Hlavní obsah
Finance

Vidlákův seznam pěti přání, jak může stát vylepšit povinné ručení. Souhlasíš?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com, JESHOOTS

Od příštího roku bude platit nový zákon o povinném ručení. Do pátku 3. 3. 2023 je možné zaslat připomínky k návrhu nového zákona a tato vylepšení v něm zatím schází.

Článek

1.  Zákaz zombie cen u povinného ručení

Vidlák tomu říká zombie ceny, v zahraničí to nazývají price walking nebo loyalty penalty. Výsledek je ale stejný: pojišťovny novým klientům dávají lepší (nižší) cenu než současným zákazníkům. Proč tomu tak je, najdeš v tomto článku. Některé státy již tuto praktiku zakázaly a Česko může být další v řadě. Všichni majitelé vozidel budou rádi.

Vidlák navrhuje, aby nový zákon o povinném ručení zakázal zombie ceny. Ustanovení do zákona může být jednoduché, něco jako „Pojistitel je povinen stanovit pojistné tak, aby jeho výše pro všechny pojistné smlouvy se srovnatelnou výší rizika a alokovaných nákladů byla v daném čase shodná.“

2.  Neomezený limit pro škody na zdraví

Již sedm států v Evropě má zákonem nařízený neomezený limit povinného ručení pro škody na zdraví. Které to jsou, najdeš tady. Česko může být osmým státem a díky tomu nebudou muset čeští klienti řešit, který limit je pro ně nejlepší a nestane se, že vysoká škoda na zdraví je dostane do exekuce. Proto Vidlák navrhuje, aby nový zákon zavedl neomezený limit pro škody na zdraví, jako mají třeba ve Francii nebo Belgii.

3.  Kratší výpovědní doba

Jedná se o záhadu. Všechny pojišťovny jsou digitální (alespoň to o sobě tvrdí) a zákon nově nařizuje ihned při sjednání do několika sekund zaslat informace o nově vzniklém pojištění do centrální databáze. Tak proč musí klienti žádat o ukončení pojištění dlouhých šest týdnů před výročím?

Foto: Vidlákovy peníze

Možnost ukončené povinného ručení (únor 2023)

Vidlák navrhuje, aby pro povinné ručení platila kratší lhůta pro výpověď ze strany klienta. U výpovědi ze strany pojišťovny je třeba ponechat šest týdnů, aby měl klient dost času si najít nové pojištění. Nová výpovědní lhůta pro výpověď klientem by měla být nejvýše 1 týden.

4.  Ukončení pojištění ke každé splátce

Je to takový nefér fígl některých pojišťoven, kterého sis asi všiml u předchozí tabulky. Přestože platíš třeba čtvrtletně, ukončit pojištění nemůžeš ke každé platbě, ale jen jednou ročně. Některé pojišťovny jednají férově a umožnují konec ke každé platbě, ale většina společností bohužel ne. Proto Vidlák navrhuje, aby nový zákon přikázal pojišťovnám povinnost ukončit pojištění výpovědí pojistníka ke každé platbě či splátce pojistného, a ne pouze jednou ročně. Zcela nejlepší by byla dohoda o spotřebitelské mobilitě klientů, ale na tu si budeme muset ještě několik let či století počkat.

5.  Nová smlouva má přednost

Možná tě to překvapí, ale následujících případů je hodně. Majitel vozidlo prodá, ale než o tom stihne říct pojišťovně a svoje pojištění zrušit, tak nový majitel udělá s koupeným autem škodu. Z jakého povinného ručení bude škoda zaplacena? Současné zákony říkají, že z povinného ručení nového i starého majitele rovným dílem. Takže nový majitel starému zhorší bonusy, to přece není fér, starý majitel za to nemůže.

Vidlák navrhuje, aby v novém zákoně o povinném ručení bylo jasně napsáno, že při souběhu více platných smluv se škoda platí z pojištění s novějším datem uzavření. Na starší pojištění by došlo až v případě, pokud by se z mladšího pojištění vyčerpal limit (hodně velké škody, ke kterým naštěstí dochází málo často).

Teď nebo nikdy

Vidlák vše sepíše a navrhne k doplnění do nového zákona. Třeba pro některý z těchto nápadů najde pochopení u předkladatelů nového zákona. Lepší příležitost, jak může nová vláda zlepšit život milionům majitelů vozidel (a také milionům voličů), již do konce volebního období nenajde. Změny každému pomohou a přitom neuškodí žádnému spotřebiteli.

Zapomněl Vidlák na nějakou vychytávku do povinného ručení? Pokud ano, dej vědět v diskuzi. A sleduj Vidlákovy peníze, ať víš, co ministerstvo Vidlákovi odepíše.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz