Hlavní obsah
Sport

Do nové sezóny NHL poprvé v historii vstoupil klub bez druhého jména

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Hokejisty z Utahu bude v průběhu jejich zahajovací sezóny v NHL na drese zdobit pouze název města, v němž sídlí.

Hokejový tým svého času vedený legendárním Waynem Gretzkym se kvůli malému stadiónu musel přesunout z Arizony do Utahu. Noví majitelé klubu mu před vstupem do letošní sezóny zatím nevybrali druhé jméno.

Článek

Nová NHL je již v plném proudu a díky rozšíření soutěže o nové týmy jsme svědky hned dvou historických událostí. Na lavičce týmu Seattle Kraken, jenž letos odstartoval svou druhou sezónu, se poprvé objevila žena jmenovitě Kanaďanka Jessica Campbell v roli hlavní trenérky týmu. Aby novátorských počinů nebylo málo, tak se v soutěži poprvé objevil tým hrdě nesoucí na svých dresech prozatím pouze název města, ze kterého pochází. Licenci na provozování týmu v nejprestižnější hokejové lize světa od klubu Arizona Coyotes na jaře tohoto roku odkoupil majitel basketbalového klubu Utah Jazz Ryan Smith spolu se svojí manželkou Ashley. Manželé se již delší dobu pokouší přetvořit město Salt Lake City v klíčovou sportovní oblast. Nutno dodat, že mají na co navázat, jelikož se zde pořádaly Zimní olympijské hry roku 2002. Navíc z demografického hlediska populace ve státě Utah narůstá, takže přesun hokeje sem může přitáhnout mnoho nových diváků.

Podle zdrojů ESPN Ryanovi nezáleželo, jak se k vlastnictví týmu dostane, a dokonce za účelem získání důvěry a následného dosažení tohoto cíle budoval několik let přátelský vztah s nejvyšším představitelem NHL Gary Bettmanem. Nicméně úsilí se vyplatilo a manželům Smithovým se jejich cíl vyplnil dříve a bez toho, aniž by se nejprestižnější hokejová soutěž musela rozšiřovat. Hokejisté včetně činovníků klubu Arizony Coyotes, kteří byli vázáni smlouvou, tak budou nově působit v týmu, jež bude v zahajovací sezóně působit pod názvem Utah Hockey Club. Coyotes o licenci přišli kvůli dva roky trvajícímu problému s nedostatečně velkou hokejovou arénou. Město Glendale kvůli špatným vztahům s klubem před začátkem nové sezóny v roce 2022 vypovědělo smlouvu na pronájem Gila River Arény, ve které tým působil již od roku 2003 svého času ještě pod názvem Phoenix Coyotes. Během hledání nového domova se hokejisté usídlili v Mullet Aréně, jejíž kapacita necelých 5000 míst pro diváky byla vzhledem ke standardům NHL nedostatečná.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Dresy s logem Coyotes v NHL nějakou dobu neuvidíme

Stát Arizona jakoby hokeji nepřál. Od doby, kdy dva podnikatelé z American Interests za 65 miliónů USD odkoupili licenci na provozování hokejového klubu od Winnipeg Jets, se zde týmu nedaří. Stejně jako Arizona i Jets v NHL skončili kvůli problémům s hokejovou halou. Jejich Winnipeg Aréna byla zastaralá, poslední úpravou prošla v sedmdesátých letech a na její přestavbu dle nových standardů soutěže tehdejší majitel týmu z Winnipegu Barry Schenkarow neměl peníze. Ty chyběly i Coyotes poté, co je bývalý majitel klubu Jerry Moyes dovedl v roce 2009 k bankrotu. V září stejného roku skončila i Gretzkyho éra coby hlavního trenéra klubu, jelikož hledání nového majitele poté, co NHL zbavila Moyese jeho vlastnických pravomocí, trvalo příliš dlouho. „Ten velký“, jak je Gretzky často nazýván klubu během svého působení příliš štěstí nepřinesl. Od doby, kdy se jakožto spolumajitel stal roku 2005 hlavním trenérem, tak se Coyotes ani jednou nedostali do play off.

Nicméně se nedá říct, že by to byla jeho chyba. Po změně majitele se zdálo, že po hokejové stránce dojde ke zlepšení. Tým se třikrát po sobě dostal do playoff a v sezóně 2011/12 dokonce vyhrál Pacifickou divizi. Jenže to bylo vše a během posledních 11 let se hokejisté z Arizony umisťovali na spodních příčkách soutěže a alespoň první kolo vyřazovacích soubojů si zahráli pouze jednou. Není tedy divu, že zde hokej netáhne. I přesto se ho dnes již taktéž bývalý majitel Alex Meruelo snažil v Arizoně udržet. Cestou mělo být sdílení arény Footprint Centre s basketbalovým týmem The Phoenix Suns, bohužel špatné vztahy Meruela s dřívějším majitelem The Suns Robertem Sarverem návrat hokejistů do města Phoenix neumožnily. Alex byl ochoten zajít tak daleko, že měl v plánu v únoru tohoto roku zakoupit pozemky v okolí města Mesa a vystavět na nich multifunkční arénu, ale vedení města jeho záměr odmítlo. Stejný problém nastal i v květnu, tentokrát hokejovému svatostánku řekli v referendu ne obyvatelé města Tempe.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Hokejovému klubu Utah od příští sezóny se v logu zřejmě objeví Yetti

Alex Meruela se tedy rozhodl vzdát se vlastnictví klubu a prodej byl dokončen 13. června. Gerry Bettman po transakci podepsal klauzuli garantující Meruelovi intelektuální dědictví. To znamená, že pokud Alex do pěti let nalezne vhodnou arénu, tak se tým s přídomkem Coyotes může do ligy vrátit a ponechat si svůj název a barevné schéma dresů včetně znaku. Nicméně představenstvo Utahu tedy mělo velmi krátký čas na volbu druhého jména, respektive podstatné méně než poslední tým, jenž do ligy vstoupil jmenovitě Seattle Kraken. Tudíž Utah ve své zahajovací sezóně hraje se jménem a logem obsahujícím pouze název státu. Dle vedení NHL výběr jména, loga a barevného schéma pro dresy klubu je proces, který běžně trvá 18 měsíců, a proto tento krok schválilo. Ryan Smith využil své softwarové firmy Qualtrics a nechal provést veřejný průzkum během kterého měli lidé na výběr z 20 názvů pro tým. Do finále výběru se dostalo celkem několik jmen, mezi kterými se objevily přídomky Blizzard, Mammoth, Venom, Outlaws a Yetti.

Dle všeho bude hokejový tým z Utahu od příští sezóny používat poslední jmenovaný název z průzkumu. Zatím to neoficiálně naznačili generální manažer klubu Bill Armstrong a také hvězdný centr Clayton Keller. Vedení si za klubové barvy zvolilo černou odkazující na vulkanické skály v poušti státu Utah, modrou připomínající solná jezera a bílou, jež má jednoduše odkazovat na sníh v horských oblastech. Ať už to tedy bude Utah Yetti, nebo Utah něco jiného, tak se barevné schéma dresů nijak zvlášť měnit nebude. Představa vedení klubu je taková, že do budoucna dotáhnou současný design k dokonalosti. O současnou podobu dresů se postarala společnost Fanatics spolu s designerským studiem Doubleday & Cartwright. Vzhledem ke krátkému času, který společnosti k výrobě dresů měli došlo k další kuriozitě. Před draftem na konci června tohoto roku nebyl ještě hotov finální design, a tak draftovaní hráči dostali jiný dres, než se kterým hokejisté Utahu vstoupili v prvních zápasech letošní sezóny.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Sídlo hokejistů z Utahu v brzké době čeká přestavba na modernější sportovní svatostánek

Rozdílnost se týká nápisu Utah, které na dresech draftovaných hráčů nebyl obtažen modrou barvou tak, jak tomu nyní. To znamená, že díky zdlouhavému procesu výroby, jež navíc podléhá schvalování ze strany vedení NHL, dostali nováčci vzácné dresy, které jednou budou určitě cennými sběratelskými kousky. Týmu Utah Hockey Club se v jeho první sezóně zatím daří, a pokud mu forma vydrží, tak by si v novém sídle mohl zahrát play off. Po finanční stránce je klub rozhodně velmi dobře zajištěn a jeho domov, respektive Delta Arénu navíc čeká rekonstrukce za účelem zvýšení kapacity míst pro diváky. Jen čas ukáže, jestli klub čeká zářivá budoucnost, který potkal Vegas Golden Knights. Rytíři z Las Vegas do soutěže vstoupili v roce 2019 a svou čtvrtou sezónu v NHL zakončili získáním Stanley Cupu. Každopádně v Utahu nalezneme krom stop yettiho i tu českou a tou je reprezentační brankář Karel Vejmelka, který si jako náhradník odnesl zlatou medaili z letošního Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz