekt.

Jedná se o již existující fondy, ale Generali vytvořila speciálně pro DIP nové třídy těchto fondů. Co to znamená? Různé třídy stejného fondu se liší v poplatcích. Tabulka ukazuje porovnání dvou poplatků u běžné retailové třídy R a nové „dipové“ třídy D. Maxima ostatních poplatků uvedená ve statutech jsou shodná.

Foto: Vidlákovy peníze

Omezení vstupních poplatků dané statutem u D a R třídy, aktuální správcovský poplatek (zdroj: statuty fondů a web Generali Investments)

Z tabulky plyne, že Generali ve statutu snížila u 4 fondů maximální možný vstupní poplatek ze 4 % na 2 %. U jednoho fondu ale naopak navýšila max. vstupní poplatek na 2 %. Porovnáním správcovských poplatků je vidět, že aktuálně je u DIPů o třetinu až polovinu nižší správcovský poplatek než u běžné retailové třídy R. Více v části 5) o poplatcích.

4) Web a aplikace Generali DIP

K dispozici je webový portál i mobilní aplikace. Vidlák se po uzavření smlouvy na pobočce těšil, jak se o víkendu přihlásí do portálu a aplikace a vše si projde. Když ale klikl na přihlášení, objevila se obrazovka vyžadující zadání rodného čísla a hesla. Otázka zněla: kde je heslo?

Vidlák rozjel pátrací akci. Pomocí Googlu našel nápovědu na webu společnosti„heslo jste obdrželi spolu s potvrzením o uzavření smlouvy“. To byla stopa, která Vidláka dovedla do emailové schránky. A tam mezi emaily našel jeden s názvem „Avízo – potvrzení o uzavření smlouvy“. Hurá, bude v něm heslo? Email začínal větou: „Sdělujeme, že jsme Vám prostřednictvím České pošty zaslali doporučeně do vlastních rukou Potvrzení o uzavření Smlouvy“. To nééééééé.

Vidlák byl na pobočce, kde ho pracovník identifikoval dle občanského průkazu, uvedl svůj email a autorizační telefon. V takovém případě již není potřeba honit zákazníky na poštu, stačí nastavit proces prvního přihlášení, kde po zadání kódu zaslaného SMSkou si uživatel nastaví své heslo a případě login odlišný od rodného čísla. Nejenže Vidlák musel kvůli uzavření na pobočku, ale teď bude muset ještě na poštu. Níže jsou vzorové ukázky z portálu a aplikace, které jsou dostupné v materiálech Generali Investments.

Foto: Snímek z portálu a mobilní aplikace Generali Investment

Ukázka prostředí portálu a mobilní aplikace Generali Investments

5) Poplatky Generali DIP

Začněme pozitivní zprávou. Žádný z fondů nemá výkonnostní ani výstupní poplatek.

Pokračujme neutrální zprávou. Vstupní poplatek může být pouze v průběžné formě. Z každé zaplacení platby se strhne dle fondu 0,75 % až 4 % a zbytek se investuje. V jiných produktech dle obchodních podmínek umožňuje Generali i strhávání „jednorázové“ a „postupné“. Jedná se neproklientský přístup, kdy se spočítá předpokládaná celková částka vstupního poplatku za celou dobu a ta je strhávána hned na počátku z prvních plateb. Klient poplatek zaplatí dopředu i když např. v budoucnu přestane investovat. Předplacené poplatky jsou něco jako dinosauři – dříve tady byly, ale dnes už mají být dávno mrtvé. Neumožnění nesmyslných předplacených poplatků je normální, nejedná se o výhodu Generali DIPu. Naopak se nabízí otázka – proč něco takového Generali umožňuje u jiných programů pravidelného investování?

A teď zbylé zprávy. Jsou vidět v tabulce.

Foto: Vidlákovy peníze

Aktuální výše vstupních poplatků a odhadovaná výše celkové roční nákladovosti fondů (zdroj: web a sazebník Generali Investments)

Vidlák není zastáncem hesla „Vstupák platí jenom hlupák“ (vstupákem se míní vstupní poplatek). Ale čeho je moc, toho je příliš. Doposud recenzované produkty ukázaly, že u DIPu je vstupní poplatek buď žádný nebo se vejde do 1 %. Neexistuje tak důvod, proč by si poučený investor měl sjednávat produkt se vstupním poplatkem třeba 4 % jako má Generali. Navíc tabulka ukazuje, že u 4 fondů má Generali v sazebníku vyšší poplatek než je maximum uvedené ve statutu. Vidlák není právník, a tak neví, zda je to v pořádku nebo ne. Ale něco se mu na tom nezdá.

Z dlouhodobého hlediska je nejdůležitější celková roční nákladovost (TER, Total Expense Ratio). Protože třída D byla vytvořena až od 1. 1. 2024, hodnota v tabulce je kvalifikovaný odhad Generali. Skutečnou nákladovost budeme znát až po uplynutí jednoho roku. Již nyní ale můžeme říci, že u většiny Generali fondů je vyšší než psychologická hranice 1 %. Přesně takové je totiž maximum stanovené zákonem pro penzijní fondy. Navíc v rámci DIPu nabízí konkurenční platformy Fondee nebo Portu investování do ETF se správcovským poplatkem 0,5 % a tedy celkovým TER kolem 0,7 %. Ano, je to jiný druh produktu, ale nákladovost je oproti Generali poloviční.

Závěrečné hodnocení Generali DIP

✅ Webový portál i mobilní aplikace (iOS, Android)

✅ Všechny fondy bez poplatku z výnosu

✅ Jednoduché investování, vše v korunách

❌ Nemožnost založit on-line pomocí Bank ID

❌ Pouze 12 fondů spravovaných Generali

❌ Vysoké vstupní poplatky (některé vyšší než ve statutu)

❌ Nová třída s nižším TER, ale i tak vyšší než jiné DIPy

Kvízová otázka na úplný konec. Generali bude muset dát do souladu sazebník poplatků a hodnoty uvedené ve statutech. Můžeme si tipnout: sníží v sazebníku poplatek ze 4 % na 2 % nebo naopak ve statutu zvýší poplatek ze 2 % na 4 %? Vidlákovi se vybavila legendární scéna z Indiana Jonese, kde je třeba zvolit správný pohár. Jako bychom slyšeli starého rytíře jak říká: „But choose wisely, Generali“ 😉

Nezapomeň kliknout na Sledovat Vidlákovy peníze, aby ti neutekly nové recenze důchodových investičních produktů (DIPů). Do komentářů můžeš napsat, jaký další produkt DIP tě zajímá nejvíc. Předchozí díly najdeš zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz